Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2011 13:01

Альтернативний варіант для влади

Голова Національного форуму профспілок України

Вагання щодо впровадження пенсійної реформи пов’язані зі страхом влади втратити політичний рейтинг. З іншого боку, якщо нічого не робити, нас неминуче чекають економічні втрати. З цього порочного кола є лише один вихід – альтернативна пенсійна реформа.

Вагання щодо впровадження пенсійної реформи пов’язані зі страхом влади втратити політичний рейтинг. З іншого боку, якщо нічого не робити, нас неминуче чекають економічні втрати. З цього порочного кола є лише один вихід – альтернативна пенсійна реформа.

По суті, провал урядової пенсійної реформи у парламенті став несподіванкою лише для дуже наївних людей. Обурений рішенням депутатів віце-прем’єр Сергій Тігіпко звинуватив їх у браку політичної волі. Насправді все набагато простіше. Просто керівництво держави стоїть перед складною дилемою: або латати дірку у Пенсійному фонді  за рахунок простих громадян, або взагалі залишити, як є. Обидва варіанти є програшними. Адже у першому випадку Партія регіонів через непопулярні кроки матиме політичні втрати (зокрема, серйозне падіння як партійного, так і особистого рейтингу Януковича), в другому – економічні.

Ніхто не сперечається: демографічна ситуація в країні критична, і пенсійна реформа вкрай  потрібна. Необхідні і непопулярні кроки. Але треба цей тягар розділити між простими людьми і владою. Тобто, не лише будь-якими засобами скорочувати видатки Пенсійного фонду, затискаючи зашморг на шиях українців, але й подумати, як цей фонд наповнювати. Влада, на жаль, переймається лише скороченням видатків. Саме тому ініціатори реформи зробили ставку на штучне зменшення кількості пенсіонерів. От і маємо підвищення пенсійного віку, відмову від нарахування пенсій для працюючих пенсіонерів тощо.

Треба йти іншим шляхом. Боротися не з наслідками, а причинами хаосу у пенсійному забезпеченні. Саме у цьому й полягає філософія альтернативної пенсійної реформи, яку нині започатковують представники профспілок та громадських організацій. Треба зрозуміти, що пенсійне забезпечення тісно пов’язане з економікою та соціальною сферою. Тому потрібно не штучно скорочувати кількість пенсіонерів, змушуючи українців працювати довше, а створити їм такі умови, аби вони мали гідне і тривале життя, високу зарплатню, з якої можна робити внески до накопичувальних пенсійних фондів, і впевненість у майбутньому. 

НФПУ та наші партнери провели громадські обговорення пенсійної реформи, врахували усі пропозиції, та вийшли на оптимальну модель цієї реформи. В її рамках ми пропонуємо ухвалити низку законодавчих актів. Ми мусимо припинити лише говорити про програму зі збільшення робочих місць та збільшення частки зарплатні у вартості кінцевого продукту до європейського рівня. Треба починати діяти. Адже обидва ці кроки хоча й потребують більше часу та зусиль, але в кінцевому результаті дозволять подвоїти базу нарахування пенсійних внесків за рахунок збільшення кількості працівників та зростання обсягів їхньої зарплати.

Ще один крок, який ми пропонуємо – створення на законодавчому рівні Фонду гарантування виплати заробітної плати. Це дозволить автоматично компенсувати працівникам зарплатню у разі несплати її роботодавцем, і уникнути затримки виплат до Пенсійного фонду.

Влада, бездумно запроваджуючи збільшення пенсійного віку, не переймається питанням, що через важкі умови життя та бідність частина українців не доживає навіть до сьогоднішнього пенсійного віку, що вже говорити про п’ятирічне подовження. Тому підвищувати пенсійний вік доцільно лише тоді, коли будуть створені належні умови для збільшення тривалості життя громадян. Для цього потрібно запровадити комплекс спеціальних економічних, соціальних, медико-профілактичних і медико-лікувальних, оздоровчих, екологічних та інших заходів.

Крім того, ми пропонуємо внести зміни до законів про працю, Податкового кодексу, які 

спонукатимуть роботодавців збільшувати зарплатню робітникам і легалізувати її. А вже потім можна братися за збалансування доходів та видатків Пенсійного фонду.

Тільки за умови виконання всіх перелічених кроків доцільно вводити накопичувальну систему державного і недержавного пенсійного страхування. Для заохочення потрібно стимулювати роботодавців, які роблять внески до накопичувальних пенсійних фондів, забезпечивши їм пільгове оподаткування цих внесків.

Зрозуміло, що введення такої системи на початку викличе певну недовіру громадян, якщо не забезпечити їм гарантії повернення внесків. Для цього потрібно створити Державний стабілізаційний фонд пенсійної накопичувальної системи.

В ідеалі всі запропоновані закони та зміни до законодавчих актів мають бути зведені в єдиний Пенсійний кодекс. Нехай на його розробку та реалізацію буде потрібно більше часу та зусиль, але це буде справжня реформа, яка дозволить суттєво збільшити надходження до Пенсійного фонду та накопичувальних фондів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]