Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.10.2019 13:45

Моніторинг фінансового законодавства (28 вересня - 10 жовтня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Проєкт Закону України «Про внесення змін до пункту 38 підрозділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України»

На розгляд Верховної Ради України 27 вересня 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до пункту 38 підрозділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України» (№ 2184).

Мета: збалансування місцевих бюджетів населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, забезпечення утримання бюджетної сфери, а також надання гарантованих Конституцією України соціальних послуг населенню цих територій.

Проєктом акту передбачено внести зміни до пункту 38 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України в частині скасування особливого порядку справляння плати за землю, а саме земельного податку та орендної плати (крім земель сільськогосподарського призначення) за земельні ділянки, а також податку на нерухоме майно, на території населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо усунення дискримінації фізичних осіб-підприємців»

На розгляд Верховної Ради України 4 жовтня 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо усунення дискримінації фізичних осіб-підприємців»  (№2190-1).

Мета: відновлення прав та законних економічних та соціальних інтересів фізичних осіб – підприємців, а також удосконалення норм чинного законодавства України щодо нарахування та сплати ЄСВ, зняття соціальної напруги у бізнес середовищі.

Законопроєктом пропонується:

- чітко регламентувати, шляхом доповнення частиною 5 статтю 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що фізичні особи-підприємці, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони працюють відповідно до закону за трудовим договором та отримують за основним місцем роботи та/або роботи за сумісництвом заробітну плату у загальному розмірі не менше гарантованої державою мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України Про державний бюджет України на відповідний рік;

- передбачити повернення до попередньої редакції п.2 ч. 1 статті 7 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо бази нарахування ЄСВ в частині його добровільності у разі відсутності господарської діяльності, конкретизуючи про те, що у разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник не сплачує єдиний внесок, а має право самостійно визначити базу нарахування;

- шляхом внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», регламентується право контролюючих органів (зокрема державної фіскальної служби), у разі виявлення, що ФОП не здійснює господарську діяльність та не сплачує податки і збори більше ніж 6 (шість) місяців, звернутися до державного реєстратора із заявою про припинення господарської діяльності такого ФОП. При цьому контролюючий орган повідомляє такого ФОП письмово про намір звернутися до державного реєстратора за 30 днів до такого звернення;

- списати нарахованої, але не сплаченої пені, нарахованої на суму недоїмки по сплаті ЄСВ, в період від 01 січня 2017 року до моменту вступу в силу законопроєкту, у разі його прийняття.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 24-1 Бюджетного кодексу України (щодо вдосконалення порядку розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку)»

На розгляд Верховної Ради України 4 жовтня 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 24-1 Бюджетного кодексу України (щодо вдосконалення порядку розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку)» (№ 2202-1).

Мета: вдосконалення порядку розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Проєктом пропонується внести зміни до статті 241 Бюджетного кодексу України, у результаті чого:

- скасовується неефективна процедура конкурсних відборів негативно відобразилось на ефективності використання коштів;

- змінюється термін подачі Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями пропозицій з переліком і описом інвестиційних програм і проєктів регіонального розвитку з 1травня на 25 листопада року, що передує плановому.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи децентралізації влади в Україні, підвищення фінансової самостійності територіальних громад шляхом міжбюджетного розподілу коштів з акцизних податків з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції))»

На розгляд Верховної Ради України 7 жовтня 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи децентралізації влади в Україні, підвищення фінансової самостійності територіальних громад шляхом міжбюджетного розподілу коштів з акцизних податків з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції))» (№ 2238).

Мета: підвищення бюджетної та фінансової самостійності територіальних громад, розширення дохідної бази місцевих бюджетів, сприяння децентралізації влади.

Законопроєктом пропонується внести зміни до низки статей Бюджетного кодексу України, зокрема:

- визначити, що до доходів загального фонду Державного бюджету України зараховуються 75 відсотків акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (крім акцизного податку, визначеного пунктом 1 частини третьої цієї статті та пунктом 6 частини першої статті 66 цього Кодексу) (зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України);

- встановити, що до доходів загального фонду бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, міст Києва та Севастополя, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, зараховуються 25 відсотків акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (крім акцизного податку, визначеного пунктом 1 частини третьої цієї статті та пунктом 6 частини першої статті 66 цього Кодексу) (зміни до статті 64 Бюджетного кодексу України);

- визначити, що до доходів загального фонду бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів зараховуються 25 відсотків акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (крім акцизного податку, визначеного пунктом 1 частини третьої цієї статті та пунктом 6 частини першої статті 66 цього Кодексу) (зміни до статті 69 Бюджетного кодексу України).

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо скасування військового збору»

На розгляд Верховної Ради України 10 жовтня 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо скасування військового збору» (№ 2253).

Мета: приведення у відповідність норм Бюджетного та Податкового кодексів України після виключення пункту 16-1 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України, на який є посилання в статті 29 Бюджетного кодексу України.

Проєктом Закону передбачено внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо виключення військового  збору з доходів загального фонду Державного бюджету України (з частини другій статті 29 Бюджетного кодексу України).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]