Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.08.2021 16:42

Відтепер адвокат може бачитись з клієнтом у СІЗО не тільки у робочі, а й у вихідні дні

Адвокат. Керуючий партнер Адвокатської фірми "Столичний адвокат"

Набрав чинності закон, який надає адвокатам та їх клієнтам, що були затримані або знаходяться під вартою, нових прав та можливостей для їх захисту

З 8 серпня 2021 року набрав чинності новий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення затриманому, підозрюваному, обвинуваченому, засудженому права на отримання правової допомоги»

Нам багато років обіцяли прийняти даний закон, але він був прийнятий Верховною Радою лише 14 липня 2021 року. Новий закон був офіційно оприлюднений у газеті "Голос України" 7 серпня 2021 рокуДокумент вступив в силу з наступного дня після його офіційного опублікування.

 Після уважного ознайомлення з текстом вказаного закону хочу звернути увагу на наступне.

 Нажаль, законодавець досі так і не надав адвокатам усіх можливостей, які ми просили у парламентарів надати стороні захистуЗміни були внесені лише у тексти ст.ст. 12, 42, 44, 46, 54 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України), низку статей Кримінально-виконавчого кодексу і Закона України "Про попередньє ув'язнення" та носять, на мою думку, «косметичний» характер.

 Зокрема, адвокатам досі не надали можливості безперешкодного доступу до інформації з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР), яка безпосередньо стосується кримінального провадження, у якому ми захищаємо наших клієнтів. Відсутність у адвокатів такого права значно підвищує можливість зловживань з боку сторони обвинувачення та зменшує можливості захисту, що у свою чергу, ставить під сумнів реалізацію принципів рівності та змагальності сторін, передбачених чинним кримінальним процесуальним законодавством України.

 Незважаючи на це, деякі зі змін, які було внесено до КПК України новим законом, являються корисними для захисту та заслуговують на особливу увагу. Пропоную розглянути їх детальніше.

 Новим законом законодавець замінив в КПК України термін «побачення» клієнта з його захисником на термін «зустріч». Аналізуючи зміни, внесені новим законом в КПК щодо заміни цього терміну, я можу назвати таку заміну суто «технічною».

 Адвокатам та їх клієнтам (зокрема, затриманим особам, особам, взятих під варту або обмежених у праві на вільне пересування в інший спосіб) - новим законом вперше надано право на зустріч «негайно в розумний строк на її вимогу без обмеження в часі та кількості у робочі, вихідні, святкові, неробочі дні в будь-який час за власною ініціативою та/або ініціативою захисника (захисників), законного представника (законних представників)». Адже раніше потрапити в СІЗО до свого клієнта у вихідні та святкові дні було практично неможливо. Пізніше ми перевіремо, як це буде реалізовано на практиці.

 Аудіофіксація зустрічі адвоката з його клієнтом забороняється.

Відеофіксація такої зустрічі здійснюється відкрито. Підозрюваний, обвинувачений та особи, які до нього прибули, мають бути повідомлені про місце встановлення камери. Відеофіксація зустрічі камерою, про яку не повідомлено її учасників, забороняється.

 Відеофіксація зустрічі адвоката з його клієнтом здійснюється у спосіб, що унеможливлює фіксацію змісту документів, якими користується підозрюваний, обвинувачений та/або особа (особи), яка (які) до нього прибула (прибули).

 Відеофіксація вказаної зустрічі здійснюється у спосіб, що унеможливлює фіксацію змісту розмови підозрюваного, обвинуваченого з особою (особами), яка (які) до нього прибула (прибули).

Зустрічі адвоката з його клієнтом є конфіденційними. Присутність на цих зустрічах інших осіб можлива за письмовою заявою захисника (захисників) або письмовою заявою підозрюваного, обвинуваченого, якщо таку заяву складено ним у присутності особи (осіб), яка (які) прибула (прибули) до нього.

Особа, взята під варту, а також засуджений мають право на побачення з адвокатом (адвокатами) з 8 до 20 години.

 Підозрюваний, обвинувачений тепер має право на зустріч не більш як з двома захисниками одночасно.

 Якщо ініціатором зустрічі є захисник, але підозрюваний, обвинувачений, засуджений відмовляється від такої зустрічі, адміністрація установи зобов'язана організувати зустріч захисника з підозрюваним, обвинуваченим, засудженим. І тільки у разі якщо підозрюваний, обвинувачений, засуджений особисто та безпосередньо повідомляє захиснику про небажання продовжувати зустріч, така зустріч припиняється.

 Не є підставою для відмови адміністрацією установи в зустрічі підозрюваного, обвинуваченого, засудженого із захисником наявність письмової заяви про відмову підозрюваного, обвинуваченого, засудженого від зустрічі. Відмова адміністрації установи в зустрічі підозрюваного, обвинуваченого, засудженого із захисником тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

 Особа, яка прийняла рішення про зміну місця перебування підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, зміну його правового та/або процесуального статусу, не пізніш як за 24 години інформує письмово або шляхом надсилання листа на електронну поштову скриньку захисника, близьких родичів підозрюваного, обвинуваченого, засудженого про його місце перебування, дату зміни місця перебування, правового та/або процесуального статусу з обґрунтуванням підстав для прийняття такого рішення та із зазначенням суб'єкта, який його прийняв. Відповідний інформаційний лист вручається адміністрацією установи також захисникам, близьким родичам невідкладно після їх фактичного прибуття до підозрюваного, обвинуваченого, засудженого.

 Якщо підозрюваний, обвинувачений наполягає на відмові від захисника, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов'язані організувати зустріч захисника з підозрюваним, обвинуваченим. У разі якщо підозрюваний, обвинувачений особисто та безпосередньо повідомляє захиснику про небажання мати захисника, заміну захисника після конфіденційної розмови із захисником, така відмова або заміна фіксується у протоколі процесуальної дії або журналі судового засідання.

 Не є підставою для відмови слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом в зустрічі захисника з підозрюваним, обвинуваченим наявність письмової заяви про відмову підозрюваного, обвинуваченого від захисника або письмового клопотання про його заміну до внесення відповідної інформації до протоколу процесуальної дії або журналу судового засідання.

 Відмова уповноваженою особою в зустрічі підозрюваного, обвинуваченого із захисником, стосовно якого є заява про відмову чи клопотання про заміну, до відповідної фіксації у протоколі процесуальної дії або журналі судового засідання тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Загалом, даний закон є корисним для сторони захисту, але ще далеко не у повній мірі допомогає реалізувати можливості захисту у кримінальному процесі.

Крім того, слід перевірити, як нові норми КПК України будуть реалізовані на практиці. У будь-якому випадку, у адвокатів в Україні з 8 серпня 2021 року з'явилося право вимагати дотримання його норм та заявляти про порушення права на захист у випадку порушення гарантій, встановлений новим законом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]