Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.05.2019 19:18

Контроль та перевірка е-декларацій: step by step. Частина 1

Адвокат

Після подання та оприлюднення щорічних е-декларацій за 2018 рік, поданих посадовцями до 1 квітня 2019 року, наразі у НАЗК наступає найгарячіша пора.

Як зазначалось раніше, після здійснення контролю своєчасності подання декларацій, оцінці підлягатиме їх зміст, а саме дані, внесені суб’єктами декларування.

За положеннями частини 1 статті 48 Закону України «Про запобігання корупції», окрі контролю своєчасності подання, НАЗК проводить щодо декларацій, поданих суб’єктами декларування, контроль щодо правильності та повноти заповнення, а також логічний та арифметичний контроль.

Саме порядок проведення логічного та арифметичного контролю є одним з нововведень, які очікують суб’єктів декларування у кампанії декларування 2019 року.

25.09.2018 НАЗК прийнято рішення про запуск в промислову експлуатацію системи логічного та арифметичного контролю декларацій Єдиного державного реєстру декларацій осіб.

Більше того, рішенням НАЗК від 15.01.2019 №38 вказана система фактично запущена в повному обсязі у зв’язку з забезпеченням технічної можливості, та буде застосовуватись при здійсненні контролю поданих е-декларацій/

Яким же чином здійснюватиметься логічний та арифметичний контроль?

Правила логічного та арифметичного контролю декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, автоматизованої перевірки цих декларацій та їхніх вагових коефіцієнтів, затверджено рішенням НАЗК від 21 грудня 2018 року № 3207, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14 січня 2019 р. за № 35/33006.

Зазначені правила передбачають 2 складових:

- правила контролю відомостей (Складова-1) - правила, що встановлюють суму вагових коефіцієнтів, яка присвоюється кожній поданій декларації;

- правила відповідності відомостей декларації відомостям реєстрів та баз даних (далі - Складова-2) - правила, що встановлюють ступінь невідповідності відомостей декларації відомостям з реєстрів та баз даних державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, які можуть містити інформацію про окремі об’єкти декларування.

Суть контролю за Складовою-1 полягає у тому, що кожна декларація оцінюється через призму низки правил, за невідповідність кожному з яких присвоюється конкретний ваговий коефіцієнт (бали).

Оцінка здійснюється за допомогою засобів програмного забезпечення інформаційно-телекомунікаційної системи проведення логічного і арифметичного контролю декларацій, тобто фактично без втручання посадових осіб НАЗК.

У разі, якщо за результатами логічного та арифметичного контролю (Складова-1) сума таких коефіцієнтів перевищить 2000, така декларація підлягатиме повній перевірці з боку НАЗК.

Наприклад, якщо у декларації хоча б два рази при заповненні будь-якого розділу обрано варіант "Член сім’ї не надав інформацію", сума коефіцієнтів декларації перевищить 2000 – за кожну з таких позначок по 1000.

Так само коефіцієнт у 1000 автоматично присвоюється деклараціям посадовців, що відносяться до службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також до посад, пов’язаних з високим рівнем корупційних ризиків.

Аналогічним чином присвоюються бали у разі, якщо у розділі декларації "Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)" зазначено наявність тридцяти чи більше об’єктів декларування – коефіцієнт 200; сукупна вартість транспортних засобів, зазначених у розділі декларації "Цінне рухоме майно - транспортні засоби", дорівнює або перевищує 3 млн грн  – коефіцієнт 200; у розділі декларації "Цінне рухоме майно - транспортні засоби" зазначено наявність транспортних засобів виду "Водний засіб" (поле "Вид майна"), сукупна вартість яких перевищує 100 тис.грн, або обрано позначку "Не відомо";  сукупна номінальна вартість цінних паперів, зазначених у розділі декларації "Цінні папери", дорівнює або перевищує 1 млн грн або обрано позначку "Не відомо", а також інші правила стосовно вагових коефіцієнтів.

Таких правил НАЗК затверджено 103, тому за результатами логічного та арифметичного контролю сума коефіцієнтів в 2000 може не бути таким недосяжним.

За результатами розрахунку значення суми вагових коефіцієнтів здійснюється ранжування декларацій від найвищого значення ступеня відповідності до найнижчого.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]