Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.09.2017 12:46

Ефективний бізнес: електронний документообіг цілком легальний

Адвокат, юрисконсульт ІТ компанії, голова IT асоціації Software Ukraine

Електронний документообіг як інструмент автоматизації бізнес-процесів компаній вже сьогодні розглядають в якості рішення, яке зекономить їм значні кошти. Справді якщо порахувати скільки сьогодні український бізнес витрачає на паперовий документообіг, то в

Електронний документообіг як інструмент автоматизації бізнес-процесів компанії вже сьогодні розглядають в якості рішення, яке зекономить їм значні кошти. Справді якщо порахувати скільки зараз український бізнес витрачає на паперовий документообіг, то в підсумку ми отримаємо кругленьку суму. А ці гроші можна витратити хоча б на розвиток бізнесу.

На законодавчому рівні електронний документообіг в Україні повністю легалізовано. Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг» було прийнято ще у 2003 р. Його дія поширюється на відносини, що виникають у процесі створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання та знищення електронних документів. Відповідно до Закону, електронний документ – це документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включно з обов’язковими реквізитами документа. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується процес створення електронного документа.

Порядок використання електронного цифрового підпису, регулюються Законом України «Про електронний цифровий підпис», який також було прийнято у 2003 р. Відповідно до цього Закону, якщо автором створюються ідентичні за документарною інформацією та реквізитами електронний документ і документ на папері, кожен з документів є оригіналом та має однакову юридичну силу. Допустимість електронного документа як доказу не може заперечуватися лише на підставі того, що він має електронну форму.

Більше того наказом Міністерства юстиції України №1886/5 від 11.11.2014 р. затверджено Порядок роботи з електронними документами у діловодстві та їх підготовки до передавання на архівне зберігання. Цей документ встановлює загальні вимоги до впровадження електронного документообігу із застосуванням електронного цифрового підпису, відповідно до Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», та передбачає порядок організації роботи з електронними документами у діловодстві в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності. Також документ регламентує порядок підготовки електронних документів для передачі на архівне зберігання. В цьому порядку деталізовано, як створювати електронні документи на підприємстві, як їх підписувати та зберігати.

Варто звернути увагу й на те, що не так давно набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями», яким було скасовано використання печаток в Україні. Тепер печатка не є обов’язковою вимогою для визнання документа чи угоди дійсними. Держоргани або органи місцевого самоврядування не мають права вимагати наявності печатки на офіційних документах компанії. Цей документ відкрив шлях для повноцінного використання електронного документообігу бізнесом. Можна сказати, що останній камінь спотикання в цьому питанні прибрано. 

Перевагою переведення документообігу підприємства в електронний вигляд також треба назвати можливість економії коштів на оренді офісів. З таким підходом працівник може працювати дистанційно, підписуючи та погоджуючи всі документи онлайн. З сучасними інформаційними технологіями у бізнеса зникає необхідність облаштовувати робоче місце для певної категорії працівників та орендувати великі офісні площі.

Більше того, після запровадження на підприємстві електронного документообігу зникне необхідність у використанні паперу для друку документів. Це в свою чергу приведе до зменшення вирубки лісів і позитивно вплине на навколишнє природнє середовище, яке сьогодні потребує значного захисту.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]