Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2021 11:12

ДПС в 2020 році: Зменшення боргу, подолання податкових схем та комунікація з платниками

Заступник голови Державної податкової служби України

Минулий рік став вирішальним для введення нових підходів та практик в Державній податковій службі України.

Підбиваючи підсумки року, а також аналізуючи досягнення в 2021 році, можна із впевненістю стверджувати, що трансформація не лише почалась, але й вже продемонструвала перші результати. Зокрема, це стосується і управління податковим боргом, супроводом ДПС в судах, роботи з адміністративними оскарженнями. 

Далі - детальніше.

Управління податковим боргом: Зменшення кількості боржників та суми боргу

Станом на початок 2020 року загальний податковий борг становив 123,6 млрд гривень. Між іншим, ця сума більша за будь-яку статтю річних видатків державного бюджету 2020 року.  

З огляду на те, що минулий рік через пандемію коронавірусу став турбулентним для більшості платників податків, було б логічно очікувати на катастрофічне збільшення кількості боржників та суми податкового боргу. Однак на початок 2021 року динаміка свідчила про зворотнє.

По-перше, значно зросла добровільна сплата податкових боргів без застосування примусових методів стягнення. 

По-друге, частково борг зменшився завдяки ухваленню Верховною Радою відповідного Закону, що передбачив внесення змін до Податкового кодексу. Це дозволило списати податковий борг всім платникам, в яких його сукупна сума не перевищувала 3060 грн. 

Механізм списання податкового боргу також дозволив податковій автоматично відсіяти “дрібних” боржників. І відповідно зосередитись на більших. 

Вже є й перші результати цієї сфокусованості - наприклад, зовсім нещодавно ДПС супроводжувала в суді справу ПАТ “Дніпроолія”, яке через укладення договорів купівлі-продажу на 1,1 млрд гривень намагалось ухилитись від сплати своїх податкових боргів. Втім, договори визнані недійсними. А підприємство буде змушене сплатити борги.

Результати розгляду судових справ: В 4 рази ефективніше наповнення бюджету

Прозоре та справедливе адміністрування податків ДПС сьогодні доводить також в судах різних інстанцій. Зміна підходів дозволила суттєво збільшити надходження до бюджету за результатами розгляду судових справ - сума зросла в 4,2 рази в 2020 році у порівнянні з 2019-им.

Крім того, зросла і кількість ухвалених судами рішень на користь ДПС. Що свідчить про більш фундаментальне ставлення податкової до тих спірних справ, які потрапляють на розгляд до судів. 

Також стала помітною тенденція — у гучних справах недобросовісних платників податків суд стає основним інструментом подолання податкових схем. Варто лише згадати кілька показових справ:

- На 1,8 млрд грн збитків та на 607,3 млн грн податку на прибуток забезпечено отримання остаточних судових рішень з питань трансфертного ціноутворення по підприємствам ПАТ «Азот» та ПАТ «Рівнеазот».

- На 6,2 млрд.грн. упереджено штучне декларування підприємствами збиткових показників діяльності (зокрема, такі підприємства: АТ «Укрсиббанк» 1,8 млрд.грн., ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат 1,4 млрд.грн., ПрАТ «Укрпангруп» 767 млн.грн.) - надходження внаслідок отримання позитивних судових рішень складатиме 186,7 млн.грн.

- На 1,2 млрд.грн. зупинено незаконне відшкодування ПДВ з бюджету (з них Аграрний фонд на суму 489 млн. грн., ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України 104,6 млн.грн.). 

Ключовий фактор, який вплинув на поліпшення динаміки розгляду судових справ - кропітка нормотворча та методологічна робота Податкової служби для усунення розмиття тлумачень норм. Це підтверджує й зменшення звернень до ДПС зі скаргами на рішення та вимоги контролюючих органів. 

Чому скаржаться менше?

Скарг на податкові повідомлення-рішення, як і самих повідомлень рішень в 2020 році стало менше на 32% та 30,7% відповідно. 

Окрім роботи над нормативними актами та методологією, цьому є ще одна очевидна причина. І полягає вона в тому, що ДПС сьогодні максимально зосереджується на якісній комунікації з платниками. Надаються індивідуальні податкові консультації, спеціалізована Експертна рада при Міністерстві фінансів України також регулярно видає узагальнюючі податкові консультації. Податкова регулярно інформує платників про зміни в законодавстві, терміни подання звітності та сплати податків, свою діяльність через всі можливі канали комунікації. 

А отже, правила «гри» стають зрозумілішими для бізнесу та всіх платників. Прозорість та відкритість ДПС породжує довіру, а відповідно і збільшення рівня добровільності сплати податків, прививаючи українцям податкову культуру. 

Звісно, ще чимало роботи попереду - з цифровізації, автоматизації багатьох процесів, удосконалення законодавчої бази. Та вже сьогодні можна впевнено стверджувати, що сформувавши свої стратегічні цілі та дотримуючись їх, ДПС вдалось продемонструвати свою ефективність.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]