Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2024 11:34

В Україні може значно збільшитися кількість несанкціонованих звалищ небезпечних відходів

Український еколог, економіст, політик, народний депутат України ІХ скликання

Через невідповідність дій КМУ вимогам Закону України «Про управління відходами» Україна вже понад два тижні не має жодного ліцензованого суб’єкта по утилізації небезпечних відходів.

Через невідповідність дій Кабінету Міністрів України вимогам Закону України «Про управління відходами» Україна вже понад два тижні не має жодного ліцензованого суб’єкта по утилізації небезпечних відходів (три суб’єкти очікують отримання ліцензії). Така ситуація може спровокувати не лише значне погіршення санітарно-епідеміологічного стану, монополізацію ринку переробки та утилізації, але й спровокувати появу безлічі незаконних звалищ небезпечних відходів.

9 липня 2022 року було опубліковано Закон України «Про управління відходами», який набрав чинності через 12 місяців з дня його опублікування, тобто з 9 липня 2023 р. Пунктом 4 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону встановлено вимогу чинним суб'єктам господарювання (що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами) у сфері управління небезпечними відходами, що здійснюють збирання та оброблення небезпечних відходів, отримати ліцензію на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами протягом шести місяців з моменту набрання чинності цим Законом (тобто, до 09 січня 2024 р.).

Пунктом 8 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про управління відходами» покладено на Кабінет Міністрів України, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади обов’язок забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону, до моменту набрання чинності Законом (тобто, до 09 липня 2023 року); привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом. Однак, в порушення вказаних вимог, Постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами» №1278 прийнято 05.12.2023 року, тобто з порушенням терміну більше ніж на 4 місяці від визначеної Законом кінцевої дати. Відповідно, прийняття такої Постанови 05.12.2023 р. призвело до фактичного (реального) терміну наявного у суб’єктів господарювання для отримання нової ліцензії з управління небезпечними відходами тривалістю лише 1 місяць та 4 дні.

При цьому, Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» передбачає, що, у разі внесення змін до нормативно-правових актів у сфері ліцензування, надання державою достатнього для реалізації цих змін строку, але не менш як два місяці.

Для того, щоб отримати ліцензію згідно з вимогами Постанови №1278 від 05.12.2023 р., суб’єкт господарювання повинен був пройти перевірку відповідності своєї матеріально-технічної бази за 1 місяць і 4 дні, що, фактично, є порушенням Закону України «Про управління відходами» та Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності». І ми тут навіть не обговорюємо питання, за яким принципом Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, як орган з ліцензування, буде обирати до якого заявника йти на перевірку першого, якщо заявку на перевірку подадуть всі ті ліцензіати, які надавали такі послуги у 2023 році.

До мене, як до народного депутата України та заступниці голови Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування, надійшли звернення від представників громадськості та бізнесу щодо критичної ситуації, яка виникла у сфері господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

Як вони зазначають, поточна ситуація у сфері господарської діяльності з управління небезпечними відходами вже призвела до хаосу у питаннях ліцензування суб’єктів господарювання, переробки та утилізації небезпечних відходів, їх ввезення на митну територію України, а також може призвести до можливих корупційних ризиків у сфері управління небезпечними відходами та погіршення санітарно-епідеміологічного стану в Україні, а також до масової появи несанкціонованих сміттєзвалищ по всій країні.

На жаль, звернення до Кабінету Міністрів України не принесли очікуваного ефекту, не лише через те, що вони були просто переслані до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (останнім часом КМУ перекладає відповідальність за інформацію щодо діяльності самого Кабінету Міністрів України на профільні міністерства), а й через те, що профільний ЦОВВ – Міндовкілля не змогло (або не захотіло) розібратися з сутністю депутатського звернення і тому надіслану «шаблонну відповідь» тепер треба буде пояснювати.

Коли виконавча влада «пробуксовує», потрібно брати ситуацію у свої руки (саме такий висновок я роблю з виступу Президента України Володимира Зеленського, який кілька днів назад закликав будувати діалог з бізнесом і особисто показав приклад ефективної взаємодії).

У п'ятницю, 26 січня 2024 року, з моєї ініціативи за підтримки та розуміння описаної вище ситуації моїми колегами з Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування, ми провели засідання Комітету, на якому почали розгляд вказаного питання. «Почали», бо протягом години заслуховувань представників громадськості, бізнесу та державних установ, кожна сторона намагалася довести свою правоту, не надавши вичерпні відповіді на питання, які ставили члени Комітету.

Але зрозуміло одне – ситуація на рівні хаосу, адже, як підтвердили представники Міндовкілля, з 9 січня 2024 і по даний час, жоден заявник на отримання ліцензії по переробці та утилізації небезпечних відходів ще її не отримав.

Що таке небезпечні відходи? Якщо коротко, то це токсичні, мутагенні, інфекційні, канцерогенні, вибухонебезпечні та інші категорії відходів. Так, ви правильно розумієте, це все те, що може здійснювати вплив на людину, довкілля та матеріальні предмети, від відпрацьованих мастил (олив), до залишків боєприпасів чи органіки (ампутовані кінцівки, рештки тварин і т.д.).

На жаль, представники Кабінету Міністрів України, діяльність (або й бездіяльність) якого фактично призвела до цієї ситуації, не змогли (або не захотіли) бути присутніми на засіданні Комітету, а делегати від органів влади не змогли чітко сформулювати свої пропозиції щодо оперативного виправлення ситуації для її вирішення.

З огляду на це, Комітет ВРУ вирішив направити звернення до Офісу Генерального прокурора України, НАЗК, Кабміну, Міндовкілля, Держекоінспекції для з’ясування всіх деталей цієї ситуації та, за результатами відповідей, продовжити розв'язання питання на наступному засіданні Екокомітету.

Адже ми зобов'язані не лише вирішити ситуацію, що склалася, та нормалізувати роботу ринку утилізації небезпечних відходів. Ми також повинні встановити причини виникнення подібної ситуації та, якщо вона була створена штучно, допомогти правоохоронним притягнути винних до відповідальності. Крім того, ми маємо виробити механізми захисту для недопущення подібних ситуацій в майбутньому.

В реформування сфери управління відходами було вкладено дуже багато ресурсів. Це напрямок, за яким дуже уважно спостерігають міжнародні організації та іноземні партнери України. І ми не можемо дозволити спотворити цю реформу через подібні бюрократичні або будь-які інші перепони.

Тому я звертаюся до громадян, активістів, представників бізнесу, усіх, чия діяльність стосується або пов’язана зі сферою управління небезпечними відходами: якщо ви бачите порушення законодавства, якісь корупційні ризики, або ж просто не ефективні речі з боку органів державної влади, прошу повідомляти нашому Комітету ВРУ або безпосередньо мені, будемо спільно розв'язувати проблеми для ефективної реалізації вимог українського законодавства!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи