Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2023 14:43

Power Bank для багатоповерхівок. Світло під час відключень і не тільки

Керівник відділу будівництва приватних СЕС компанії Atmosfera, інженер відновлюваних джерел енергії

У часи нестабільної роботи державної енергосистеми надійним способом забезпечити багатоквартирний будинок електроенергією є системи резервного живлення

Вони дозволять уникнути повного знеструмлення, закрити критичні потреби будинку та зберегти комфорт і безпеку його мешканців під час відключень світла. Будинок може приєднати сонячні панелі до резервного живлення, щоб не тільки мати план Б на випадок відключень, а й купувати менше електрики та заощаджувати на платіжках. 

Як мати світло у багатоповерхівці під час відключень?

Один із найпоширеніших видів систем резервного живлення в будинках - це система з акумуляторними батареями. Вона працює як великий Power Bank - заряджається від мережі та віддає електроенергію під час відключень. Такі системи не закривають потреб усіх мешканців будинку, втім, забезпечують електропостачання критичних об’єктів у будинку. Зокрема, таким чином заживлюють тепло- та насоси водопостачання, системи освітлення та відеонагляду, а також забезпечують безперебійне підключення будинку до інтернету.

У системах резервного живлення використовуються акумуляторні батареї різних типів. Ми радимо використовувати сучасні літій-іонні акумулятори, які мають підтверджений гарантійний термін використання мінімум 6000 циклів заряду-розряду. Це забезпечує термін експлуатації близько 20 років. У цьому їх суттєва перевага над технічно застарілими свинцево-кислотними батареями, які вичерпують свій ресурс за 1-2 роки експлуатації. Також перевагою літій-іонних акумуляторів є те, що їх можна зарядити всього за кілька годин. Для ефективного резервного живлення потрібно, щоб акумулятори були повністю заряджені та готові до використання у разі відключення мережі.

Окрім акумуляторних батарей, система резервного живлення містить інвертор. Це прилад, який перетворює постійний струм від батарей у змінний, який споживають електроприлади, а також перемикає будинок з мережі на акумулятори під час відключень. 

Вигідніше - разом з сонячними панелями

До акумуляторних батарей можна також під'єднати фотомодулі, які встановлюють на даху будинку. Вони генеруватимуть власну електроенергію в сонячні години та заживлюватимуть зони загального користування будинку. Енергія, яка не буде спожита під час генерації, накопичуватиметься для зберігання. Таким чином мешканці сплачуватимуть менші рахунки за електроенергію, а інвестиція у систему резервного живлення буде поступово окупатися. Сонячні панелі не потребують багато місця, тож можливість розмістити невелику станцію є практично у будь-якого будинку.

Оскільки станції встановлюються для власного споживання, генерації та віддачі в загальну мережу не відбувається. Тому з юридичної точки зору немає підстав для бюрократичної тяганини та тривалих погоджень. Рішення про встановлення станції приймають виключно мешканці будинку.

В одному з київських житлових будинків встановлення акумуляторів з сонячними панелями на даху провели у рамках міської програми «70/30», яка діє для ОСББ та ЖБК. За умовами програми 70% вартості робіт оплачує місто, а 30% інвестують мешканці. У разі відключень батареї впродовж 24 годин забезпечують безперебійну роботу теплового пункту та освітлення будинку. Влітку будинкові системи можуть повністю працювати завдяки сонячним панелям. Такі приклади взаємодії влади з громадою показують, що енергоефективні рішення доступні як новим, так і старим будинкам. 

Як це працює?

При відключенні зовнішньої мережі відбувається перемикання на аварійне живлення від акумуляторних батарей. Якщо до складу системи входять фотомодулі, у сонячні години обладнання будинку автоматично починає використовувати вироблену ними електроенергію, не споживаючи в цей час енергію з мережі. Це відбувається автоматично та безперебійно за допомогою інвертора, захищає чутливе обладнання будинку від перепадів та не потребує додаткового контролю. 

Системи резервного живлення та фотомодулі прості в обслуговуванні. Щорічний контроль справності проводять сервісні компанії, які спеціалізуються на обладнанні для сонячної енергетики або кваліфіковані електрики. Експлуатаційні витрати низькі, адже немає потреби часто замінювати дорогі компоненти обладнання. При дотриманні рекомендацій з використання воно прослужить без заміни не менше 20 років. 

Як розрахувати потужність системи для будинку?

Залежно від потреб конкретного будинку у потужності та тривалості роботи від резервного джерела розраховується місткість акумуляторів. До прикладу, для живлення насосного обладнання та освітлення загальних зон будинку тривалістю 4-5 годин, місткість акумуляторів має становити близько 20 кВт.год.

При виборі кількості фотомодулів єдине обмеження - це вільна площа даху. Варто брати до уваги, що продуктивність фотомодулів залежить від пори року, і в зимовий період вона у декілька разів нижча, ніж у літній. З економічної точки зору найкраще встановлювати станцію, яка виробляє трохи менше електроенергії, ніж споживає будинок. Приміром, якщо власне споживання становить 50 кВт.год, варто придбати фотомодулі, які вироблятимуть 40 кВт.год влітку, тоді вся вироблена енергія буде спожита.

Системи резервного живлення багатоквартирних будинків дають впевненість, що чергове відключення не застане зненацька та не позбавить найнеобхідніших послуг. У поєднанні з фотомодулями вони не лише страхують на випадок перебоїв електропостачання, а й зменшують платіжки мешканців. Таке рішення автоматично підвищує вартість нерухомості у будинку при продажі чи здачі в оренду. 

Хоча схоже, що найгірший період для української енергетики вже позаду, радіти стабілізації енергосистеми зарано. Загроза майбутніх атак, аварії через ушкоджену обстрілами інфраструктуру, незрозумілі погодні та геополітичні умови наступного опалювального сезону поки не дозволяють стверджувати, що ми досягли енергетичної безпеки. Велика кількість обладнаних власними системами генерації та резервним живленням будинків балансуватиме енергомережу країни. Це сприятиме загальній енергобезпеці, адже децентралізовану енергетичну інфраструктуру з тисячами об'єктів генерації жоден ворог не здатен зруйнувати. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]