Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.01.2023 00:10

Ветеранські простори як центри стійкості громад

Голова Громадської організації "Простір можливостей"

Українці показали всьому світу унікальний приклад сили Армії та стійкості народу. Цю стійкість в громадах, крім іншого, формують ветеранські простори.

Повномасштабна війна змінила життя українців. Частина населення, яка не пішла воювати, активно включилася в питання супротиву: організувала гуманітарну допомогу постраждалому населенню, шукала і скуповувала все необхідне Захисникам по всьому світу і надшвидко це доставляла на фронт. Завдяки активному включенню українців в справу захисту держави вдалося зруйнувати плани росії по швидкому захопленню України та знищенню українського народу.

Досить потужно питаннями захисту і допомоги зайнялися ветеранські простори. Ветеранські простори - це майданчики в громадах, що були зініційовані та створені ветеранською і волонтерською спільнотою для забезпечення комплексної реінтеграції ветеранів і ветеранок в цивільне життя. Перші ветеранські простори розпочинали свою роботу у 2016 році. Зазвичай простори підтримуються місцевою владою через надання приміщень, оплату праці персоналу, оплату комунальних послуг тощо. Серед послуг, які простори надавали ветеранам з початку їх створення і діяльності  у 2016-2021 роках було: допомога психологів і юристів, проведення суспільних культурно-розважальних заходів в громадах і організація заходів національно-патріотичного виховання, організація навчання і перекваліфікації, професійної орієнтації та працевлаштування для ветеранів і ветеранок тощо.

У 2021 році простори утворили коаліцію до якої входить 21 організація з різних регіонів України для того щоб забезпечувати впровадження єдиних стандартів допомоги та обмінюватися кращим досвідом підтримки ветеранів/ветеранок і їхніх сімей.

З початком повномасштабного вторгнення, більша частина персоналу і засновників просторів - ветеранів і ветеранок повернулися до військових формувань щоб боронити державу від агресії росії. Ті, хто залишилися, відновили волонтерську діяльність і на базі ветеранських просторів створили гуманітарно-волонтерські центри. Серед таких центрів, наприклад: «Центр реадаптації та реабілітації «ЯРМIЗ»,  Львівський «Будинок воїна», Рівненський «Будинок ветеранів» і багато інших. З 24.02.2022р. простори відправили більше 1000 тон волонтерської допомоги серед якої все, починаючи від теплого одягу, термобілизни, носків і закінчуючи протидронними пушками, безпілотниками, тепловізорами. Вони забезпечили доставку більше 160 авто, в тому числі необхідних спецтранспорт, зібрали кошти для купівлі необхідного на суму більше 50 млн. грн. Простори працюють з сім’ями тих, хто зник безвісти на війні, ставши в громадах майданчиками для роботи представників Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісті за особливих обставин. Вони також забезпечують доставку тіл загиблих, підтримують сім’ї людей, які втратили близьких на війні.

В той же час, ветеранські простори не залишили свою поточну “довоєнну” діяльність і продовжили надавати послуги всім людям, які постраждали у війні. Дуже актуальною, зокрема, є допомога психологів, які мають досвід роботи з бойовими травмами. І потреба у такій допомозі з часом зростатиме. Спираючись на результати досліджень щодо реагування людей на довготривалі катастрофи, варто очікувати, що до 30% населення України потребуватимуть професійної психологічної, психіатричної допомоги. Це при тому, що катастрофічно не вистачає фахівців, які спроможні працювати з бойовою травмою. У свою чергу, ветеранські простори можуть надавати послуги психологів, які мають значний досвід і навички роботи з постраждалими у війні людьми.

Якщо систематизувати роботу ветеранських просторів в умовах повномасштабної війни, врахувати весь набір допомоги та послуг, які вони надають, можемо говорити, що вони по суті простори стали центрами стійкості громад. 

І стійкість, в даному випадку, не просто слово, яке зараз часто використовують для опису українського народу. Ми говоримо про стійкість громад як концепт реагування на катастрофи, що вже більш ніж 50 років вивчається в світовій науці та визначається в державних політиках розвинутих країн. За визначенням Міжнародної стратегії ООН зі зменшення ризиків лих (UNISDR) стійкість - як здатність спільнот, які зазнають небезпеки, чинити опір, пристосовуватися до наслідків катастроф і відновлюватися від таких наслідків своєчасно і ефективно.

Існують певні характеристики стійкості громад, становленню яких сприяють ветеранські простори через свою діяльність, зокрема можемо виділити наступні:

1)    стійкість окремих людей в громаді, синергічне поєднання зусиль яких визначає основу стійкості громад. Це включає в себе: психологічну стійкість людей, їх фізичне і ментальне здоров’я, розуміння людьми місії, спільної мети, почуття історії. Також до стійкості людей відноситься: сильні соціальні зв’язки, наявність підтримки сімей і спільноти, соціальна згуртованість, економічна стійкість людей, підтримка освіти на всіх рівнях.

Ветеранські простори активно працюють з питанням психологічної підтримки: індивідуально працюють психологи, організовуються групи психологічної допомоги. Простори реалізують заходи національно-патріотичного виховання, чим сприяють поглибленню розуміння місії, мети, почуттю історії, що об’єднує. 

Простори активно залучають до роботи сім’ї ветеранів і ветеранок, працюють комплексно, враховуючи інтереси сімей, чим забезпечують укріпленню соціальних зв’язків. 

Варто також вказати на головну особливість просторів - це майданчики для спілкування ветеранської спільноти, де можна зустріти “своїх”, поспілкуватися, попити кави, обговорити проблеми, визначити подальші плани тощо. 

Крім того, простори сприяють соціальній згуртованості в громадах через організацію культурно-розважальних заходів.

На базі просторів реалізуються заходи на підтримку малого і середнього бізнесу, зокрема програми ветеранського бізнесу із залученням фінансових ресурсів громад. Простори реалізують заходи для підтримки освіти в громадах. В умовах війни простори реалізують навчальні заходи з питань надання першої домедичної допомоги, дій в умовах глобальних катастроф (ядерні, хімічні атаки тощо).

Простори також здійснюють консультування з питань реалізації прав ветеранів і ветеранок, їхніх сімей, чим сприяють соціальній стійкості цих людей;

2)    стійкість залежить від можливості людей впливати на владу, висловлювати свої думки, до яких влада дослуховується. Стійкості сприяє те, що люди, які приймають участь у рішеннях влади, відчувають свою відповідальність перед громадою і готові вкладати сили та ресурси у її підтримку і розвиток. Стійкість напряму залежить від становлення демократії та можливостей людей впливати.

Завдяки тому, що простори є майданчиками для спілкування і співпраці ветеранів, а також тому, що вони збирають інформацію про проблеми та шукають рішення цих проблем - вони здатні систематизувати і адекватно доносити інформацію до місцевої влади. Зазвичай простори очолюють лідери ветеранського руху, які користуються повагою у владі та можуть приймати участь у її рішеннях, впливати на них. Така системна співпраця влади і спільноти сприяє розвитку демократії, формуванню спільного бачення майбутнього громади;

3)    комунікація і готовність визначають стійкість громад. Те, як влада здатна комунікувати з громадою, доносити актуальну інформацію, гуртувати громаду у випадку катастроф, формувати довіру до її рішень, а також здійснювати заходи, що сприятимуть готовності громад до катастроф, визначає як люди відреагують на надзвичайну подію.

Простори здатні бути комунікаційними майданчиками з ветеранською спільнотою і громадою, швидко доносити інформацію, якій довірятимуть. Вони також розуміють проблеми готовності до катастроф і забезпечують їх вирішення, зокрема, через навчання.

4)    економічна стійкість визначає наскільки громада здатна довгий час триматися в умовах надзвичайних ситуацій за рахунок власних ресурсів і забезпечувати членів громади необхідною ресурсною підтримкою.

Простори мають досвід реалізації проєктів, направлених на підтримку малого і середнього підприємництва, зокрема, серед ветеранів і ветеранок та їхніх сімей. Варто активно залучати простори до реалізації подібних заходів адже економіка на даному етапі життя країни перебуває в досить тяжкому стані та потребує активності влади та рішень на всіх рівнях, включаючи громади.

Діяльність просторів, що сприяє стійкості, потрібно розвивати та підтримувати, в першу чергу на рівні громад, адже ми розуміємо - наслідки цієї війни нам потрібно буде “розгрібати” ще довго. Ми також усвідомлюємо, що кількість людей, які пройдуть через бойові дії та повернуться до громад буде дуже великою: називають цифри від 1 до 4 млн людей, разом з їхніми сім’ями - до 20% населення України. В основному ветеранська спільнота - це молоді чоловіки працездатного віку, які не мають стати утриманцями держави, а людьми які рухають її вперед. Отже, діяльність в громадах майданчиків на підтримку ветеранів і ветеранок набуватиме все більшого значення як для ветеранської спільноти - в якості інструментів реінтеграції, так і для громад - в якості джерел їхньої стійкості.

З цієї катастрофи ми маємо винести досвід, систематизувати та реалізовувати його у відповідних владних рішеннях, стратегіях, програмах із залученням ефективних реалізаторів таких рішень. Ветеранські простори в якості таких реалізаторів підходять найкращим чином.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]