Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2022 14:33

Інновації людства. Технології, які змінюють наше життя уже зараз

Chief Engineering & Customer Engagement Officer в Agiliway

Штучний інтелект щодня дивує світ новими та незвичайними технологіями. Адже він здатен вчитись, адаптуватись, розуміти та знаходити способи для досягнення бажаних результатів.

Штучний інтелект (ШІ) зародився ще у 1959 році. Втім, досі щодня дивує світ новими та незвичайними технологіями. Адже він здатен вчитись, адаптуватись, розуміти та знаходити способи для досягнення бажаних результатів. Ну і ще – вирішувати проблеми, а це вже схоже на дії людини. 

За останні роки здібності систем штучного інтелекту досягнули неабияких успіхів. Насамперед відзначу здатність включати наміри, інтелект і адаптивність у свої алгоритми. Технології штучного інтелекту постійно навчаються, зокрема цікаво на реальному досвіді. А це підвищує продуктивність людини і також розширює її можливості. 

Навіть попри війну в Україні та складну ситуацію, тенденції штучного інтелекту можуть принести користь вам особисто або вашому бізнесу. Перейдемося по найцікавіших із них.

• Віртуальні помічники

Саме вони дедалі частіше з’являються в наших домівках та є одним із найпомітніших проявів штучного інтелекту в нашому повсякденному житті.

Найвідомішими є Siri (Apple) – представлена у 2011 році, Cortana (Windows) – у 2014-му, Google Assistant (Google) – із 2019-го та Alexa (Amazon) від 2014-го року. Вони дозволяють виконувати ряд функцій, наприклад, робити покупки за допомогою голосу, вибирати пісню і навіть телефонувати будь-кому. Ці особливості радують дітей, та й дорослі теж будуть потішені.

Компанія Emotech представила Оллі у 2017 році, помічника зі штучного інтелекту, яка є більш потужною і розвиненою, ніж Siri та Alexa. Зокрема він має глибоке вивчення і технології обробки природної мови, що дозволяють вчитися і підлаштовуватися під особливості свого власника. Він запрограмований на те, щоб природньо розвивати особистість і з часом стає схожим на свого власника. Розробники запевняють, що ця технологія є досить корисною для осіб, які з будь-якої іншої причини живуть самі; наприклад, люди похилого віку. Пристрій імітує реакцію співрозмовника, щоб інша людина відчувала себе менш одинокою.

• Розумні пристрої у будинках

Численні прилади у розумних будинках зараз використовують програми штучного інтелекту для економії енергії. Розумні терморегулятори, такі як наприклад Nest, адаптують температуру в будинку на основі нашої повсякденної рутини та переваг опалення/охолодження. Аналогічно, розумні холодильники можуть створювати списки покупок залежно від того, чого не вистачає на полицях холодильника.

Вдома ми досі експериментуємо зі штучним інтелектом. Зараз більше систем ШІ аналізують поведінку людини і реагують відповідно.

• Безпілотні автомобілі

Безпілотний автомобіль (також відомий як автономний автомобіль або автомобіль без водія) – це транспортний засіб, який подорожує між пунктами призначення без допомоги людини, використовуючи датчики, камери, радари та штучний інтелект. 

Audi, BMW, Ford, Google, General Motors, Tesla, Volkswagen та Volvo розробляють та тестують безпілотні автомобілі. Тест Google – це парк безпілотних автомобілів, що проїжджали понад 140 000 миль каліфорнійських вулиць і автомагістралей. Це досить-таки вражає.

• Пристрої для паралізованих 

З допомогою штучного інтелекту дослідники з California Institute of Technology (Caltech) у Pasadena після довгих експериментів провели клінічне випробування інтерфейсу мозок-комп’ютер (BCI). Пацієнт зламав шию під час аварії на картингу та залишився паралізованим. Ця робота була опублікована в науковому журналі Nature.

З допомогою нейрохірургії дослідники імплантували йому дві сітки електродів у кору мозку. Ці електроди записуватимуть нейрони в його мозку, коли вони спрацьовують, і дослідники використовуватимуть алгоритми для розшифровки його думок і намірів. Тож система використовує активність мозку для роботи з пристроями. Відтак паралізований містер Джонсон міг перемістити курсор на комп'ютері, керувати робототехнічною рукою, використовувати Photoshop, грати у відеоігри «shoot-em-up» та керувати автосимуляторому віртуальному середовищі.

