Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.08.2023 11:34

Суд засудив неповнолітнього, що збив жінку на велосипедній доріжці, до 2 років за ґратами

Адвокат

Як не дивно, але користування таким популярним видом транспорту, як електросамокат, досі не врегульовано у ПДР на належному рівні, хоча він з'явився в житті жителів міст уже досить давно.

У продовження теми з електросамокатами, які, слід сказати, непокоять мене і як водія і як пішохода одночасно, і стосовно яких я зняв невеличке відео, з яким можете ознайомитись на моїй сторінці Facebook.

Тож, як не дивно, але здавалось би, користування таким популярним видом транспорту, як електросамокат, досі не врегульовано у ПДР на належному рівні, хоча він з'явився в житті жителів міст уже досить давно.

Судячи з відсутності спеціального регулювання для електросамокатів, на них дозволено їздити виключно по проїзній частині дороги (що, слід зазначити, досить небезпечно) і заборонено по тротуару, як багато хто любить, а ще, про що мало хто знає - на велосипедних доріжках та смугах, оскільки вони призначені виключно для велосипедів.

Цікавим та повчальним у цьому контексті є нещодавній вирок Вінницького міського суду Вінницької області від 20.03.2023 року у справі № 127/18419/22.

У цій справі неповнолітній, рухаючись на електросамокаті по велосипедній доріжці, збив жінку, яка переходила її та в результаті чого жінка зазнала травм середньої тяжкості.

У вироку є посилання на слова екперта щодо цієї події: "В судовому засіданні експерт ОСОБА_9 свій висновок експерта підтримав, суду повідомив наступне. ОСОБА_5 не мав права їхати на електросамокаті по велосипедній доріжці, оскільки такий самокат є транспортним засобом. Однак, згідно з ПДР України електричний самокат не віднесений до жодного виду транспортних засобів. У діях ОСОБА_5 вбачається невідповідність п.п. 1.10 і 10.1 ПДР України, яка стоїть в причинному зв`язку з наслідками ДТП".

У результаті неповнолітнього визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 291 КК України (порушення чинних на транспорті правил, що убезпечують рух, якщо це спричинило тяжкі наслідки) та призначено йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно.

А ще стягнуто на користь потрепілої близько 160 000 грн матеріальної та моральної шкоди.

Тож, як висновок: вважаю, що необхідно усунути невизначеність щодо користування електросамокатами та врегулювати це питання на законодавчому рівні, зокрема у Правилах дорожнього руху, а користувачам електросамокатів врахувати вказану інформацію і користуватись ними дуже обережно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]