Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2023 13:28

Як українцю обрати кредитну картку – чотири поради банкіра

Український інвестор, банкір, засновник профільного фінтех-фонду N1

Гроші людям завжди потрібні на різні потреби, але влітку – особливо. Потрібно встигнути відпочити, відновитися і зарядитися новими силами.

У воєнних умовах для українців це непросте завдання, але все одно важливе. Багато хто місяцями відкладає гроші на відпустку, але накопичень вистачає не завжди, тому кредитні картки часто стають важливою підмогою або підстраховкою у дорогу про всяк випадок.

Щоб кредитка повною мірою виконувала свою функцію і не провокувала серйозних переплат, людині важливо правильно обрати кредитну програму. Не можна підмахувати договір, не вчитуючись у нюанси і не вивчаючи тарифи, всі пільгові пропозиції з бонусами. Розмір кредитного ліміту – не єдине, що потрібно знати, підписуючи угоду з банком.

Постарався скласти оптимальний чек-лист для тих, хто зараз обирає кредитну картку. На що звертати увагу при виборі програми – чотири поради банкіра.

Перше: процентна ставка + комісії (тарифи), які потрібно вивчати в комплексі. Не тільки прорахувавши подальші виплати на кредитному калькуляторі банківського сайту, а глибше.

Може здатися, що вартість карткового кредиту вища, ніж готівкового споживчого на купівлю путівки/абонемента в спортклуб або будь-якого товару. Але важливо пам'ятати, що під час споживчого кредиту у фінансовій компанії ви оплачуєте весь його обсяг (відсоткова ставка нараховується на всю суму), а за кредиткою платитимете тільки за ту суму, що фактично витратили. До того ж платити почнете не одразу, а з відстрочкою – більшість банків спочатку надає пільговий період. 

Важливо звернути увагу на стандартні тарифи кредитної картки. Отримання готівки у банкоматі та грошові перекази/оплати будуть дорожчими, ніж за дебетовою карткою. Обнал у принципі не найкраща історія для кредитки. Нею набагато вигідніше розплачуватися за товари і послуги. Якщо правильно оберете програму, то зможете отримати потрібні саме вам знижки/пільги або кешбек. Наприклад, якщо кошти потрібні для спортивних товарів чи секцій, то варто обрати під це відповідну програму і отримати додаткові бонуси. 

Принагідно потрібно звертати увагу і на поточні оплати – за мобілку, інтернет, комуналку, страховку. Чимало банків не стягують за них комісії під час розрахунків у мобільних застосунках, але є й ті, хто візьме 1-1,5% суми. Не варто переплачувати зайве.

Друге: пільговий період та інші плюшки. Пільговий або грейс-період – це час, упродовж якого банк не нараховує відсоткову ставку та комісії. Період безкоштовного користування. Якщо регулярно в нього вкладатися, то можна користуватися грошима безоплатно, отримуючи лише бонуси та кешбеки. Найчастіше грейс-період зараз становить 2 місяці, але є пропозиції і до 120 днів. Тож варто уважно вивчати програми і обрати найкращу пропозицію. А також бонуси, які можуть нараховуватися банком при оплатах різних товарів/послуг у його компаній-партнерів. 

Третє: кешбеки або знижки. Тільки на перший погляд здається, що розміри кешбеку або знижки невеликі. До стандартних 1-2% вартості товару/послуги багато хто вже звик, і ними нікого не здивуєш. Але не можна забувати про партнерський кешбек від різних компаній, адже він може досягати 20%. Причому на потрібний саме вам товар або послугу. Тому не зайве одразу навести всі довідки і не забувати на початку кожного місяця обирати потрібну категорію в розділі кешбеку. Банки постійно працюють над розширенням партнерських програм, тому кешбеків або знижок ставатиме тільки більше. 

Четверте: хороша кредитна історія та помилки в документах. Завжди про всяк випадок варто перевіряти свою кредитну історію, яку збирають українські кредитні бюро, що інформують банки (зазвичай перевірка власної історії безкоштовна). Не достатньо розрахуватися за всіма кредитами, варто також переконатися, що дані оновилися в Бюро кредитних історій, і у вашому досьє є вся інформація про виплати. Буває, що фінустанови подають ці відомості із запізненням і людям доводиться наполягти на подачі всіх даних. Хороша історія сильно підвищує шанси на відкриття кредитного ліміту. 

Також дуже важливо стежити за відсутністю помилок у документах: паспорт не повинен бути прострочений за віком, а може, його треба взагалі переоформити, якщо вийшли заміж і взяли прізвище чоловіка. Усе це дрібні нюанси, але фінансисти суворо стежать за такими питаннями, і можуть запідозрити шахрайські дії у випадку з простим недоглядом людини. Тож краще все перевірити ще раз перед походом у банк, щоб потім не розчаруватися.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]