Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.02.2022 15:16

ТОП-10 дитячих книжок до Міжнародного дня дарування книг

Український письменник, директор мережі книгарень "Книголенд"

Рекомендую власну добірку найцікавіших книжок від кращих українських видавництв для ваших затишних сімейних вечорів, персональних літературних вечірок та звісно для дарування.

Протягом багатьох століть книга була головним джерелом розвитку та виховання дітей, а читання у домашньому колі – одним із найпопулярніших видів дозвілля. З появою кіно та телебачення роль сімейного читання відсунулася на другий план, поступившись місцем сучасним онлайн розвагам. Здавалося б, на їх фоні традиційна паперова книга мала б втратити свою актуальність. Проте, спираючись на думку дитячих психологів, педагогів та відстоюючи свою власну позицію, я не втомлюся повторювати, що читання книжок є важливим інструментом формування особистості та гармонійного розвитку дитини. 

Читання в родинному колі, це свого роду “збагачене середовище” – безпечний простір, який стимулює цікавість малечі до чарівного світу книжок. У багатьох сім'ях все частіше складається традиція, читати малюкам цікаві історії на ніч. Іноді дитина настільки звикає, що відмовляється засинати, поки їй не прочитають одну з улюблених книг. Повірте, це не просто 20 хвилин читання уголос – це золотий час формування особливого, теплого зв’язку між батьками та дітьми. Особливу магію мають родинні читання холодними зимовими вечорами. Ніщо так не зміцнює родину, як посиденьки з дітлахами із купою яскравих, кольорових книжок. 

А ще, холодними зимовими вечорами діти мають можливість читати книги разом із друзями, зручненько вмостившись на канапі, заїдаючи захопливі історії смачними бабусиними пиріжками. А інколи їм варто зосередитись на читанні на самоті, так набагато приємніше проживати пригоди та подорожі улюблених  книжкових персонажів. 

У світі існує багато неймовірних зимових історій, написаних видатними літераторами, які створюють неповторну атмосферу в оселі та перетворюють холодний пейзаж за вікном у фантастичну феєрію. Отже, не дарма саме в крижаному лютому у всьому світі поціновувачі красного письменства відзначають Міжнародний день дарування книг. 

Нагадаю, що 14 лютого –  Міжнародний день ​​книгодарування, який активно відзначається у всьому світі з 2012 року. Офіційно цей день можна назвати Днем закоханих у книжки. Історія свята розпочалася з маленької традиції в родині американської книжкової блогерки Еммі Бродмур, де на День усіх закоханих було заведено дарувати одне одному та дітям книги. Одного дня, син блогерки запитав, чому не існує спеціального дня, коли люди дарують книжки усім навколо. Еммі сподобався задум і не вагаючись вона вирішила відзначити черговий День святого Валентина, подарувавши книги не лише синові, а й бідним дітям, які не мають можливості придбати власні. Водночас блогерка поділилася ідеєю акції з читачами, після чого ініціативу підхопили активісти по всьому світові. 

Для мене особисто, головна ідея свята — надихати людей у всьому світі дарувати гарні книжки та нагадати, що паперова книга залишається найкращим подарунком і не втрачає своєї актуальності навіть у вік цифрових технологій. Продовжуючи традицію американської книжкової блогерки, щороку, 14 лютого я із задоволенням організовую книжкове свято у своїй родині. Отже, рекомендую власну добірку найцікавіших книжок від кращих українських видавництв для ваших затишних сімейних вечорів, персональних літературних вечірок та звісно для дарування найкращим друзям, приятелям і звичайним перехожим. В мій ТОП-10 увійшли книжки для дітей різних вікових груп. 

Серія книг «Маленькі дослідники» від Рут Мартін представляє читачам «Маленьких дослідників» – інтерактивну публіцистичну добірку книжок для малих допитливих всезнайок. В кожній книзі понад 30 «віконець-відгорталок». Зазираючи під них, дітлахи дізнаються багато нового й цікавого про різних тварин, про їхні улюблені справи та ласощі, а також про середовища, в яких вони живуть. Серію можна роздивлятися, вивчати та читати маленьким допитливим книголюбам самостійно, або із друзями. 

«Куди подіти сміття»  від українських авторок  Ірини Білик та Анастасії Гривцової – це яскраво оформлена та інформаційна книжка з віконцями, яка розкаже маленьким читачам і читачкам, як бути відповідальними споживачами та навчить дбайливо ставитися до довкілля. У книзі багато віконець, під якими ховаються цікаві та корисні факти. Якщо ви дійсно дбаєте про довкілля, спробуйте прищепити любов до природи та екостиль своїм дітлахам. Дуже символічно зробити це саме в день книгодарування. 

