Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.07.2022 16:33

Сплата аліментів на чужу дитину

Адвокат

Стягнення аліментів з чоловіка, який записаний як батько, проте не являється біологічним батьком дитини досить часте явище

Про моральні аспекти такого явища говорити не варто. Розглянемо правові шляхи вирішення такої ситуації.

Що ж робити чоловіку який в актовому записі про народження дитини записаний як батько, проте не являється біологічним батьком дитини?

Чоловік, який дізнався, що не є біологічним батьком дитини, проте записаний як її батько, наділений правом звернутися до суду з позовною заявою, щодо виключення з актового запису про народження дитини відомостей про нього як батька. Зазвичай, доказом того, що чоловік не є батьком дитини, є дані судово-генетичної експертизи. Якщо в результаті проведення такої експертизи буде встановлено, що чоловік не являється біологічним батьком дитини, судом буде прийнято рішення про виключення відомостей про нього, як батька, з актового запису про народження дитини.

Чи можливо повернути сплачені аліменти на утримання чужої дитини, як безпідставно набуте матірю дитини майно?

Якщо мати дитини не була обізнана про те, про чоловік не являється біологічним батьком дитини, то сплачені раніше аліменти на утримання чужої дитини повернути не вдасться, оскільки згідно з ст. 1215 ЦК України не підлягають поверненню безпідставно набуті аліменти.

Що стосується заборгованості зі сплати аліментів, то Верховний Суд у Постанові від 21 липня 2021 року по справі № 477/1165/20 дійшов правового висновку про те, що виключення запису про батьківство є обставиною, що має істотне значення відповідно до ч.2 ст.197 СК України, а тому, є підставою для звільнення від сплати заборгованості за аліментами, яка утворилась за період, коли особа була записана батьком дітей.

У вападку ж коли матері дитини було достеменно відомо про те, що чоловік не являється біологічним батьком дитини, проте вона приховала такі відомості, то у разі доведенння в суді її недобросовісності, можна буде стягнути суму раніше сплачених  в якості аліментів коштів на утримання чужої дитини.

Отже, кожну ситуацію необхідно розглядати індивідуально. Проте, у випадку доведення недобросовісності зі сторони матері дитини, у чоловіків є досить не погані шанси на повернення раніше стягнутих, в якості аліментів на утримання чужої дитини, коштів та моральної шкоди у разі її завдання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]