Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2022 13:27

Збитки українському довкіллю внаслідок військових дій є колосальними

Український еколог, економіст, політик, народний депутат України ІХ скликання

За даними Оперативного штабу створеного на базі Держекоінспекції.

З 01 березня 2022 року на базі Державної екологічної інспекції України запрацював Оперативний штаб по фіксації, збору інформації та розрахунку збитків заподіяних навколишньому природному середовищу внаслідок агресії РФ на території України.

На базі Оперативного штабу об’єднаними зусиллями співробітників Держекоінспекції, Спеціалізованої екологічної прокуратури, народних депутатів України, РНБО, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Служби безпеки України та інших державних установ і організацій розпочато комплексну роботу, кінцевим результатом якої має стати системне пред’явлення судових вимог нашому ворогу у сплаті репарацій за шкоду заподіяну нашому довкіллю.

Як головний координатор Оперативного штабу, хочу проінформувати громадськість про проміжні результати по фіксації та оцінці збитків навколишньому природному середовищу за березень 2022 року. Адже після закінчення військових дій наше довкілля – це те, від чого залежатиме дуже багато: яким повітрям ми будемо дихати, в якій землі будемо вирощувати наші врожаї, в якій воді будемо ловити рибу та в яких лісах будемо збирати гриби.

Так, Оперативним штабом, що діє на базі Держекоінспекції, за березень 2022 року було зафіксовано більше 1000 подій щодо заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу, з них вже більше 150 подій внесено до єдиного реєстру, зокрема:

- здійснено обстріли 22 нафтобаз та нафтосховищ (без врахування пошкоджених та знищених АЗС);

- пошкоджено та знищено 27 об’єктів складського військового та цивільного призначення, часто з товарами, речовинами і матеріалами, що можуть становити небезпеку для навколишнього природного середовища.

За 11 розрахованими випадками розмір попередніх збитків склав більше 4,5 млрд.грн.

Зокрема, найбільшими збитками є такі:

- 27 лютого 2022 року пошкоджено тимчасову дамбу, автомобільний міст та головну перегороджувальну споруду № 1  Північнокримського каналу у Херсонській області України. Основною метою таких дій ворога була подача води до Криму, адже без української води окупований Крим нежиттєздатний і жодна промисловість окупанта не може ефективно та повноцінно працювати і приносити доходи. Збитки внаслідок такого незаконного водокористування складають 32,6 млн.грн. на день. Таким чином, за період з 27 лютого 2022 року по 05 квітня 2022 року загальна сума збитків склала більше 1,2 млрд.грн. І це лише прямі збитки від пуску води каналом.

- 27 лютого 2022 року російські військові вразили балістичною ракетою нафтобазу у с. Крячки Васильківському районі Київської області. Внаслідок ракетного удару виникла пожежа цистерн з бензином та дизельним паливом. Токсичні продукти відкритого горіння спричинили забруднення повітря над житловими районами. Загальний розмір попередніх збитків, зумовлених забрудненням земельних ресурсів нафтопродуктами на території нафтобази становить 837,8 млн.грн.

3 березня 2022 року російські військові з військової зброї знищили нафтобазу в місті Чернігові з наявними залишками реактивного палива та дизельного палива. Попередній розмір завданих збитків, що зумовлені забрудненням земельних ресурсів нафтопродуктами складає 1,1 млрд. грн.

- 10 березня 2022 року у 12-мильній зоні неподалік порту Південний затонув танкер MILLENNIAL SPIRIT, який за попередніми оцінками перевозив більше 500 тон небезпечних речовин, які можуть заподіяти значну шкоду еко-системам чорноморського узбережжя.

- 26 березня 2022 року російські війська завдали ракетного удару по нафтобазі WOG у місті Дубно Рівненської області. В результаті виникло загоряння 3 резервуарів з пальним. Всі резервуари були заповнені частково. 

Оскільки це інформація за березень 2022 року за виявленими Оперативним штабом, співробітниками Держекоінспекції та активними громадськими організаціями випадкам заподіяння шкоди довкіллю, ми вже розуміємо, що суми збитків будуть складати десятки мільярдів.

Разом з цим, усвідомлюючи важливість вказаного напряму з фіксації та оцінки збитків заподіяних довкіллю, а також з метою стандартизації та  систематизації цієї роботи для офісу Генерального прокурора по захисту інтересів України в міжнародних судових інстанціях, до складу Оперативного штабу приєднуються представники Міністерства оборони України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, обласних державних адміністрацій та представників міжнародних організацій.

Тільки спільними зусиллями ми можемо зафіксувати всі нанесені Україні збитки та змусити ворога заплатити за свої злочинні дії проти українців, держави та нашого довкілля.

Якщо Ви стали свідком еко-злочину, повідомте про це Оперативному штабу, що працює на базі Держекоінспекції за такими контактами:

Тел.: +380 96 756 83 66

@: [email protected]

Telegram-бот: @EcoShkodaBot 

www.shtab.gov.ua   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]