Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2023 16:55

Вартість житла на первинному ринку знижується

Засновник Investment Development Property (IDP)

За рік квартири в новобудовах подешевшали у Києві, Одесі, Ужгороді та Дніпрі. На це вплинула ревальвація гривні та низький попит.

Житло на первинному ринку більшості великих українських міст дешевшає.

За рік середня вартість квартир, відповідно даних ЛУН, в новобудовах Києва знизилась із 48,3 тис. до 48 тис. грн за кв м, Одеси - 39,1 тис. до 36,6 тис. грн за кв м, Ужгорода – 42,6 тис. до 41,5 тис. грн за кв м, Дніпра – 44,6 тис. до 40 тис. грн за кв м.

Серед великих українських міст ціни на житло виросли лише у Львові – із 46,8 тис. грн до 48,5 тис. грн за кв м.

Відсутність різких коливань свідчить про те, що ринок первинної нерухомості досяг рівноваги. Панічні настрої клієнтів, які спостерігались минулого року, пішли в небуття, а девелопери змогли пристосуватись до нової реальності.

Загалом житло в Україні дешевшає через декілька причин:

Перша – це укріплення гривні з 40,3 до 37,7 за долар за останній рік.

Після початку повномасштабного російського вторгнення девелопери прив’язують вартість житла до курсу валют, а оскільки гривня стає сильнішою, то вартість житла знижується.  

Друга причина – низький попит на нерухомість в новобудовах, який складає третину від довоєнного.

Житло поки не цікавить інвесторів – людей, які заробляють на перепродажі чи здачі квартир в оренду. Нагадаю, що до початку повномасштабного російського вторгнення інвестиційні угоди займали до 50% ринку житла.

Зараз нерухомість купують лише ті клієнти, які планують жити в своїх апартаментах. Будь-яке різке підвищення цін може порушити баланс і попит впаде, тому девелопери намагаються стримати зростання вартості житла навіть попри здорожчання собівартості будівництва.

Очевидно, що ця тенденція збережеться до весни, коли на ринку нерухомості спостерігатиметься сезонне пожвавлення продажів.            

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи