Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2018 11:49

Як оформити карту побуту власнику польської фірми?

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Отримання карти тимчасового побуту в Польщі є необхідним для іноземців, які з метою бізнесу потребують тривалий час перебувати на території цієї держави

«Чи може власник або керівник польської фірми виробити в Польщі карту побуту?» Це одне з найпоширеніших питань, якими задаються іноземні підприємці розпочинаючи свій бізнес на території Польщі.

Отримання такої карти актуальне, перш за все, для тих іноземців, які з метою бізнесу потребують тривалий час перебувати на території Польщі, а обмежені терміни бізнес-візи чи безвізового режиму цієї проблеми для них не вирішують.

Загальновідомим є факт, що процес одержання іноземним громадянином карти побуту в Польщі є досить довготривалим та непростим. Про це багато матеріалів опубліковано в Інтернеті, багато обговорено на форумах та в соцмережах. І хоча порядок оформлення карти побуту для таких категорій іноземців як працівники чи студенти, вже більш-менш зрозумілим, то питання про те, як виробити право на побут іноземному власнику чи керівнику бізнесу досі залишається практично не висвітленим. Ситуація ускладнюється також і масою суперечливої інформації, яка «гуляє» Інтернетом.

Спробуємо розібратися в цьому питанні і з’ясувати, яким критеріям має відповідати польський бізнес, щоб його власник чи керівник міг претендувати на одержання право тривалого перебування в Польщі.

Перш за все, варто зауважити, що картою побуту в Польщі є документ, який дозволяє іноземному громадянину безстроково, або протягом певного терміну постійно перебувати, та, як правило, працювати на території Польщі. Відтак, слід розрізняти право тимчасового та постійного побуту. Підстави одержання права на побут (як і перелік документів, які слід для цього подавати) також різняться в залежності від мети задля якої той чи інший іноземець цього права потребує.

Ми, в свою чергу, зосередимо свою увагу власне на карті тимчасового побуту, що оформлюється з метою ведення бізнесу.

Одразу варто дещо розмежувати власників та керівників польського бізнесу. У випадку, якщо ці статуси збігаються, тобто керівник (або член правління) польської фірми є одночасно її співвласником – для тривалого перебування на території Польщі іноземцю слід оформити карту побуту з метою ведення підприємницької діяльності. Якщо ж іноземець є керівником польської фірми, проте не є її співвласником, то для тривалого перебування в Польщі він може не оформлювати карту побуту, обмежуючись виробленням спеціального дозволу на працю (Тип «В»).

Карта побуту для бізнесу видається Воєводою за місцем проживання заявника, терміном до трьох років. Подати заяву іноземець має самостійно. Для цього на день подачі він повинен легально перебувати на території Польщі.

До заяви додається:

1. Документи, що стосуються особи заявника:

- копія закордонного паспорта;

- визначений страховий поліс (щодо страхування здоров’я);

- документ, що посвідчує місце проживання (прописка або договір найму + прописка);

- документ, що підтверджує стабільне джерело доходу іноземця та членів його родини, що з ним проживатимуть (розмір такого доходу з 01.10.2018 року для однієї особи заявника: 701 pln/міс., на одного члена родини, що з ним проживатиме – 528 pln/міс.)

2. Документи, що стосуються фірми:

- актуальний витяг з судового реєстру фірми (KRS);

- установчий договір товариства (Umowa Spolki);

- довідка про відсутність заборгованості по податках та соціальних зборах;

- баланс фірми на момент подачі заяви;

- витяг з банківського рахунку та ін.

Найважливіше, що не у всіх випадках власник/керівник польської фірми вправі претендувати на отримання карти побуту. Законом передбачено, що для цього польський бізнес має відповідати одному з трьох критеріїв:

1. Фірма отримала протягом податкового року, що передує подачі заяви на побут, прибуток не менше за 12-кратного розміру середньої заробітної плати в регіоні подачі заяви. В середньому це приблизно 60 000,00 pln.

2. На фірмі протягом усього минулого року, що передує подачі заяви, на повну ставку працювало та працює мінімум дві особи на підставі трудового договору. При цьому законом обмежено коло тих, хто може бути такими працівниками. Це, передусім, особи, які мають право на працю в Польщі і не потребують додаткового його оформлення у роботодавця (громадяни Польщі та ЄС, іноземці зі сталим побутом, українці з картою поляка та ін.).

3. Фірма має в своєму розпорядженні достатні кошти,  інші активи, а також вчиняє дії, що дозволять їй виконати дві вище описані вимоги у майбутньому. Для цього підприємство повинно документально довести, що його робота в ближчий період призведе до: залучення інвестицій, трансферу нових технологій, запровадження інновацій або створення в Польщі нових робочих місць. Таким підтвердженням може слугувати, зокрема: розроблений бізнес-план, документи, що підтверджують початок інвестування, закупку відповідного обладнання тощо.

Якщо перші два критерії є чіткими та зрозумілими, то третій містить багато неоднозначних формулювань, що в багатьох випадках може трактуватися органом влади по-різному. Так воно на практиці і відбувається. Іноземні власники польських компаній, що мають намір отримати карту побуту за останнім, третім критерієм, змушені доводити всіма можливими способами, що їх фірма цьому критерію справді відповідає. Визначений перелік документів, які може вимагати у Вас для цього чиновник – відсутній.

Більше того, якщо ж все-таки на підставі третього критерію карту побуту вдасться отримати, то термін її дії не перевищуватиме одного року. Після цього власнику необхідно буде знову подавати документи на карту побуту. При новій подачі посилатися в заяві можна буде лише на перший чи другий критерії. Вказувати в якості підстави для тимчасового побуту третій критерій змоги більше не буде. А це означає, що за рік роботи фірма, власник якої одержав карту тимчасового побуту, змушена буде реально створити робочі місця та отримати прибуток у відповідності до встановлених вимог. В іншому випадку, продовжити собі тимчасовий побут власник/керівник польської фірми не матиме можливості.

Як бачимо, шлях одержання документів справді не є простим. Зважаючи на складність процедур, велику завантаженість та неквапливу роботу польських державних установ, не важко здогадатися, що рішення по Вашій справі також можна чекати досить довго. Практика показує, що у різних регіонах Польщі час вирішення питання по видачі карти тимчасового побуту коливається від 3 до 9, а то й до 18 місяців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]