Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2021 14:06

У Києві розгортається черговий скандал навколо знесення занедбаної будівлі

Архітектор, народний депутат України IX скликання

Хто правий цього разу?

Йдеться про Палац культури імені Сергія Корольова "Меридіан", що у Солом'янському районі. Останні роки будівлю не використовували, тож вона занепадала. Зараз споруда в аварійному стані. І все це нікого не цікавило, поки її не придбали і не вирішили замість неї збудувати сучасний концертний зал. 

У серпні 2020 року Палац культури отримав нового власника його викупило дочірнє підприємство "Кондитерської корпорації "Рошен". Ціна 66,3 млн гривень. Київська міськдержадміністрація дозволила новому власникові проєктувати будівництво. 

У травні цього року був проведений конкурс на найкращий проєкт. І виграли його справді круті архітектори відоме норвезьке бюро “Snøhetta” ("Снохетта"). Вони представили проєкт "The Grand Stave", який передбачає зведення акустичної концертної зали на 1 800 глядачів і камерної зали на 450 глядачів. 

Нарешті ми говоримо не про черговий торгівельний центр,  ЖК чи хмарочос. Концертний зал працюватиме для людей, а сучасна будівля та простір навколо неї точно не зроблять Солом’янку гіршою. Гарний приклад від тих же замовників - Театр на подолі.

Крім того, залучення такого бюро як Snøhetta це вже значний плюс. Бюро відоме проєктом павільйону Національного меморіального музею 11 вересня в Нью-Йорку, нової Александрійської бібліотеки в Єгипті, оперного театру в Осло і не тільки. Технічне завдання розробляли спільно з британською компанією «Theatre projects», яка має серйозний досвід розробки театральної технології та акустики. 

Але тут на сцену виходять захисники радянського модернізму. Серед аргументів оздоблення палацу рідкісним червоним вірменським вулканічним туфом. Згоден, це справді важливо, як і багато інших знакових елементів екстер’єру та інтер’єру. Але давайте не забувати, що будівля вже не виконує покладені на неї функції, вона втратила свій першочерговий зміст.

На мій погляд, нова будівля зможе бути набагато кориснішою мешканцям району - як естетично, так і функціонально. До того ж, нова будівля відповідатиме всім нормам інклюзії, енергозбереження та сучасної акустики. Це нова якість і новий рівень комфорту замість споруди, яка роками вмирала перед очима киян. 

Але замість підтримки крутих проєктів і розумного підходу до збереження ми знову працюємо за схемою “і сам не гам, й іншому не дам”. Якщо ми дійсно хочемо змін, то давайте вже їх підтримувати!  

До речі, цей об'єкт не увійшов до переліку пам'яток модернізму згідно з інформацією вебсайту “Мапа Реновації”, а також не міститься і в петиції про збереження. 

Нова будівля буде прикрашати Київ та Солом'янський район і зможе створити новий зміст для мешканців міста.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]