«Пес, на ім'я Мані, або Абетка грошей» - це книжка про добру та дбайливу дівчинку Кіру,  яка має сподобатися усім, хто досить вірить  у дива. В книзі Кіра знаходить пораненого пса, який, несподівано…вміє розмовляти! Він відгукується на кличку Мані та знає все про гроші. Дуже скоро Кіра, прислухаючись до порад Мані й сама стає справжнім фінансовим експертом і допомагає іншим правильно розпоряджатися грошима. Автор видання – фінансовий консультант, письменник і бізнесмен Бодо Шефер  навчить дітей правильно ставитися до грошей. Цю книгу я б точно порадив почитати в родинному колі, адже вона може статися  у пригоді й дорослим, котрі захочуть прислухатися до порад і зробити своє життя вільним від фінансових клопотів. 

«Паддінгтон Найкращі пригоди»  - книжка про кумедного та безмежно харизматичного ведмежа. Паддінгтон — герой книги англійського письменника Майкла Бонда та однойменного дитячого серіалу. Книга про ведмежа вважається класикою дитячої літератури. Вперше, вона була опублікована 13 жовтня 1958 року. Сьогодні у світі понад 25 мільйонів книг про ведмежа Паддінгтона, які перекладено загалом 31 мовою. Якщо в бібліотеці вашої дитини досі немає цього легендарного видання, мерщій до книгарні Книгоденд. 

Серія книжок «Школа добра і зла», головними героїнями якої є дві найкращі подруги -  принцеса та відьма. Впевнений, ці ролі із задоволенням приміряють на себе багато сучасних дівчат середнього шкільного віку. Отже, літературна добірка, створена Соманом Чанані – чудовий подарунок для дівчат-мрійниць. Шість книг, об'єднаних однією серією – «Школа Добра і Зла», пов'язані історією дівчат Агати та Софі, які навчаються розрізняти  підступність, обман, зради та цінувати чесність, милосердя, сміливість та доброту. 

Серія «Ґравіті Фолз»  - ця кіноісторія у коміксах заворожує читачів своєю неординарністю. Нещодавно, вона поповнила свою скарбничку новинками. Віднині містично-таємничих пригод стало ще більше. З добіркою новеньких коміксів, зимові вечори  юнаків та юначок гарантовано наповняться фентезійною загадковістю. А головні персонажі Діппер та Мейбл підкажуть, як це зробити. Це екстра неординарне фентезі про неймовірні дива маленького містечка, де загадки, таємниці, секретні послання параноїдальні теорії, містичні діаграми - нормальне явище повсякденного життя. Якщо ваша дитина вагається, який подарунок прихопити на святкування 14 лютого ­– рекомендую «Ґравіті Фолз», комікси ­– це саме те, що обожнюють сучасні діти. 

«Гаррі Поттер» від Джоан Роулінг – літературна класика для малих та дорослих читачів з усього Світу! Цей літературний шедевр здається ніколи не вийде з книжкової моди. Кмітливий хлопчик Гаррі підкорив мільйони сердець. Книги виходили шаленими тиражами, а після екранізації  набули ще більшої популярності. Магічна історія живе й досі, раджу почитати її в родинному колі, або подарувати книжки з серії дітям, які мріють мати власну бібліотеку, але не мають такої можливості. 

«Моя перша тисяча англійських слів» – книжка для всіх, хто цікавиться вивченням англійської мови. Це не просто словник для вивчення англійської.  По-перше, це велика, гарна, якісна книга. По-друге, це фактично віммельбух, з чудовими, яскравими малюнками, які дуже  цікаво розглядати! Спочатку можна вчити предмети, українські слова, а потім переходити до вивчення слів англійською. З такою книжечкою ваша дитина вивчить слова з легкістю, граючи та розглядаючи. А для дітей молодшого шкільного віку ця книжка стане в пригоді вже при вивченні англійської у школі.

Серія книг «Айседора Мун» від Гаррієт Мункастер. І знову захоплива історія про дівчинку Айседору, в якої мама — фея, тато — вампір,  а сама головна героїня схожа на них обох. Дівчинці до вподоби ніч, кажани та чорна балетна пачка, однак вона не менше любить сонячне світло, свою чарівну паличку і Рожевого Кролика. Видання рекомендовано малюкам, які готуються до школи. Читаючи видання, вони допомагатимуть Айседорі обрати вірний напрямок у навчанні та обрати  «правильну» школу з поміж  школи вампірів чи то школи фей. 

«Україна. Від первісних часів до сьогодення» Анни Булгакової. У змістовному томику представлена збірка завдань, які в цікавій формі познайомлять дитину з основними історичними подіями нашої країни. Книга рекомендована читачам середнього шкільного віку, яким подобається розгадувати загадки та ребуси про українських козаків. Видання можна подарувати юному книголюбу віком від 10 до 16 років. 

Отже, насолоджуйтесь чарівними зимовими історіями разом з дітьми, даруйте книжки близьким та просто гарним людям. Тим більше що зараз активно працює програма єПідтримка. Звісно, зазначені мною видання, лише невелика частка переліку чудових літературних творів, які українські видавці підготували для дитячої аудиторії читачів. Але тут я намагався зібрати найтепліші за змістом та найцікавіші примірники. Вони обов’язково зігріють читачів в холодну зимову пору та створять неповторний святковий настрій. Долучайтесь до свята закоханих у книжки, бо дарувати 14 лютого частинку свого кохання до літератури - це так захопливо!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]