Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.06.2010 16:03

Вперше Генеральна Угода базуватиметься на цифрах

Голова Національного форуму профспілок України

Сьогодні вперше з’явилася можливість підписати Генеральну Угоду між Урядом, роботодавцями та профспілками на основі конкретних взаємних зобов’язань, виражених у цифрах. Протягом останніх 18 років такі Угоди носили лише декларативний характер, фіксували нам

Сьогодні вперше з’явилася можливість підписати Генеральну Угоду між Урядом, роботодавцями та профспілками на основі конкретних взаємних зобов’язань, виражених у цифрах.


Протягом останніх 18 років такі Угоди носили лише декларативний характер, фіксували наміри та побажання. Сьогодні ж ми маємо оприлюднену Програму соціально-економічного розвитку, запропоновану Президентом, яка має чіткі індикатори виконання, і саме на основі тих з них, які мають відношення до соціальної політики, ми можемо розробити новий реальний документ.


Треба наголосити, що серед обіцянок нової влади було підвищення мінімальної пенсії до 1200 грн. уже до 2012 року, у цьому році повинна зрости мінімальна заробітна плата та посадові оклади працівників  бюджетної сфери, ставка відрахувань на пенсійне страхування має складати не більше 35%, а співвідношення середніх розмірів пенсій та зарплат не менше 45%.


Всі ці цифри мають також бути відображені і у новій Генеральній Угоді. Ця Угода має бути розроблена на 4 роки, і в ній повинні закріплюватися підвищення мінімальної та, обов’язково, середньої заробітної платні,  умови ефективної зайнятості працездатних українців, а також форми соціального захисту найбільш вразливих верств населення.


На моє глибоке переконання, Генеральна Угода може також враховувати і окремі показники з Передвиборчої Програми Президента, де декларувалося, що фінансування медичної галузі повинно становити не менше 10% ВВП; щомісячна допомога на дітей від 3 до 13 років – 250 грн, від 13 до 18 – 500 грн.; працівнику бюджетної сфери гарантується забезпечення житлом, при укладанні трудової угоди на 20 років, а молодим офіцерам вже протягом першого року служби.


Експертами НФПУ, спільно з іншими профспілками, вже напрацьовуються покрокові пропозиції виконання Програми, і вже найближчим часом вони будуть передані на ознайомлення всім профспілкам та роботодавцям, та розповсюджені серед широкого кола громадськості.


Ми вважаємо, що такий підхід - на основі соціального діалогу між владою, роботодавцями та профспілками дозволить втілити у реальність реформи, котрі справді необхідні Україні. І ми переконані, що наша ініціатива буде підтримана.



* Генеральна Угода підписується між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців  і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб'єднаннями. Вона спрямована на удосконалення колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин, розвиток соціального партнерства, реалізацію конституційних прав і гарантій працівників та роботодавців.



Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]