Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2013 10:15

Громадяни повинні мати право притягати посадовців до відповідальності

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Зареєстрував законопроект №2186а про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, яким пропонується вдосконалити адміністративне судочинство таким чином, щоб громадяни могли притягнути посадовців до відповідальності за публічні образи та

Зареєстрував законопроект №2186а про внесення змін до Кодексуадміністративного судочинства України, яким пропонується вдосконалити адміністративнесудочинство таким чином, щоб громадяни могли притягнути посадовців довідповідальності за публічні образи та наклепи.

 

На сьогодні в Адміністративному кодексі України існуєсуттєва прогалина, а саме невідповідність статей (17 та 105) щодовідповідальності посадовців за свої висловлення в ЗМІ та публічні виступи. Цяпрогалина використовується судами для того, щоб розглядати питання образ інекомпетентних висловів лише між різними гілками влади, між різнимичиновниками, а не між посадовцями з одного боку, а громадянами і юридичнимиособами – з іншого. А це призводить до повної безкарності посадовців,чиновників, представників Уряду тощо, які, користуючись адмінресурсом, роблятьобразливі та безпідставні заяви у публічному просторі стосовно громад і окремихгромадян та ніколи не несуть за це відповідальності.

 

Крім того, зазначенаневідповідність ігнорує надані Конституцією України права громадян, юридичнихосіб на судовий захист у сфері публічно-правових відносин від образ та наклепівчиновників.

 

Яскравим прикладом ігноруванняправ громадян України є заява голови КМДА О. Попова (листопад 2012 року) проте, що колектив ТОВ «Книгарня «Сяйво», який два роки у різний спосіб - в судахУкраїни та на барикадах - виборював приміщення книгарні від рейдерського захопленняі врешті повернув книгарню територіальній громаді Києва, більше ніколи неповернеться до роботи та ніколи не орендуватиме приміщення книгарні. Цією заявоюО.Попов перевищив свою компетенцію, адже він як голова КМДА не приймає рішенняпро те, кому віддати приміщення в оренду. Ці рішення приймає Київрада. Тоді колективТОВ «Книгарня «Сяйво» не зміг притягнути О.Попова до відповідальності запублічну образу колективу та за заяву, яка не належала до його компетенції,саме через невідповідність вищезазначених статей Адміністративного кодексуУкраїни.

 

Враховуючи такі факти, вкрайнеобхідно обмежити, принаймні, у правовому полі, можливості чиновників безкарновисловлювати у стверджувальній формі свої бажання, особливо, якщо вони ідуть в розрізз інтересами суспільства, українського народу тощо.

 

Текст законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=47209

 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи