Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2019 16:01

Мораторій на обрізку дерев: що далі?

Ексдепутат Київської міської ради, ексголова Постійної комісії з питань екологічної політики

Останнім часом громадськість все більше занепокоєна станом зелених насаджень в нашому місті. І не безпідставно.

Останнім часом громадськість все більше занепокоєна станом зелених насаджень в нашому місті. І не безпідставно. Раніше Київ по праву називався зеленою столицею Європи. Частка зелених насаджень на одного міського жителя була однієї з найвищих у світі, на жаль ми цей статус втратили.

Відповідно до “Концепції збереження зелених зон у місті Києві” станом на 2004 рік забезпеченість всіма зеленими насадженнями населення в межах міської забудови - становила 82,3 м2/чол, а у 2017 вже - 74,8 м2/чол. Незважаючи на створення нових зелених зон в місті, спостерігається стала тенденція до зменшення кількості зелених насаджень на одного жителя. Якщо цей процес не спинити, то ми ніколи не зможемо повернути нашому місту статус “зеленої столиці”.

За останні роки в Києві було обрізано близько 176 000 дерев, теоретично це мало призвести до їх омолодження, однак через недотримання правил по догляду за об'єктами благоустрою зеленого господарства частина з них просто загинула і згодом дерева були видалені, як аварійні.

Минулого року ми, спільно з Сергієм Гусовським, ініціювали в Київраді ухвалення рішення щодо мораторію, на так зване “омолодження” дерев, за виключенням аварійних. Також обмеження не поширюється на санітарне і формувальне обрізання дерев та видалення омели з крон. Це рішення підтримали 82 депутати, мораторій був запроваджений на 2 роки. Але чи вирішує він проблему? Однозначно - ні.

Як зазначають арбористи (лат. arbor – дерево, фахівці, які доглядають за деревами), в Києві катастрофічно застарілі методи догляду за зеленими насадженнями, вони не змінювались практично десятиріччя. Згідно з нашим проектом, Управління екології та природних ресурсів має організувати спільну робочу групу з експертами. Вона має напрацювати нові методи догляду за зеленими насадженнями відповідними службами Києва.

Закликаю всіх небайдужих долучатись до цього процесу. Це всього лише маленький крок до поверненню нашій столиці свого заслуженого статусу. Разом - зможемо більше.

Теги: мораторій
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]