Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.09.2013 17:20

Хочемо відмінити податок на ввезення використаних авто

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Хочемо відмінити Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм».

Хочемо відмінити Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм».

Згадане скасування Закону ініціювали я та Андрій Павловський. Відповідний законопроект зареєстрований у Парламенті за номером 3139-1.

 

Прийнятий більшістю ВРУ Закон в цілому є антиринковим, антиконкурентним, протекціоністським, містить очевидні корупційні ризики та суперечить міжнародним зобов’язанням України. Відтак, пунктом 3 частини I Закону передбачається, що українські виробники автівок, які взяли на себе зобов’язання з утилізації списаних авто, не є платниками податку за утилізацію. Тим часом іноземні автівки, які ввозяться на митну територію України, на відміну від вітчизняних, обкладаються цим податком усі без винятку.

 

Ми не хочемо, щоб Україну перетворили на Кубу. Адже, як відомо, у Кубу не ввозять нові автомобілі через законодавчі перепони та бідність населення. В Україні, схоже хочуть запровадити те саме: спочатку ввели великі податки на ввезення нових автомобілів, а потім ввели утилізаційний збір, який є фактично податком на ввезення використаних автомобілів. Впевнений, що українці не стали б ввозити в країну старі автомобілі, якби мали можливість купувати нові. Тому владі треба або забезпечити українців у достатній кількості якісним громадським транспортом, або високими зарплатами, або скасувати обмеження для купівлі закордонних не нових автівок. Як на мене, найбільш реальним є останній варіант.

 

Прийнятий провладною більшістю ВРУ закон суперечить Генеральній угоді з тарифів і торгівлі 1994 року, відповідно до якої сторони визнають, що внутрішні податки країни не повинні застосовуватися до імпортованих чи вітчизняних товарів для того, щоб створювати захист для вітчизняного виробництва. Цієї Угоди Україна зобов’язалася дотримуватись, вступаючи до Світової організації торгівлі.

 

Як заявив мій колега А.Павловський, за таких умов початок реалізації Закону напередодні підписання Угоди про асоціацію між Україною та  Європейським союзом яскраво продемонструє, що Україна не готова виконувати свої зобов’язання перед СОТ та ЄС щодо боротьби з корупцією, захисту прав споживачів та економічної конкуренції. Конфлікт концептуальних засад екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів із правилами СОТ може призвести до судових спорів з ЄС, США, Китаєм, Японією та іншими країнами, які є імпортерами українських товарів, а також до зміни (погіршення) правил стягнення мит з товарів українського походження в країнах СОТ.

 

Запровадження зазначеного екологічного податку також послаблює конкуренцію у сфері утилізаційної підприємницької діяльності, оскільки замість конкурентного змагання за низьку ціну та високу якість утилізаційнійних послуг відповідні підприємства просто освоюватимуть виділені державою кошти, включаючи легко передбачуване створення корупційних схем. В усьому світі такі підприємства, забезпечують свою рентабельність шляхом реалізації металолому і придатних для подальшої експлуатації запчастин.

 

Крім того, норми Закону щодо набрання ним чинності з 1 вересня 2013 року не узгоджуються з вимогами підпункту 4.1.9 пункту 4.1. статті 4 Податкового кодексу України, яким визначено принцип стабільності податкового законодавства України. Згідно нього зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]