Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.07.2021 16:09

Колапс в морській галузі

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Минулого тижня Служба безпеки України провела обшуки в структарах Міністерства інфраструктури, після чого частина реєстрів перестала працювати

Здається, минулого четверга Морською адміністрацією і Міністерством інфраструктури прокотились обшуки мета яких була доволі позитивна і життєстверджуюча – перемогти гідру корупції.

Те що Міністерство інфраструктури та похідні державні підприємства та структури глибоко корупційні це факт про який не говорить хіба що ледачий. Тож кримінальні справи завжди супроводжують це відомство, як чайки кораблі.

І немає нічого дивного, що були обшуки, більше того, я їх прогнозував ще як тільки дізнався про відставку Авакова, адже головною задачею перед СБУ і Бакановим зараз є перенаправлення потоків з кишень групи Авакова, до кишень більш патріотичних силовиків.

Як би там не було, я б не звернув уваги на те, що силовики між собою розбирають на теренах Мінінфраструктури, якби не одне але. Після обшуків перестали працювати реєстри без яких життєдіяльність українських портів стає під питанням, а моряки не те що не зможуть здати іспити, вони елементарно не зможуть зробити документи, щоб іти в рейс.

Якщо по пунктам, то перестали працювати:

Автоматизована система подачі, перевірки та оформлення суднозаходу

У зв’язку з чим, суднові агенти/капітани суден вимушені знов подавати всі документи до капітаній портів в паперовому вигляді, що суттєво збільшує час оформлення суднозаходу. Тобто ми наблизились до стандартів суднозаходу Сомалі

Система реєстрації, перевірки, видачі документів на право керування маломірними суднами

На даний момент не має можливості проводити запис на іспити на право управління ММС, КК комісії не можуть проводити іспити, відсутня можливість друкувати посвідчення на основі протоколів засідання кваліфікаційних комісій які вже були проведені, відсутня можливість працювати з особовими справами судноводіїв ММС.

Державний реєстру документів моряків.

Припинено роботу електронних сервісів по підготовки та дипломуванню моряків України, що у свою черги призвело до неможливості своєчасного отримання українськими моряками кваліфікаційних документів (робочих документі), у наслідок чого українські моряки не мають можливості працевлаштуватися (відбувається зрив контрактів).

Також, є загроза зупинки морських суден у міжнародних морських портах, на яких працюють українськи моряки (це приблизно 60% загальної кількості морських судне по всьому світу), у наслідок неможливості підтвердити легітимність українських документів моряків через електронні реєстри, що передбачено Міжнародною Конвенцією ПДНВ. Все це значно підірве репутацію українських моряків та України в цілому.

Я не знаю яким словом це можна назвати, окрім: «Велика морська ср...ка».

Мені пригадалась історія, яку мені розповідав минулого року знайомий з «Укравтодору», що до них прибігли НАБУ і забрали всі серваки з документацією, і тому злетіли всі тендера і відповідно велике будівництво трошки під питанням. До речі, серваки повертали місяць. «Іпаньки є всюди», - подумав я і забув. Але сьогодні я переконався, у правоті своїх слів.

Я не знаю, що виробляли правоохоронці з серверами структур, які вони вели обшук, але я бачу, що їх дії можуть призвести до фатальних наслідків, якщо їх процесуальне керівництво не втрутиться у справу і не відіграє ситуацію, щоб все знов запрацювало. Вже сьогодні судна зіштовхнулись із проблемами при заході в акваторії портів, вже сьогодні крюінги не можуть оформляти моряків на роботу за кордон – це все мільйонні збитки. Зрозуміло, що за них ніхто не відповісить, і я вже не вимагаю притягнути чергового слідчого чи суддю, що дав ухвалу на обшук і виїмку, але хоча б мінімізувати шкоду, яка є зараз вони зобов’язані. Просто з інстинкту самозбереження, адже ті іноземні компанії, що взяли порти в концесію вже дзвонять своїм інвестиційним няням в Офіс Президента, а значить дуже скоро всі хто причетний до цієї сраки отримає на горіхи і банку вазеліну.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]