Джонсон є одним із приблизно 35 людей, яким у мозок імплантували BCI. Виведення BCI на ринок призведе до перетворення спеціально розробленої технології у продукт, який можна виготовляти, імплантувати та використовувати у великих масштабах і помітно покращувати повсякденне життя людей, які в складних обставинах.

• Виявлення онкології та Covid 19

Штучний інтелект вже широко використовують в охороні здоров'я, тому навіть медичні процедури можуть бути набагато більш індивідуалізовані.

Онкологія - це галузь медицини, яка має суттєві прориви завдяки штучному інтелекту. Компанія Google розробила програмне забезпечення для виявлення раку молочних залоз та легень. Тішить, що це виявилося набагато ефективнішим, ніж інші методи.

Ще одним важливим додатком є використання цієї технології в боротьбі з Covid-19. Це цілий ланцюжок: виявлення заражених спалахів, допомога у віддаленому догляді за пацієнтами тощо.

• Біонічні протези для поранених внаслідок війни

Новини у напрямку штучного інтелекту має і Україна – на жаль, із сумного приводу, через війну… У Львові встановлюватимуть біонічні протези кінцівок для тих, хто їх втратив. З допомогою цих сучасних протезів можна займатись спортом, малювати та тримати будь-які предмети. Про це розповіли в першому медичному об’єднанні Львова. “Перші два біонічні протези уже в лікарні. Вони фантастичні. Такі протези – сучасне рішення для тих, хто втратив кінцівки, але хоче жити без перешкод та обмежень”, – кажуть медики.

Мета проекту – допомогти 50-м тисячам українців. Окрім протезування, центр буде проводити фізичну, психічну та соціальну реабілітацію бійців, поранених внаслідок війни українців та інших пацієнтів.

• Чат-боти

Чат-бот імітує діалог з людиною. Він сортує та обробляє інформацію у різних напрямках. Можна знайти бота, що допоможе з навчанням, купити квиток на поїзд чи концерт, відповісти на поширенні питання тощо. В умовах війни в Україні чат-боти дуже допомагають за рахунок зручного та простого використання і не потребують спеціаліста. Інформацію можна як отримувати, так і передавати за допомогою бота. 

• Дрони

Всі, напевно, чули про дрони або безпілотники на основі штучного інтелекту. Це крок уперед від стандартних дронів. Ці повітряні гаджети використовуються для різних цілей, зокрема для охорони, спостереження, доставки і так далі.

Вбудований штучний інтелект дозволяє дрону збирати дані, такі як інформація про навколишнє середовище, позиціонування та навігацію, для кращого польоту та безпечнішої посадки. Дрони виявилися надзвичайно корисними у військовому секторі та спостереженні, але вони також почали допомагати простому споживачеві.

Walmart і Amazon почали поставки дронів своїм клієнтам, що призвело до кращої та швидшої доставки без необхідності втручання людини.

• Застосування ШІ під час бойових дій

Військовий флот Великої Британії у травні вперше випробував технології штучного інтелекту, щоб модернізувати протиповітряну оборону королівства та НАТО на морі. ШІ зумовить зростання можливостей операторів-перехоплювачів надзвукових ракет.

Під час навчань «Грізний Щит 2021» армія випробувала обладнання та програмне забезпечення державної лабораторії та промислових партнерів Dstl і галузевих партнерів із Roke, CGI і BAE Systems: системи Startle та Sycoiea. 

Основним завданням було зменшити навантаження на моряків, які відстежують аерофотознімки в операційній системі, що надає поради та попереджає у режимі реального часу. Sycoiea спирається на ці дані, виявляє ракети в польоті та дає рекомендації щодо вибору зброї для нейтралізації загрози. 

• ШІ – все далі уперед

Існує багато сфер застосування штучного інтелекту. Технологія все глибше проникає в наше життя, переміщаючись з лабораторій дослідників у наші домівки та пристрої. Тому в цілому використання штучного інтелекту відкриває перед нами багато можливостей. Згадані вище приклади штучного інтелекту полегшують життя багатьом людям, допомагають почуватися комфортніше та повноцінно жити. А ще тішить, що багато рішень у цій царині ми бачимо в Україні, навіть під час війни.

Це достатній доказ того, що штучний інтелект справді змінює наше життя та робить нас кращими та продуктивнішими. Однак у будь-якому випадку відповідальність за застосування ШІ лежить на людині, і тільки нам вирішувати, в якому напрямку рухатиметься людство щодо цих технологій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]