Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2022 12:37

Чи можливо довести податковій, що документи знищені внаслідок атаки рф...

Адвокат, керуючий партнер Femida Legal Association

«А доведіть!»: кейс про проблеми бізнесу під час війни

Чи знаєте ви, що навіть після 6 місяців загострення бойових дій (не можу говорити «війни», бо війна триває з 2014 року) в Україні немає затвердженого переліку територій де ведуться (велися) бойові дії, який має затверджуватись Кабінетом Міністрів України.

Ну от немає його – і все. Чи то Кабміну не до цього, чи то уряд не може визначитись, які саме території вважати зоною бойових дій, чи може якісь інші причини... Але факт залишається фактом. Переліку немає, і можна прогнозувати, що найближчим часом не буде. 

А тепер поговоримо про те, що це значить для бізнесу.

Маємо абсолютно реальну ситуацію, коли під час березневих боїв неподалік Києва у одному із населених пунктів в результаті попадання снаряду згоріло офісно-складське приміщення. І так сталось, що саме в цьому приміщенні у підприємства був склад і офіс. Тобто, згорів товар, документи, техніка... Все, як говорить один із засновників, -  «баста, карапузики». 

І все було б наче звично для нашої нової реальності, якби керівники підприємства не були аж надто законослухняні і не вирішили все зробити по закону. 

Хронологічно це виглядало так: 

звернулись до правоохоронних органів  із заявою про порушення кримінального провадження. Правоохоронці порушили;

- звернулись до МНС з приводу надання копії акту бригади, яка виїзджала на місце пожежі. Отримали копію акту, де чітко вказано, що відбулась пожежа через потрапляння снаряду;

звернулись до місцевої військово-цивільної адміністрації та отримали відповідь, що дійсно за такою адресою в такому-то населеному пункті в результаті потрапляння снаряду відбулась пожежа, будівля згоріла і на даний час є не придатною для використання;

провели ревізію і чітко визначили перелік товару, який був на складі, і перелік документів, які теж там були.

Весь цей пакет документів подали в податкову з поясненням та повідомленням про втрату первинних бухгалтерських документів внаслідок збройної агресії російської федерації.

З чистою совістю підприємство видохнуло і почало займатись пошуками нового приміщення, відновленням роботи...

Аж тут прийшов «лист щастя» від податківців, які повідомили, що вони, звичайно, дуже співчувають підприємству, але їх пояснення не приймаються та не вважаються достатніми для податкової, аби зробити висновок, що підприємство таки втратило первинні фінансово-бухгалтерські документи.

Податкова пояснила:

перелік військових територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та території, тимчасово окуповані збройними формуваннями рф, визначаються Кабінетом Міністрів України (абз. 13 пп. 69.28. п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ);

підприємство не довело, що у нього була відсутня можливість вивезення первинних документів. 

Далі буде...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]