Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2023 15:59

Які ризики чекають на ІТ-підприємців, які не ведуть системний облік податків?

CEO, засновниця Tomash Consulting

5 речей, на які ви повинні звернути увагу

Одного дня до вас завітає інспектор ДПС і захоче перевірити: а як у вас оформлені відносини із вашими замовниками та як ви платите податки? Щоб цей візит не приніс вам купу штрафів та головного болю, перевірте, чи виконуєте ви такі поради:

1. Якщо ви власник ІТ-компанії, у вас залучено багато ІТ-спеціалістів, найнятих як ФОПи, перевірте договори з ними. Там не має бути жодних пунктів, які часто зустрічаються в трудових договорах, наприклад:

— соціалка — про відпустку, декрет чи вихідні
— надання робочого місця та офісного комп'ютера
— визначення робочого часу та вихідних
— перерахування щомісяця фіксованої суми в конкретну дату. 

2. Уважно перевіряйте свою звітність: у рахунках та актах має бути вказана деталізація виконаних завдань, наприклад, з розробки, якщо вони були передбачені в договорі та технічному завданні. 

3. Якщо ви зареєстровані як ФОП, виїхали в іншу країну, відкрили там підприємницький рахунок та отримуєте на нього кошти від професійної діяльності, ви повинні перерахувати ці кошти в Україну, адже ви все ще рахуєтеся українським податковим резидентом.

Якщо ви це не зробите, існують ризики, що такий дохід наша податкова захоче оподаткувати за ставкою 19,5% (як ПДФО та військовий збір). 

4. Ви не можете офіційно отримати оплату за ІТ-проєкти в біткоїнах на свій рахунок ФОПа. На біржі ваш рахунок зареєстрований на вас як на фізичну особу, і після переведення заробітку у фіат ви маєте оподаткувати цю суму як фізособа (за ставкою 19,5%). 

5. Зі скасуванням спецгрупи 2% Дія Сіті стає ще привабливішою опцією для ІТ-бізнесу в питаннях оподаткування найнятих фахівців і виходу в білу.

Якщо ви офіційно працевлаштуєте ІТ-спеціалістів або залучите ФОПів через гіг-контракти, ви зможете платити ПДФО за зниженою ставкою (5% замість 18%), ЄСВ за ставкою 22% від мінімальної зарплати, разом з військовим збором 1,5%.

Якщо ви вчасно та коректно подаєте звітність, в режимі Дія Сіті ризики отримати штрафи за сплату винагороди ІТ-фахівцям зменшуються.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]