Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2022 08:11

Закрите акціонерне товариство "Україна"

Адвокат, непрактикуючий аудитор, практикуючий внутрішній аудитор, LLM, керуючий партнер АО "АТТОРНЕЙС"

Аналіз того, як СЕА ПДВ стала найефективнішою системою внутрішнього контролю у закритому акціонерному товаристві "Україна"

Аби Україна вижила, ми маємо отримати реальну податкову систему, а не набір правил, які дозволяють блокувати весь бізнес у ручному режимі. Час запровадити ПДВ за ставкою 0% і скасувати СЕА ПДВ взагалі, «податкова накладна» має відійти  вічність так само як і «акт надання послуг». Адже, коли 5 000 000 українців повернуться з війни, нам потрібно уникнути соціальної катастрофиі створити для них умови для роботи, реальну зрозумілу податкову систему, а не систему «рішалово-головняків», як є зараз. 

СЕА ПДВ -  це антидержавна система

Ні для кого не секрет, що через зернову блокаду і тимчасову втрату контролю на частиною півдня, мінування Чорного моря, Україна не може нормально експортувати зерно. Більша частина України знає, що дистанційно працювати у сховищі без світла під час повітряної тривоги не можливо. Мінекономіки з використанням непрямих методів розрахунку та інструментів моделювання на базі поведінкових показників економічних суб’єктів оцінює падіння ВВП минулого місяця, як і у серпні, в межах 35% [±2%]. Загалом, за підсумками перших трьох кварталів 2022 року падіння ВВП в Україні оцінюється на рівні 30%.

ПДВ (податок на додану вартість) історично виник як податок для стримування перегрівання економіки у Франції. І перше логічне питання, яке виникає у будь якої критично мислячої людини: як може існувати ПДВ, в державі, де точиться війна і росія методично випалює все те, що було економікою?

Очевидна відповідь, що при такому падінні економіки стримувати її від перегрівання – «стріляти собі в ноги», однак Міністерство фінансів вважає інакше. Міністерство фінансів України послідовно повторює, що ПДВ – бюджетоутворюючий податок. Станом на 01.10.22 податок на додану вартість з вітчизняних товарів (з урахуванням бюджетного відшкодування) становив 13.60% доходів державного бюджету. Податок на додану вартість з імпортних товарів 13.65%. Станом на 01.10.22 ПДВ становив 13,6+13,65=27,25 % бюджетних надходжень. По-ідеї, це добре, але питання як і звідки, якщо економіка летить у Тартарари?

Восени 2022 року майже всі українські платники ПДВ зіштовхнулися з проблемою блокування податкових накладних. По всій країні понад ДВА МІЛЬЙОНИ заблокованих податкових накладних.  Колеги адвокати стверджують, що платники податків виграють 97 % даних спорів у суді. Зі свого досвіду можу сказати, що 100% позивачів в даній категорії спорів, кого ми представляли, такі спори виграли.

Тобто, перший елемент успіху ПДВ, як бюджетоутворюючого податку, – штучне блокування податкових накладних, яке змушує всіх і поповнити ПДВ рахунок,  сплатити ПДВ за декларацією до сплати, і поки податкова накладна зупинена, надати покупцю ці 20 %, перераховуючи живими грошима. Фактично продавець сплачує ПДВ тричі.

Ще одним економічним ефектом СЕА ПДВ є створення цілої індустрії розблокування податкових накладних. Ви можете знайти «контакт» на Львівській площі або на регіональному рівні та намагатися «вирішити» таке питання чи вам також можуть пропонувати такі варіанти. Якщо Ви хочете по закону, то існує ціла низка адвокатів, які займаються розблокування податкових накладних через суд. І тут теж є нюанс. Непоодинокі випадки, коли податкова плює на рішення судів і просто їх не виконує. Ви можете витратити півтора роки, гроші на реальну роботу адвоката, а держава, в особі податкової, не виконає рішення суду іменем України.

Весь час, допоки гроші Вашого бізнесу заблоковані і Ви додатково переплачуєте ПДВ до бюджету – ПДВ бюджетоутворюючий податок.

