Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2015 15:12

Україна в Радбезі ООН. Міф та реальність

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Коли більш-менш рядовий успіх у зовнішній політиці видають за перемогу в битві під Гавгамелами, то висновок може бути тільки один. В держави або все надто добре та нудно, або занадто великі проблеми.

Надання тимчасового членства України у Раді безпеки ООН, супроводжувалось переможними реляціями української сторони, про повернення Криму та міжнародне визнання.

Щоб зрозуміти, що це черговий міф, яким годують український народ хотів би зазначити, що до повноважень Радбезу ООН згідно Статуту відносяться:

а) розслідувати будь-який спорів або ситуацій, які можуть призвести до міжнародних конфліктів або викликати спір, для визначення того, чи не може продовження цього спору або ситуації загрожувати підтримці міжнародного миру і безпеки (ст. 34);

б) визначати існування будь-якої загрози миру, будь-якого порушення миру або акту агресії і робити рекомендації або вирішувати, які заходи слід вжити для підтримки або відновлення міжнародного миру і безпеки (ст. 39);

в) вимагати від зацікавлених сторін виконання тих тимчасових заходів, які Рада знайде необхідними або бажаними;

г) вирішувати, які заходи, не пов'язані з використанням збройних сил, повинні застосовуватися для виконання його рішень (ст. 41);

д) робити такі дії повітряними морськими або сухопутними силами, які виявляться необхідними для підтримки або відновлення міжнародного миру і безпеки (ст. 42).

Виходячи з прямого аналізу тексту доволі складно зрозуміти, яким чином Україна збирається повертати Крим, якщо взяти до уваги принцип прийняття цим Радбезом своїх рішень.

Отже, прийняття будь-яких рішень, окрім процедурних, не можливо без одностайного голосування п’яти постійних членів Радбезу ООН (Великобританія, Китай, Російська Федерація, Франція, США).

Щодо так розпіариного скасування права вето п’яти постійних членів Радбезу ООН, то воно можливо лише шляхом внесення змін до Статуту ООН. Але окрім того, що за такі зміни мають проголосувати не менше 2/3 країн-членів ООН, ці зміни одноголосно мають проголосувати всі постійні члени Радбезу ООН, Росія в тому числі.

Якщо ж торкнутись питання позбавлення Росії членства в ООН, це також процедурно майже не можливо Адже призупинити або позбавити членства в ООН не можливо лише за поданням Радбезу ООН. Хтось вірить, що Росія проголосує проти себе?

На будь-яке рішення в обхід існуючих міжнародних процедур жодний із сильних міжнародних гравців зараз не наважиться.

І до речі починаючи з 1991 року Габон та Руанда ставали тимчасовими членами РБ ООН чотири рази, але говорити про їх вирішальний вплив навіть у регіон, не говорячи вже про світові процеси  м’яко кажучи зарано.  

І відповідно тих українців, які хоч трошки повірили у ріст впливу України у світі або ж в те, що за рахунок членства в Радбезі ООН Україна зможе повернути Крим,  чекає нове розчарування, а потім черговий міф від Банкової. Яким він буде, побачимо.

Отже і Україні слід більш тверезо дивитись на свої можливості, а краще зрозуміти, що хоча ми інколи виграємо на зовнішньополітичних фронтах, на внутрішньому фронті, з часів Януковича, без змін.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]