Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.03.2020 17:53

Як не збожеволіти від коронавіруса: головні правила інформаційної гігієни

Керівник спецпроектів комунікаційного агентства RMA

Такі часи прийшли, що легко розгубитися і запанікувати. От що треба робити, щоб зберегти голову ясною.

Здається, уже всі знають як мінімізувати можливість підхопити коронавірус. Правила досить прості: уникати скупчень людей і контакту з хворими, мити руки. Але найбільші обмеження з часів Другої світової війні спричиняють серйозне занепокоєння. Люди страшенно схвильовані і схильні панікувати. Що робити?

1. Зберігайте спокій, мийте руки, робіть зарядку і їжте фрукти з овочами. Читайте книжки. Це займе ваш вільний час і трошки заспокоїть. Серйозно. Найперша рекомендація у темні часи – читати менше новин. Встановіть персональний ліміт на інформаційні повідомлення. Приміром, 15 хвилин зранку і 15 хвилин увечері. Повірте, про важливе ви так чи інакше все одно дізнаєтеся.

2. На час епідемії краще взагалі не читайте Фейсбук й інші соцмережі. Котики і меми вас обов’язково дочекаються. Але якщо ви не дізнаєтеся "СТРАШНУ ПРАВДУ!", що "ВЛАДА ПРИХОВУЄ!!", а "ВІРУС – ЦЕ КИТАЙСЬКА БІОЛОГІЧНА ЗБРОЯ!!!", це тільки на краще.

3. Перевіряйте джерела і важливі деталі новин і картинок. У більшості випадків новини – це коли щось десь сталося, чи хтось щось сказав. Якщо є сумніви, шукайте першоджерела. Чи справді він таке сказав? Чи справді десь щось сталося?

4. Відстежуйте власні емоційні реакції. Якщо ви злякалися, коли прочитали заголовок, то з великою вірогідністю цю новину відкривати не варто. Що ж варто читати?

5. Читайте експертів і краще англійською. Якщо цікаво дізнатися аналіз, що ж насправді відбувається і прогноз, як розвиватиметься ситуація. У першу чергу читайте науковців, які мають великий індекс цитованості.

6. Вчіться аналізувати цифри. 1 загиблий від коронавірусу це багато чи мало? А 100 чи 1000?. Загугліть статистику по причинах смерті в Україні. Вас чекає багато відкриттів.

7. Додайте в закладки сайти органів влади і їхні сторінки в соцмережах. Міністерство охорони здоров’я, Кабмін, не зайвим буде подивитися на сайт Всесвітньої організації охорони здоров’я. Також подивіться на урядовий сайт "Що треба знати про коронавірус?"

8. Ні в якому разі не читайте російських ЗМІ. Навіть коли карантин закінчиться.

9. Якщо відчуваєте, що зависаєте і не можете відірватися від оновлення коронавірусної статистики, займіться фізкультурою, подихайте свіжим повітрям. Це додасть вам енергії, щоб зробити справді потрібні речі. Приміром, подзвонити батькам.

10. І ще раз зберігайте спокій. Бо свіжа голова, здатна ухвалювати правильні рішення, – це ваш головний актив зараз.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи