Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.06.2012 02:31

Вибіркове правосуддя для поповнення Пенсійного фонду

Експерт з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики

Враховуючи, що не однієї енергоефективністю жива країна хочу запропонувати тему про вибіркове правосуддя на користь Пенсійного фонду. Портал ж врешті-решт юридичний.

         З А К О Н  У К Р А Ї Н И "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" містить у розділі "ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ" таку норму : "Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.
Виплата пенсій особам, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та особам, пенсії яким призначені відповідно до пунктів "в"-"е" та "ж" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", здійснюється до 1 січня 2005 року за рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 1 січня 2005 року - за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону"...

        Верховний Суд України вирішив, що люди не вміють читати закони і не розуміють, що в другій частині йде перерахування тих хто не платить компенсацію ПФ. Так як підземні роботи з видобутку корисних копалин, шахтобудівники і рятувальники передбачені саме Ст.13 "а", а в Ст.14 передбачено право тих з них, хто пропрацював 20 або 25 років вийти на пенсію без врахування віку.
       І ось Верховний Суд виніс парадоксальне тлумачення:
"Аналіз положень пункту 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV у контексті положень статті 14 Закону № 1788-XII дає підстави для висновку про те, що порядок за якого витрати на доставку пільгових пенсій покриваються до 1 січня 2005 року за рахунок коштів Пенсійного фонду, а з 1 січня 2005 року – за рахунок коштів Державного бюджету України, стосується лише витрат на виплату та доставку пенсій, призначених особам за умов, передбачених статтею 14 Закону № 1788-XII.
Оскільки суди встановили, що спір у справі стосується стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених працівникам  відповідно до пункту “а” частини першої статті 13 Закону № 1788-XII (список № 1), то касаційний суд дійшов правильного висновку про обов’язок відповідача щодо покриття витрат на виплату та доставку пенсій таким особам."
         Іншими словами Верховний Суд вирішив, що шахтарями, шахтобудівниками і рятувальниками є тільки ті, кому ПФ оформил пенсію за Ст.14. Всі інші просто були поруч? Або морквину під землею вирощували?
       Це не дивлячись на те, що існує Закон України "Про підвищення престижності шахтарської праці". Ст.1 говорить: "Дія цього Закону поширюється на працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, та працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості - за Списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим Кабінетом Міністрів України (далі - шахтарі), та членів їх сімей."
        
Тобто ЗАКОН чітко визначає, що саме наявність професії у Списку №1 відносить працівника до категорії "ШАХТАР", а не призначення пенсії за Ст.14. Як результат таких рішень Верховного Суду на державні і недержавні підприємства обрушився вал багатомільйонних позовів від ПФ. Місцеві суди, як мантру, читають цю практику ВСУ.
         А сам ВСУ під копірку штампує відмови у касаційних скаргах цих підприємств. Під ніж ідуть всі, хто не в "системі". Починаючи від рятувальників і великих державних вугільних шахт до дрібних приватних, але при цьому я не знайшов, що постраждали "Краснодонвугілля" і "Павлоградвугілля", Шахти Концерну "Енерго" і т.д.
Заздалегідь прошу вибачення, якщо не прав.
        Так, значить не до всіх приходить злий ПФ зі страшним тлумаченням ВСУ? Хотілося б почути думки про що думали судді ВСУ, коли давали таке протизаконне тлумачення норм. І заради чого розоряти тих хто працює на енергетичну незалежність України?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]