Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2015 18:15

Столична влада відмовилася чути пропозиції «Свободи» щодо бюджету

Ексдепутат Київської міської ради

Потенціал збільшення надходжень до міського бюджету становить щонайменше 8 мільярдів гривень, а за деякими оцінками – більше 10. Він не реалізовується. А ці кошти могли б бути використані для збільшення обсягу фінансування бюджетних програм, капітальних вк

Виборці делегували нас представляти їхні інтереси, в тому числі, й у бюджетній сфері. Сьогодні ми не могли підтримати Бюджет Києва 2016, в якому до фінансового документа, котрий фактично є кошторисом життя громади, не надійшло близько 8 мільярдів гривень.

Наведу лише деякі недоліки документа, який було ухвалено 22 грудня.

В проекті міського бюджету чомусь було закладено субвенцію з Державного бюджету на підготовку кадрів у розмірі 292 мільйони гривень. Натомість, за останніми даними, проект Держбюджету не передбачає субвенцій на підготовку кадрів взагалі. Тобто, ці кошти потрібно буде додатково віднайти.

Крім того, взагалі залишається відкритим питання про те як ми можемо закладати до міського бюджету субвенції з державного кошторису, якщо той ще не ухвалений. Більше того, ми не знаємо який варіант податкової системи отримаємо за результатами роботи уряду і парламенту та як це, в свою чергу, вплине на нас.

Доходи за статтею «Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» закладаються на рівні 955 мільйонів.

Як відомо, ціни на алкогольні та тютюнові напої у 2015 році зросли майже на 30 %. Тому обсяг надходжень повинен був закладатися понад мільярд гривень.

До численних зауважень відносно діяльності комунальних підприємств, додається комплексна галузева проблема.  У столиці, як і в більшості інших міст, не схвалено Порядок розподілу бюджетних коштів, в якому було б передбачено, що одержувачі бюджетних коштів отримують в результаті перемоги на конкурсних торгах. Київська міська влада є зацікавленою в наданні замовлень столичним комунальним підприємствам, більшість з яких перераховує половину прибутку до міської скарбниці згідно з Додатком 11 до «Рішення про бюджет м. Києва на 2015 рік».  

Водночас, відсутність конкуренції не мотивує київські комунальні підприємства до поліпшення якості виконання робіт, створення товарів і надання послуг. Згідно з оцінками експертів, вартість товарів (робіт, послуг) є зазвичай завищеною, що призводить до неефективного використання бюджетних коштів.  Нам пора вже спробувати дати стимул для КП демонструвати ефективність у своїй діяльності та конкурувати на належному рівні з іншими підприємствами, а не миритися далі з тим, що вони викачують гроші з міського бюджету, а не наповнюють його.

Фракція ВО «Свобода» неодноразово піднімала питання корупції в підприємствах транспорту. Поглиблюється криза у паркувальному просторі. Збитки комунального підприємства «Київтранспарксервіс» порівняно з 2014 роком зросли на 40%. Водночас, є значні резерви для збільшення надходжень до бюджету за допомогою оподаткування «темних» та денних паркувальних майданчиків. Порівняння з меншими містами Європи взагалі викликає жах. Є потенціал для збільшення надходжень в бюджет від паркувального збору до сотень мільйонів гривень щороку, проте міська влада продовжує закривати очі на тотальну корупцію та виведення сотень мільйонів гривень готівки через примітивні схеми.

Як уже зазначалося, потенціал збільшення надходжень до міського бюджету становить щонайменше 8 мільярдів гривень, а за деякими оцінками – більше 10. Він не реалізовується. А ці кошти могли б бути використані для збільшення обсягу фінансування бюджетних програм, капітальних вкладень та муніципальних надбавок до зарплат. Проте, міська влада залишилася глуха до наших зауважень та пропозицій. 

Теги: бюджет, Київ
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]