Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.09.2018 10:57

Важливі зміни в законодавстві про аліменти

Адвокат компанії KVADRA PRAVO

У зв’язку з численними запитами клієнтів, надаємо роз’яснення щодо основних нововведень у правовідносинах щодо стягнення аліментів.

Так, 6 лютого 2018 року набув чинності Закон про посилення відповідальності злісних неплатників аліментів.

В останні роки було суттєво ускладнено виконання судових рішень про стягнення аліментів. Використовувалася ціла низка методів, спрямованих на приховування доходів та заробітної плати з метою не здійснювати аліментні виплати. При цьому особа, що нібито не мала коштів для оплати аліментів, досить часто дозволяла собі поїздки за кордон, елітні транспортні засоби, оформлені на родичів та інше.

Новий закон дозволяє застосовувати до неплатників обмеження, які суттєво впливатимуть на бажання дійсно сплачувати аліменти.

Спрощено порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України.

Запроваджено можливість обмеження у праві керування транспортними засобами, у праві користування вогнепальною зброєю та у праві полювання.

Для неплатників вводиться новий вид адміністративного стягнення — суспільно-корисні роботи. Оплата за такі роботи йтиме на погашення заборгованості зі сплати аліментів.

Той із батьків, хто має заборгованість по аліментах, не зможе впливати на рішення іншого з батьків щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку.
Дуже важливо, що вищевказані обмеження будуть застосовуватися до повного погашення заборгованості по аліментам.

Також звернемо увагу на те, що вищевказані обмеження застосовуються лише до злісних неплатників аліментів. Такими будуть вважатися ті, в яких борг яких перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. В даному випадку мається на увазі саме сума платежів за 6 місяців, а не строк несплати протягом 6 місяців.

Ще одним позитивним моментом є те, що для застосування санкцій та обмежень не потрібне буде рішення суду, лише постанова державного виконавця. При цьому державний виконавець зможе ухвалити одразу чотири постанови і обмежити відразу в кількох правах боржника, який не сплачує аліменти. Тобто, застосування обмежень можливе в досить стислі строки.

Зазначимо, що звернення до приватного виконавця в вищеописаній ситуації може ще більше пришвидшити та спростити стягнення аліментів.

Також не варто забувати про можливу кримінальну відповідальність за несплату аліментів, хоча в даному випадку наявні практичні складнощі з реалізацією.

Таким чином, процедура стягнення аліментів дійсно стала більш ефективною.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]