Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2024 11:19

Ключові підходи в межах руху Fire

Приватний інвестор. Незалежний фінансовий радник IFA

Що таке рух Fire та які ключові підходи існують в його межах?

Для пересічного українця, який володіє англійською, але не цікавиться світом фінансів, слово «fire» позначатиме не більше, ніж «вогонь». Однак, для тих, хто більш-менш, у темі, очевидно, що FIRE – це «гаряча» тема в контексті інвестицій.

Історія руху FIRE

Рух FIRE зароджується у 2000-ні роки в США і походить від англійських слів Financial Independence Retire Early (фінансова незалежність, рання пенсія). Якщо коротко, суть напрямку полягає в екстремальному заощадженні задля раннього виходу на пенсію.

Ідейним натхненням руху стали книги «Ваші гроші чи ваше життя» (1992) Вікі Робіна та Джо Домінгеса і «Екстремальний вихід на пенсію» (2010) Джейкоба Лунда Фіскера, а також - безпосередньо вдалий досвід заощаджень цих авторів.

У 2010-ті рух набирає обертів за рахунок підтримки блогерів та популяризації в онлайн-спільнотах. Сьогодні його принципи стають нормою життя для відкритих до експериментів людей по всьому світу, проте, їх число навряд чи перебільшує 2 млн осіб. Рух спростовує думку про те, що тільки заможні банкіри або магнати можуть дозволити собі ранню пенсію та насолоду життям. Представники середнього класу насамперед працівники сфери IT доводять життєздатність схеми жорсткої економії.

Зміст руху FIRE

Отже, FIRE – це можливість досягти фінансової незалежності поки ти молодий та активний за рахунок відмови від зайвих витрат, економії заробітної плати та інвестування грошей в активи, щоб після 35-45 років більше часу приділяти собі та своїм захопленням, сім’ї та близьким, працювати у більш комфортному форматі або взагалі не працювати. Серед базових принципів руху – ведення постійного обліку доходів і витрат, придбання лише найнеобхіднішого, закриття кредитів, максимальна віддача на роботі та інвестиції.   

У межах руху є кілька підходів, які різняться мірою екстремальності заощаджень (від 25% до 90% прибутку), ми їх обов’язково розглянемо трохи пізніше. А зараз наголосимо на тому, що їх всіх об’єднує: ощадливе споживання, незалежність від роботодавця, правило 4% (з активів від інвестицій щороку можна брати не більше 4%, щоб зберегти ефективність фінансового портфеля).  

4 ключові підходи в межах FIRE 

Lean FIRE. Це екстремальна ощадливість (до 90% доходу), що передбачає відмову від ремонту житла, заміни чи купівлі авто, нової побутової техніки та електроніки до повного виходу з ладу, розваг, подорожей та шопінгу. Часто прибічники жорсткої економії відмовляються від створення сім’ї, народження дітей, романтичних стосунків, адже все це – додаткові витрати.   

Fat FIRE. Помірна економія (до 40-60% прибутку). Представники цього підходу можуть дозволити собі недорогі подорожі та авто, покупки у мас-маркеті, окремі розваги, але без шкоди регулярним відрахуванням до власного пенсійного фонду. Тут є місце родині, але всі члени будуть відчувати режим «економії», включаючи дітей.

Coast FIRE. Це економія лише на час виходу до прибутку від капіталу. Люди не відмовляються від роботи, а скорочують робочі години на добу або змінюють робоче місце на менш стресове. 

Barista FIRE. Робота у вигляді часткової зайнятості для отримання соціального пакета (медичне страхування, мобільний зв’язок тощо) та соціалізації. Більшість потреб закривається за рахунок вище описаних 4%.

Рух FIRE – цікавий за своєю суттю підхід до оптимізації фінансів. Він довів свою життєздатність, це факт. Чи підходить він усім без винятку? Навряд чи. Але схильним до заощаджень та міркуючим про фінансову подушку в майбутньому рух може видатись цілком прийнятим, тим більше, що є різні підходи в інтенсивності економії.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]