Другий аспект, що ПДВ з імпорту став бюджетоутворюючим – на практиці означає, що ми імпортуємо більше товарів, аніж експортуємо. Тобто ми відправляємо за товари і послуги за кордон грошей більше аніж самі заробляємо на експорті товарів і послуг. Простіше кажучи,Україна витрачає велику кількість іноземної допомоги на імпорт товарів і послуг, паралельно не роблячи нічого аби почати реально щось виробляти самостійно, в тому числі через репресивну податкову систему, де аби щось виробити треба сплатити ПДВ тричі або сидіти у владі.

Не треба бути гуру економіки аби зрозуміти які можливості ручного контролю з метою особистого збагачення відкриває СЕА ПДВ при освоєнні коштів на відбудову України. Контролюючи сервер податкової, Ви можете самі обирати, які будівельні компанії зможуть реєструвати податкові накладні, а, відповідно, і працювати. Це так зручно, не треба всіх цих ігор у конкурентні торги, просто блокуєте  податкові накладні «не правильних постачальників» і кажете, що вони ризикові платники. І вуаля.

Склалася ситуація, коли ПДВ став, де-факто, податком з обороту, який продавець сплачує тричі. Люди, які хочуть щось виробляти, будувати, створювати, через два-три блокування податкових накладних закривають бізнес і шукають інші варіанти. Найгірше у СЕА ПДВ те, що вона реально відбиває будь яке бажання працювати в Україні, бо в Україні відсутня податкова система. Вона ніяка.

Священне право приватної власності, яке держава звела нанівець

Стаття 41 Конституції України стверджує, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. хто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

З точки зору права податковий кредит – інший необоротний актив. Це така само приватна власність, як право вимоги, табурет, станок або торгова марка. Але держава свавільно, спираючись на автоматизовану систему, позбавляє покупців їх податкового кредиту, їх активу. Ситуація стає гірше, коли через відсутність підтвердженого податкового кредиту ти не можеш теж зареєструвати свою податкову накладну.

Візьмемо приклад  з життя малого фермерського підприємства, яке вирощує хміль і постачає його на пивоварний завод.

Для вирощування хмелю Вам потрібно як мінімум мати посівні площі, посівні одиниці, техніку або оренду такої техніки, добрива. Реалізовувати Ви будете хміль. Тобто, у Вас буде «пересорт» і Ви вже в зоні ризику. Йдемо далі. Ви не можете отримувати гроші за хміль раз на рік, бо це не вигідно для Вас і дорого для Вашого покупця. І тут Ви домовляєтесь про оплату рівними частинами протягом року. Тобто за врожай хмелю 2022 Ви отримаєте попередню оплату (аванс) у січні 2022 року. Очевидно, що хміль ще не виріс і, скоріш за все, комісія Вам відмовить у розблокуванні ПДВ. Дійсно, усвідомлення того, що хміль дозріває у вересні-жовтні машині не доступне, розуміння цього технологічного циклу податковій не вигідне. Вам лишається Суд, який Ви виграєте. Але податкова, з високою долею вірогідності, не виконає рішення Суду, розказавши про чергову реорганізацію, збій сервера або просто нічого не скаже.  

В цій історії Вас держава примусово змусить сплатити ПДВ декілька разів: на ПДВ-рахунок, значення за декларацією та покупцю треба буде компенсувати збитки. У Вас держава свавільно забере гроші, розказуючи, що ніхто не винуватий, Ви ризиковий і це ж машина, і людського фактору тут нема.

В цій історії держава  втрутитися у право власності покупця, бо примусово забере у нього 20% вхідного податкового кредиту. Таким чином у Покупця буде додаткове значення ПДВ до сплати за декларацією і покупець теж проавансує бюджет. Ну а далі, оскільки у покупця проблеми з підтвердженням вхідного ПДВ, йому за ланцюгом заблокують накладні.

СЕА ПДВ – яскравий приклад послідовного плюндрування податковою ст. 41 Конституції України. СЕА – ПДВ – це унікальна система, де у Вас можна забирати Вашу приватну власність, гроші, бо так вирішила машина, без людського фактору.

