Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.11.2018 11:54

Чим загрожує будівництво підстанції "Кремінська". Чи "гра варта світла"?

Голова ГО "Всеукраїнське бюро з питань захисту екології та здоров'я"

Кабмін затвердив проект будівництва підстанції 500 кВ "Кремінська" з заходами повітряних ліній 500 кВ "Донбаська-Донська"

Нещодавно Кабінет Міністрів України затвердив проект будівництва підстанції 500 кВ «Кремінська» з заходами повітряних ліній 500 кВ «Донбаська-Донська» та 220 кВ «Кремінська-Ювілейна» в Луганській області.

Будівництво електромережі буде здійснюватись за замовленням  державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» і, у випадку, якщо проект таки буде реалізований – наслідки можуть бути досить вагомими. 

В даних звіту з оцінки впливу на довкілля, оприлюдненого 11 жовтня 2018 року, інформація подана таким чином, що до комплекту можна додавати рожеві окуляри. Робота проектованої електромережі зумовить забруднення атмосферного повітря, шум, електромагнітний вплив та негативно впливатиме на птахів та тварин. Окрім того, при прокладанні лінії електропередач передбачається вирубка зелених насаджень. 

Територія, виділена під будівництво об’єкту, багата на рідкісні та зникаючі види флори та фауни. Свого часу, Указом Президента 11 грудня 2009 року тут був створений національний природний парк «Сіверсько-Донецький», але проіснував він недовго. За поданням Кремінської районної ради, Вищий адміністративний суд України, постановою від 21 жовтня 2010 визнав незаконним зазначений Указ Президента, а територія, як наслідок, втратила природоохоронний статус. Це стало першим в історії України прецедентом скасування судом статусу національного парку. 

Незважаючи на те, що вказана постанова є остаточною та не підлягає перегляду в апеляційному і касаційному порядку, Указ Президента залишається чинним, що свідчить про те, що рішення суду не було виконане. Тому зараз маємо ситуацію, коли ініціюється питання будівництва електромережі на території з невизначеним статусом. 

Через те, що у вказаних територій формально відібрали статус об’єктів природно-заповідного фонду,  важелів впливу, щодо заборони будівництва на цій території електромережі, стало набагато менше. 

Звертаємо увагу на те, що природоохоронна цінність території не підлягає сумніву. Відповідно до Закону, національні природні парки створюються з  метою збереження, відтворення і ефективного використання природних комплексів та об'єктів, які мають особливу природоохоронну цінність. На території Кремінських лісів зростає 152 рідкісних, реліктових, ендемічних види рослин, які занесені до Червоної книги, а саме: сальвінія плаваюча, горицвіт волзький, сон лучний, глід український, волошки донецька та первинногерберова, косарики тонкі, півники борові, рябчики руський та малий, тюльпан дібровний, коручка болотна, зозульки Фукса, булатка довголиста, любка дволиста та інші. Особливої уваги заслуговують види, які занесені до Червоної книги: яструб коротконогий, могильник, канюк степовий, змієїд, лунь степовий, орлан-білохвіст, журавель сірий, пугач. Тут мешкає 24 види ссавців, які занесені до Червоної книги: кутора мала, нічниця водяна, вечірниця руда, нетопир лісовий, вухань бурий, видра річкова, горностай, тхір степовий, норка європейська та інші. 

В нинішніх реаліях, скорочення місць придатних для проживання диких тварин, браконьєрство, техногенне та антропогенне навантаження на природне довкілля і надмірне рекреаційне навантаження на природні комплекси в період відтворення диких тварин спричинять збіднення видового і популяційного складу фауни та флори на території. 

Окрім того, враховуючи географічні та кліматичні особливості регіону, ще більш дивним видається будівництво саме електромережі, ігноруючи альтернативні джерела отримання енергії. 

Не так давно, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України оприлюднило проект дорожньої карти розвитку відновлюваної енергетики України на період до 2020 року. 

Враховуючи кліматичні особливості України, перетворення сонячної енергії на виробництво електроенергії з використанням фотоелектричних пристроїв, а також вітровий потенціал – найперспективнішими напрямами розвитку відновлювальної енергетики України є будівництво сонячних та вітряних електростанцій. 

На нижченаведених діаграмах ми можемо ознайомитись із найбільш перспективними регіонами для відновлювальної енергетики, серед яких і територія, відведена під будівництво Кремінської електромережі. 

Зазначене також підтверджується інформацією, наведеній у Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року.

На законодавчому рівні розпочалось впровадження Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату та Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, завданням яких є підвищення частки енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії в загальній структурі енергоспоживання України.

Саме відновлювані джерела енергії є одним з інструментів гарантування енергетичної безпеки держави. Разом з тим, мільярди гривень виділяються на будівництво ліній електропередач та підстанцій, що в сукупності наносить більше шкоди навколишньому середовищу. Тож чи «гра варта світла»?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]