Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

В умовах нашої нинішньої фінансової ситуації, поширеною стала практика отримання грошей у позику за розпискою без підписання договору позики. Чи вважається така розписка підтвердженням укладення договору? Чи можна передати гроші за розпискою під проценти?


В умовах нашої нинішньої фінансової ситуації, поширеною стала практика отримання грошей у позику за розпискою без підписання договору позики. Чи вважається така розписка підтвердженням укладення договору? Чи можна передати гроші за розпискою під проценти? 

 Відповідно до ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність іншій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язуються повернути позикодавцеві таку саму суму грошових коштів (суму позики) або таку саму кількість речей того самого роду та такої самої якості. 
Цивільне законодавство вимагає, аби договір був укладений письмово у 2-ох випадках: 
  1. Якщо сума позики не менше як у 10 разів перевищує НМДГ (170 грн. і більше);
  2. Коли позикодавець- ЮО.
Розписка про отримання в борг грошових коштів – документ, який боржник видає кредитору за договором позики після отримання коштів. Вона підтверджує не лише факт укладання та зміст умов договору, але й факт передання грошової суми позичальнику. 
Передання грошей може не збігатися з датою складання розписки, яка посвідчує цей факт. Однак, боржник видає кредитору розписку лише після отримання коштів. Тому, будь-яка обіцянка позикодавця надати позику в майбутньому не має юридичного значення, оскільки саме факт передання коштів повинен бути підтверджений розпискою позичальника. 
Отже, розписка, свідчить про дотримання письмової форми договору позики. 
Проте, не будь-яка розписка підтверджує укладення договору позики, а лише та, яка засвідчує факт отримання грошових коштів у борг і містить умови про їх повернення. 
Тобто в розписці варто вказувати: 
  1. суму позичених коштів;
  2. дату їхнього отримання;
  3. умови надання;
  4. обов'язок повернення коштів;
  5. підпис позичальника.
Якщо ж у ній відсутня умова щодо обов'язку повернення коштів – ця розписка не буде доказом укладення договору позики. Такі висновки висвітлені в Постанові ВСУ від 13.05.2015 р. у справі № 6-144цс153. 
Що стосується отримання процентів за користування грошовими коштами, то таке право наявне у позикодавця. Проте, є 2 імперативних випадки (сторони навіть за своїм погодженням їх не зможуть змінити), коли договір позики вважається безпроцентним, а саме:
  1. Коли договір укладений між ФО на суму, яка не перевищує 50 НСДГ (850 грн) і не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б з однією стороною.
  2. Коли передано речі, визначені родовими ознаками.
Варто пам'ятати, що плата за користування позикою встановлюється у формі процентів від суми позики, тому встановлення сторонами плати у твердій валюті буде неправомірним. 
 
 Отже, як і боржнику так і кредитору, варто сумлінно поставитись до оформлення розписки, так як це зменшить ризик втрати грошей майбутньому.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]