Історія впровадження СЕА ПДВ

Первинна ідея запровадження СЕА ПДВ – дитина Миколи Яновича Азарова. Від провадження ПДВ-рахунків часів Азарова відмовились в останній момент та відклали ідею під сукно. За часів Партії регіонів, починаючи з 2010 року, ідею дістали і почали активно просувати під соусом побороти «скрутки» і «не доброчесний бізнес». Водночас, навіть одіозний очільник податкової Олександр Клименко саботував впровадження цієї ідеї до останнього.   Так, саме той Олександр Клименко, за часів якого було спущено легендарний темник про «податкову яму, транзитера і тіньового директора». Саме той Олександр Клименко, який усіляко розказував про те, як побороли черговий конвертацій ний центр. Серед реальних причин такого небажання боротися зі «скрутчиками» у Олександра Клименка можна виокремити три проблеми які в масштабах держави реально вирішує СЕА ПДВ:

1. СЕА ПДВ дозволяє у ручному режимі вбити будь який бізнес протягом 6 місяців. Для цього потрібно просто відібрати у такого бізнесу право реєструвати податкові накладні - заблокувати всі податкові накладні такого бізнесу і наліпити ярлик «ризиковості». Тобто, якщо ти втратиш посаду, ти не зможеш вручну проконтролювати аби у тебе не було цього лейблу «поганого платника податків» і ти тебе просто «роздінуть».

2. СЕА ПДВ  - ідеальна система внутрішнього контролю за продажем фіктивного ПДВ в межах держави і за монополізацією контролю за відшкодуванням ПДВ. СЕА ПДВ дозволяє на практиці відслідкувати аби весь бенефіт від схематозу ПДВ йшов в одні руки. Дійсно,  СЕА ПДВ дозволяє вичислити найбільш вірогідні «конвертційні центри» . В державі, де політична корупція стала частиною життя, а зарплати депутатам в конвертах нормою, а чорна каса Партії регіонів не легендою, а реальністю, запровадження СЕА ПДВ мало прямим наслідком консолідацію всіх потоків обналу водних руках.

3. СЕА ПДВ  - ідеальна система внутрішнього контролю за відшкодуванням ПДВ. Строкаті новини про чергові черги на відшкодування ПДВ для експортерів і звіти про затримання чергового посадовця на вимаганні хабаря за відшкодування впевнено засвідчують про успішність ганебного національного стартапу "Як не від влади, то плати відкат за відшкодування або зась".

СЕА ПДВ було запроваджено за прем’єрства Арсенія Яценюка з 01.07.2015 року під соусом «вирішення питання автоматичного відшкодування ПДВ» і аби побороти «скрутки». Також панував міф про те, що запровадження СЕА ПДВ було вимогою МВФ, мовляв в ЄС існують ПДВ-рахунки. Про недолугий переклад і маніпуляцію з вимогами донорів можна написати окрему статтю, тому відкладемо поки це у сторону.

За цей час питання автоматичного відшкодування ПДВ так і не вирішено, а зараз так і взагалі почалася класика з затягуванням відшкодування. «Скрутки», до слова теж нікуди не ділися, і в єдиному реєстрі судових рішень продовжується фестиваль на виїмки і обшуки по ст. 212 КК України. Причому відшкодування ПДВ відбувається за хабарі. НАБУ регулярно публікує дописи про досудові розслідування на цю тему. От, для прикладу, взяти історію про те, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про нову підозру колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову в одержанні 722 млн грн. («плати за послуги», яка, в середньому становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ), неправомірної вигоди від олігарха Олега Бахматюка.

В принципі, для адекватної людини-стороннього спостерігача одного кейсу Насірова вже достатньо аби зрозуміти, що СЕА ПДВ провалилася як реформа.

Однак, попри факти викладені вище, Мінфін і низка експертів продовжують невпинно розказувати, що СЕА ПДВ нас врятує від скруток. Жорстка правда життя в тому, що від скруток нас має врятувати реальна правоохоронна система з працюючими і не перевантаженими слідством, прокуратурою і судами. Тільки реальна нульова толерантність до злочинів, а не «шлагбаум на реєстрації» можуть покращити бізнес-клімат.

