Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2023 16:35

Due Diligence об’єкту інвестування

Керуючий партнер Консорціуму "CLC Group"

Модне словосполучення або необхідність?

Due Diligence - це процедура формування об'єктивного уявлення про об'єкт інвестування (земельна ділянка, об'єкт нерухомості). Головна мета Due Diligence — переконатися у законності та комерційній привабливості майбутньої угоди чи інвестиційного проекту з метою уникнути невигідних та ризикованих вкладень.

В процесі Due Diligence аналізується вартість активів, правові та фінансові ризики. Це дозволяє інвесторам переконатися у раціональності інвестицій, а власникам скоригувати стратегію подальшого розвитку.

Наприклад, Ви хочете придбати земельну ділянку або інвестувати гроші в проект. Вам потрібно точно знати чи зможете Ви на цій земельній ділянці реалізувати Ваші наміри, чи є обмеження для такої реалізації.

Основні існуючі види Дью Ділідженс:

1. Дью Ділідженс земельної ділянки – це невід'ємний етап підготовки до здійснення угод щодо набуття прав власності та інших прав на земельну ділянку з урахуванням намірів забудови або перед інвестуванням в будь-який будівельний проект.

Дана процедура дозволяє своєчасно виявити ризики та відповісти на кілька важливих питань:

• Чи справді право на володіння та розпорядження земельною ділянкою зареєстровано належним чином?
• Чи є якісь обтяження чи інші обмеження, пов'язані із земельною ділянкою?
• Чи немає активних та незавершених судових спорів щодо дільниці?
• Чи є повноваження щодо відчуження ділянки?
• Чи дозволяє містобудівна документація та існуючі обмеження збудувати на даній земельній ділянці саме те, що хоче Замовник.

Процедуру важливо проводити з багатьох причин. Наприклад, я іноді стикаєюся з ситуацією, коли земельна ділянка розглядається Замовником для будівництва багатоквартирного житлового будинку, а згідно з містобудівною документацією та/або цільовим призначенням землі на даній ділянці неможливо розмістити такий об'єкт (отримати містобудівні умови та обмеження та дозвіл на будівництво). Також трапляються випадки, коли земельна ділянка є предметом судових спорів або має проблемну реєстрацію.

На етапі Due Diligence виявляються всі ризикові моменти, надаються рекомендації та дорожня карта щодо подолання цих ризиків.

2. Дью Ділідженс об'єкту нерухомості. Це процедура всебічної перевірки об'єкта нерухомості, яку проводять переважно перед його покупкою або інвестуванням. Вона включає кілька основних етапів:

• юридична, фінансова, технічна експертиза об’єкту;
• оцінка ризиків під час укладання угоди, інше.
Головна мета такої перевірки — убезпечити потенційного покупця або інвестора від ризиків. Наприклад, покупки об'єкта з обтяженнями, переплати або інші «підводні камені». Проводиться експертиза здебільшого вже після того, як сторони домовилися про укладання угоди, але ще не уклали договір.

3. Дью Ділідженс намірів забудови.

Наміри забудови – це опис того, що Ви плануєте будувати, можливо попередні планувальні, конструктивні та архітектурні рішення майбутнього об'єкту нерухомості.

Будь-який об’єкт має бути прив’язаний до земельної ділянки. Вивчення намірів забудови дозволяє встановити їхню відповідність вимогам містобудівної документації та іншим обов'язковим нормам або надати перелік рекомендацій яким має відповідати територія на якій має відбуватися реалізація намірів. Детальний аудит намірів забудови позволяє скласти покрокову карту реалізації будівельного проекту, опис ризиків та шляхів їх подолання.

4. Дью Ділідженс об'єкта незавершеного будівництва.

Це процедура всебічної перевірки об'єкта незавершеного будівництва перед його придбанням. Вона включає кілька основних етапів:

• юридична, фінансова, технічна експертиза;
• аналіз існуючих дозвільних документів та можливість їх переоформлення (зміна Замовника, коригування проекту та інше);
• виявлення існуючих заборгованостей щодо об'єкта;
• виявлення історичних інвесторів та перелік зобов'язань перед ними;
• дорожня картка реалізації проекту;
• фінансово-юридична модель роботи з об'єктом

Головна мета такої перевірки — убезпечити майбутнього Замовника від можливих ризиків. Наприклад, купівля об'єкта з обтяженнями, переплати, наявності зобов'язань щодо цього об'єкта перед третіми особами.

В будь якому випадку, об'єктивна інформація, отримана Замовником або інвестором на етапі Due Diligence, дозволить об'єктивно оцінити інвестиційну привабливість об'єкта та уникнути ризиків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]