Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2022 08:58

Суди зможуть інформувати учасників процесу про судові справи через Портал Дія

Адвокат

Дивні зміни до законодавства 27.07 2022 року прийняла Верховна Рада України.

Мова щодо законопроекту №7315 про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Цим законопроектом вносяться зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", де визначається, що додатковим способом інформування про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання може бути надання інформації з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку Порталу Дія, шляхом, також, відображення в електронній формі судового рішення у справі, виконавчого документа.

Дивним є те, що такі ж зміни не вносяться до процесуальних кодексів, якими питання інформування учасників процесу про судові справи регулюється безпосередньо.

Тобто в процесуальних кодексах прописано один порядок інформування сторін спору, наприклад, про призначене судове засідання, а в Законі "Про судоустрій і статус суддів" буде визначений додатковий спосіб такого інформування.

Як мінімум - дивна законодавча техніка, а як максимум - можливі колізії під час застосування закону на практиці.

І півбіди, якби ці зміни діяли виключно на час воєнного стану, але ж ні - не дивлячись на назву законопроекту "про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану" в самому його тексті про те, що такі зміни вносяться на період дії воєнного стану, ніде не зазначено.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]