Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.12.2023 16:55

Вартість житла на первинному ринку знижується

Засновник Investment Development Property (IDP)

За рік квартири в новобудовах подешевшали у Києві, Одесі, Ужгороді та Дніпрі. На це вплинула ревальвація гривні та низький попит.

Житло на первинному ринку більшості великих українських міст дешевшає.

За рік середня вартість квартир, відповідно даних ЛУН, в новобудовах Києва знизилась із 48,3 тис. до 48 тис. грн за кв м, Одеси - 39,1 тис. до 36,6 тис. грн за кв м, Ужгорода – 42,6 тис. до 41,5 тис. грн за кв м, Дніпра – 44,6 тис. до 40 тис. грн за кв м.

Серед великих українських міст ціни на житло виросли лише у Львові – із 46,8 тис. грн до 48,5 тис. грн за кв м.

Відсутність різких коливань свідчить про те, що ринок первинної нерухомості досяг рівноваги. Панічні настрої клієнтів, які спостерігались минулого року, пішли в небуття, а девелопери змогли пристосуватись до нової реальності.

Загалом житло в Україні дешевшає через декілька причин:

Перша – це укріплення гривні з 40,3 до 37,7 за долар за останній рік.

Після початку повномасштабного російського вторгнення девелопери прив’язують вартість житла до курсу валют, а оскільки гривня стає сильнішою, то вартість житла знижується.  

Друга причина – низький попит на нерухомість в новобудовах, який складає третину від довоєнного.

Житло поки не цікавить інвесторів – людей, які заробляють на перепродажі чи здачі квартир в оренду. Нагадаю, що до початку повномасштабного російського вторгнення інвестиційні угоди займали до 50% ринку житла.

Зараз нерухомість купують лише ті клієнти, які планують жити в своїх апартаментах. Будь-яке різке підвищення цін може порушити баланс і попит впаде, тому девелопери намагаються стримати зростання вартості житла навіть попри здорожчання собівартості будівництва.

Очевидно, що ця тенденція збережеться до весни, коли на ринку нерухомості спостерігатиметься сезонне пожвавлення продажів.            

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]