Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2019 23:27

Скасовано оплату пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту

Адвокат та керуючий партнер Shokh & partners law company

Законом # 132 від 20.09.2019 р. скасовано обов’язок сплати пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту з 01.01.2020 р.

Статею 40 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" визначений обов'язок замовника, який має намір щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, взяти участь у створенні в розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту.

Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту полягає у перерахуванні замовником будівництва до прийняття об'єкта в експлуатацію коштів до місцевого бюджету в розмірах, визначених органом місцевого самоврядування, але в рамках таких граничних розмірів: не менше 4% від кошторисної вартості об'єкта за будівництво житлової нерухомості та 10% - у разі будівництва нежитлової.

З 17.10.2019 р. набирає чинності Закон № 132-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні».

За цим Законом:

1. Органам, що здійснюють управління у сфері містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду, забороняється вимагати від замовника будівництва надання будь-яких послуг, матеріальних або нематеріальних активів, у тому числі здійснення будівництва об'єкті.

2. Скасовується сплата пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту. 

Такі зміни окремо набувають чинності з 01.01.2020 р.

Договори про сплату пайової участі, укладені до 01.01.2020 року, є дійсними та продовжують свою дію до моменту їх повного виконання. Протягом 2020 року замовники будівництва на земельній ділянці у населеному пункті повинні перераховувати до відповідного місцевого бюджету кошти для створення і розвитку інфраструктури населеного пункту у такому розмірі та порядку:  розмір пайової участі становить (якщо менший розмір не встановлено рішенням органу місцевого самоврядування, чинним на день набрання чинності цим Законом):

- для нежитлових будівель та споруд - 4 % загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта;

- для житлових будинків - 2 % вартості будівництва об'єкта, що розраховується відповідно до основних показників опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну житлову політику і політику у сфері будівництва, архітектури, містобудування. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]