Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.03.2014 10:50

Медики просять поставити питання про ліквідацію ТМО

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Вільна профспілка медичних працівників України просить поставити питання перед новими Кабінетом Міністрів України, керівництвом міста Києва і новообраною Київрадою про ліквідацію спеціалізованих Територіальних медичних об’єднань у місті Києві.

Вільна профспілка медичних працівників України просить поставити питання перед новими Кабінетом Міністрів України, керівництвом міста Києва і новообраною Київрадою про ліквідацію спеціалізованих Територіальних медичних об’єднань у місті Києві.  


Як говорить Профспілка, впродовж 20 років у Києві декілька разів створювались Територіальні медичні об’єднання (ТМО), у тому числі – спеціалізовані. Всі вищеназвані об’єднання через 4–5 років розформовувалися через їхню неефективність і неспроможність надавати якісну медичну допомогу і нераціональне використання бюджетних коштів. Останнє ТМО було розформоване лише у 2011 році. Але в 2013 році, незважаючи на попередній досвід по даному питанню, рішенням колишньої КМДА і Київради від 22.05.2013 № 330/9387, знову було організовано чотири спеціалізованих ТМО: «Психіатрія», «Дерматовенерологія», «Фтизіатрія» і «Санаторне лікування». При прийнятті цих рішень зовсім не зверталась уваги на думку практичних фахівців, які наголошували на недоцільності наданих об’єднань і на те, що надані об’єднання потягнуть за собою значне збільшення бюрократичного апарату та збільшення бюджетних витрат на його обслуговування. Фахівці попереджали також про те, що в умовах ТМО з’являється більше можливостей для корупційних дій, оскільки існуватиме концентрація бюджетних коштів у одних руках.

 

Крім того, створення ТМО не передбачено постановою Кабінету міністрів України № 1113 від 24.10.2012 «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві», де ТМО не вказані у переліку закладів охорони здоров’я, що мають входити до госпітальних округів.

 

Як наслідок, створення ТМО призвело до збільшення витрат бюджетних коштів на обслуговування додаткового бюрократичного апарату (наприклад, штатний розклад ТМО Психіатрія збільшився 50 одиниць), що ніяк не покращило якість та організацію медичної допомоги населенню міста Києва. Відбулося збільшення посадових окладів директорів ТМО та їхніх заступників (наприклад, посадовий оклад Директора ТМО значно більший, ніж у головного лікаря). А також створено умови для розквіту корупції і зловживань службовим становищем.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]