Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2020 21:02

"Бюджет участі" на карантині?

У зв’язку з карантином через коронавірус багато громад призупиняють голосування за проєкти бюджету участі, які були заплановані на березень.

У зв’язку з карантином через коронавірус багато громад призупиняють голосування за проєкти бюджету участі, які були заплановані на березень. Так, наприклад, у Житомирі голосування, яке планувалося на кінець березня, було перенесено на невідомий термін. У Кам’янському цикл бюджету участі-2020 призупинено і буде поновлено після поліпшення епідемічної ситуації. В той же час, інші громади не зупиняють цикл бюджету участі, а залишають можливість проголосувати тільки онлайн. Так в Івано-Франківську припинено голосування за проєкти бюджету участі в ЦНАП та його територіальних підрозділах, причому зберігається можливість проголосувати онлайн.

Загалом формат голосування за бюджет участі може бути паперовим або електронним. Електронне голосування може здійснюватися або у центрах надання адміністративних послуг або безпосередньо на онлайн-платформі. Для ідентифікації людини в електронному голосуванні може бути використана електронна пошта або профіль у соціальних мережах (найменш надійний спосіб ідентифікації), паспорт, відсканований і завантажений в онлайн-систему (теж не дуже надійний спосіб ідентифікації), електронний цифровий підпис, БанкІД або ІД-картка (надійні способи ідентифікації). Чим суворіший спосіб ідентифікації, тим ідентифікація надійніша, але тим менша участь – і навпаки.

В Україні переважаючим (у близько 2/3 громад) залишається змішане паперово-електронне голосування, хоча часова динаміка демонструє тренд диджиталізації технології голосування за проєкти. В першому циклі бюджету участі 24,4 % громад мали тільки електронне голосування, а в третьому циклі вже 29,8 % громад. Також за весь час існування бюджету участі у країні, щонайменше 17 громад змінювали формат голосування. При чому 15 з них рухалися у напрямку до електронного.

Отже, як видно з даних є чимало громад, які використовували лише електронне голосування ще до обмежувальних заходів у зв’язку з поширенням коронавірусу. Ба більше, такий формат продемонстрував максимальну прозорість та підзвітність влади. Тому, не варто призупиняти цикл бюджету участі через карантин, а допомогти мешканцям зробити свій вибір онлайн.

Такі заходи зменшать кількість голосуючих, проте убезпечать громадян від зараження коронавірусом, а бюджет участі від невиконання, адже голосування це тільки один з етапів. За ним слідує визначення та оголошення переможців, планування та реалізація проєктів і звітування. Тому, щоб не зменшувати час на реалізацію інших етапів і не ставити під загрозу виконання проєктів бюджету участі в цьому циклі, варто зробити голосування лише онлайн і рухатися до «держави у стартфоні» навіть швидше, ніж планувалося.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]