Всі ці казки експертів про скрутки на апельсинах завершуються у реальному житті блокуванням підприємств переробки та виробництва. Так, саме тих підприємств, які створюють додану вартість. Проблема тільки в тому, що люди втрачають роботу, власники бізнес, а Україна людей.

Що можна зробити зараз аби СЕА ПДВ зупинити?

По-перше, якщо Ви теж вважаєте, що СЕА ПДВ тільки шкодить бізнесу, Ви можете підписати вже зареєстровану петицію на сайті президента. Ця петиція – гарна ініціатива, яка може реально вплинути на кричущу ситуацію.

Днями, в тому числі, як реакція на данну петицію, податкова зробила відкат до попередньої менш жорсткої версії СЕА ПДВ, трошки послабивши вимоги, але не змінивши систему по суті.

Я закликаю Вас зняти рожеві окуляри і усвідомити просту річ: війна не сприяє економічному розвитку. Війна несе збільшення бюджетного дефіциту. Якщо ПДВ не буде зроблено за ставкою 0%, корупція з відшкодуванням ПДВ, корупція з адмініструванням ПДВ, знищення бізнесу, монополізація ринку постачальників для держави, які не мають критеріїв ризиковості, в середньо строковій перспективі стане тільки жорсткіше. Потрібні будуть бюджетні гроші, їх вичавлять з залишків українського бізнесу.

На жаль, через вимоги Угоди про асоціацію Україна не може відмовитися від ПДВ. Натомість, ніщо не заважає нам тимчасово до завершення воєнного стану і на три роки після запровадити ПДВ за ставко 0 %. Такий крок призведе до того, що «піднятися на ПДВ» стане не можливо. Всі люди, які роками годувалися на ПДВ, будуть змушені іти шукати корупційні схеми-шлагбауми в іншому місці. Просто для довідки, податкова жодного разу за весь час існування СЕА ПДВ не опублікувала розгорнутої інформації про вартість адміністрування цієї системи і скільки грошей вона реально збирає.

Зараз у парламенті зареєстровано законопроект про скасування актів надання послуг і видаткових накладних.   У пояснювальній записці до даного проекту Закону вказано, що використання актів виконаних робіт (наданих послуг) створює додаткове адміністративне та фінансове навантаження на суб’єктів підприємництва, оскільки передбачає:

- складність ведення бухгалтерського обліку; - необхідність фізичного підписання актів виконаних робіт;

- необхідність контролювати надходження підписаних контрагентом актів виконаних робіт та обліковувати їх;

- обов’язковість пред’явлення актів у паперовому вигляді податковим органам для підтвердження факту надання послуг;

- необхідність багаторазового пересилання документів внаслідок багатоепізодного узгодження обсягу виконаних робіт (наданих послуг);

- відсутність єдиного та універсального підходу до оформлення документів;

- необхідність підготовки суб’єктом підприємництва актів нетипової форми для підприємства-контрагента;

- значні фінансові та часові витрати внаслідок поширення паперової форми документів;

- нерозуміння в іноземних контрагентів, небажання мати справу з українськими виконавцями робіт або використання певних маніпуляцій, що у свою чергу призводить до зменшення валютної виручки.

Всі ці зауваження можна застосувати і до священної «податкової накладної».  Всі ці зауваження я чула від іноземців, які воліли працювати в Україні у 2015 році. Чую я ці запитання періодично і сьогодні. Я не вважаю, свою податкову практику унікальною і переконана, що багато колег зможуть поділитися подібними історіями. Треба визнати, «податкова накладна» - сміттєвий архаїзм як і «акт надання послуг». 

Тільки тимчасове запровадження ПДВ на всі категорії товарів за ставкою 0%, скасування СЕА ПДВ як явища, скасування податкових накладних, тільки все це у сукупності може повернути нормальний бізнес клімат. Ми вже зараз маємо створювати умови для роботи українців в Україні. Інакше, ми маємо бути готові, що з урахуванням добровільної психіатричної допомоги в Україні, кількості на руках незареєстрованої зброї, 5 000 000 українців, за попередніми оцінками, які вернуться з цієї війни зі своїми травмами, хтось може не витримати довгих кіл пекла податкового права, беззмістовних розмов про реформи і боротьбу зі скрутками і просто застосувати насилля.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]