Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.07.2023 09:01

Купувати тут і зараз – українці змінюють ставлення до кредитних карток

Український інвестор, банкір, засновник профільного фінтех-фонду N1

Негативні прогнози скептиків щодо стихійного зростання кредитних неповернень під час воєнного стану і, відповідно, банківських збитків – не справдилися.

Фінансисти активно працювали з позичальниками і змогли стабілізувати свої кредитні портфелі. Після цього Національний банк істотно поліпшив свою оцінку щодо можливих кредитних втрат банківської системи – з 30% до 20% портфеля, що відображено в його червневому "Звіті про фінансову стабільність". 

Паралельно банки працювали над своїми кредитними програмами, які в останні місяці користуються все більшим попитом. Ще на початку 2023 року були побоювання, що кредитування населення істотно скорочуватиметься, але українці дедалі активніше ним цікавляться і банки роблять нові пропозиції. Насамперед маю на увазі програми з карткового кредитування – кредитні ліміти та оплати частинами. З'являються нові ексклюзивні пропозиції спільно з партнерами, зокрема і зі знижками на оплату товарів/послуг у різних напрямках – від спортивних клубів/товарів до побутової техніки та електроніки. Кожен може вибрати потрібний йому напрямок, і на ділі побачити, що товар/послугу оплачені кредиткою можна отримати дешевше, ніж готівкою.

Банки регулярно відновлюють фізособам раніше згорнуті кредитні ліміти або збільшують діючі. Звісно, якщо людина сумлінно обслуговує свою заборгованість і має позитивну кредитну історію. Часто люди самі просять підняти їм кредитну планку, і ми йдемо назустріч.

У 2023 році є всі підстави для збільшення обсягів карткового кредитування щонайменше з двох причин. По-перше, за рахунок відновлення банками старих кредитних карткових програм і впровадження нових. По-друге, завдяки тому, що населення дедалі охочіше й активніше ними користується. Що ми не завжди спостерігали у 2022-му, особливо на початку повномасштабного вторгнення, коли люди не були впевнені в завтрашньому дні і боялися позичати гроші.

Другий момент – це адекватна реакція споживача на високу інфляцію у країні. Звісно, індекс споживчих цін скорочується в останні півроку, особливо, за рахунок заходів НБУ: якщо 2022 рік закінчився на рівні 26,6%, то у травні 2023-го ми мали вже 15,3%. Але і сам Нацбанк, і населення розуміють, що це ще високий рівень, і реагують адекватно. 

Домогосподарства стали дедалі рідше відкладати свої покупки і намагаються їх робити оперативно, якщо є можливість. А банки роблять усе, щоб їм допомогти в цьому – надають кредитні ліміти/програми, коли українцям не вистачає грошей. Люди розуміють, що немає сенсу довго і нудно збирати на телевізор, посудомийку або мобільний телефон.

Адже поки вони відкладатимуть гроші на всі ці покупки, ті в гривні дорожчатимуть. У підсумку виявиться, що їм було вигідніше придбати щось у кредит і зробити це одразу, ніж чекати, поки вдасться накопичити потрібну суму.

На тлі 15%-ої інфляції і постійних переписувань цінників у торгових мережах банківські кредитні ставки вже не здаються високими. Особливо з урахуванням спецпрограм, знижок і грейс-періодів, які в середньому по ринку перебувають на рівні 2 місяців, а часом можуть досягати 120 днів. Якщо людина розуміє, що до жаданої покупки їй залишається 60-120 днів (щоб зібрати всю суму), то вже не відкладає її в довгий ящик. А робить придбання тут і зараз, щоб не переплачувати потім. Адже грейс-період дає можливість тривалий час безкоштовно користуватися банківським кредитом. Нерозумно не використовувати таку можливість.

Ставлення споживачів поступово змінюється. Кредитну картку вже не сприймають як щось дороге і недоступне, за що доведеться переплачувати. Ні. Кредитка – можливість заощадити на чомусь, що точно не дешевшатиме згодом, а навпаки, має всі шанси зрости в ціні. Або в темпі поточної інфляції, або ще сильніше – залежить від виду товару/послуги та постачальника.

Для всіх, хто відкладав якісь покупки на майбутнє і чогось чекав, це зараз основна порада – не зволікайте. Купуйте тут і зараз, а банки постараються максимально вам допомогти. Зрештою, для цього і потрібні кредитки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]