Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2013 10:15

Громадяни повинні мати право притягати посадовців до відповідальності

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Зареєстрував законопроект №2186а про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, яким пропонується вдосконалити адміністративне судочинство таким чином, щоб громадяни могли притягнути посадовців до відповідальності за публічні образи та

Зареєстрував законопроект №2186а про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, яким пропонується вдосконалити адміністративне судочинство таким чином, щоб громадяни могли притягнути посадовців до відповідальності за публічні образи та наклепи.

 

На сьогодні в Адміністративному кодексі України існує суттєва прогалина, а саме невідповідність статей (17 та 105) щодо відповідальності посадовців за свої висловлення в ЗМІ та публічні виступи. Ця прогалина використовується судами для того, щоб розглядати питання образ і некомпетентних висловів лише між різними гілками влади, між різними чиновниками, а не між посадовцями з одного боку, а громадянами і юридичними особами – з іншого. А це призводить до повної безкарності посадовців, чиновників, представників Уряду тощо, які, користуючись адмінресурсом, роблять образливі та безпідставні заяви у публічному просторі стосовно громад і окремих громадян та ніколи не несуть за це відповідальності.

 

Крім того, зазначена невідповідність ігнорує надані Конституцією України права громадян, юридичних осіб на судовий захист у сфері публічно-правових відносин від образ та наклепів чиновників.

 

Яскравим прикладом ігнорування прав громадян України є заява голови КМДА О. Попова (листопад 2012 року) про те, що колектив ТОВ «Книгарня «Сяйво», який два роки у різний спосіб - в судах України та на барикадах - виборював приміщення книгарні від рейдерського захоплення і врешті повернув книгарню територіальній громаді Києва, більше ніколи не повернеться до роботи та ніколи не орендуватиме приміщення книгарні. Цією заявою О.Попов перевищив свою компетенцію, адже він як голова КМДА не приймає рішення про те, кому віддати приміщення в оренду. Ці рішення приймає Київрада. Тоді колектив ТОВ «Книгарня «Сяйво» не зміг притягнути О.Попова до відповідальності за публічну образу колективу та за заяву, яка не належала до його компетенції, саме через невідповідність вищезазначених статей Адміністративного кодексу України.

 

Враховуючи такі факти, вкрай необхідно обмежити, принаймні, у правовому полі, можливості чиновників безкарно висловлювати у стверджувальній формі свої бажання, особливо, якщо вони ідуть в розріз з інтересами суспільства, українського народу тощо.

 

Текст законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=47209

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]