Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2021 14:06

Ціннісний підхід як критерій клієнтоорієнтованості

Директор ТОВ "АВГУСТА" (Група Tolk)

Сучасна філософія співпраці з клієнтом

Два роки тому було впроваджено нову модель оптового та роздрібного ринку постачання електроенергії. Для гравців енергоринку це означало, що постачання електроенергії споживачеві відтепер має стати сервісним продуктом.

Що це є у нашому розумінні? Це – цілий світ комфортного енергоефективного управління. Це — знання та задоволення потреб споживача,  вдосконалення процесів його життєдіяльності та комплексне вирішення всіх питань, що супроводжують процеси постачання та ефективного використання енергії.

Знати свого клієнта

Починаючи співпрацю з клієнтом, необхідно зрозуміти, що для нього є суттєвим та необхідним, спробувати його відчути, як то кажуть, «спинним мозком», стати ланкою його ДНК.

Тому мова йде не просто про продаж товару або послуги. Мова йде про розв’язання низки задач: «Які проблеми клієнта ми вирішуємо? Для яких саме потреб йому необхідна енергія, в яких обсягах? Чи можна скоротити енергоспоживання, не знизивши при цьому ефективності діяльності? Які непрофільні для клієнта бізнес-процеси ми можемо взяти на аутсорсинг?»

При побудові правильних відносин клієнт від свого постачальника отримує:

• скорочення прямих витрат,

• економію часу та людського ресурсу,

• експертизу енергоефективності, з оптимізацією споживання енергоресурсів (при модернізації систем освітлення підприємство може вийти на економію в 70% на освітленні виробничих та адміністративних приміщень),

• досвід постачальника та аналітичні бази даних споживання в особистому кабінеті (для прийняття управлінських рішень з питань промислового споживання енергоресурсів),

• юридичну експертизу,

• оперативний консультативний та технічний супровід. 

Критерії вибору

Оскільки у кожного конкретного споживача є власний унікальний набір потреб, бажань і можливостей, то до кожного товару або послуги на ринку він підходить із власними критеріями.

І не завжди визначальним критерієм вибору товару або послуги є ціна. Скажімо, постачальник послуг, який пропонує найнижчу ціну, — не є автоматичним  гарантом високої якості цієї послуги. Посередник, який обіцяє продавати газ чи електроенергію найдешевше, на жаль, далеко не завжди виконує свої зобов’язання.

Щоденно спілкуючись з промисловими та виробничими групами, бізнес-структурами та бюджетними організаціями, підприємцями та побутовими споживачами, ми отримуємо інформацію щодо пріоритетності їх критеріїв. І виявляється, що ціна споживаного ресурсу для них − не на першому місці за значенням. Вона, природно, важлива, але головними критеріями для них є стабільність постачання ресурсу та ефективність його використання.

Вибір для споживача також обумовлюється тим, чи отримає він користь від співпраці з конкретним постачальником − у порівнянні з можливими альтернативами. Коли клієнт купує, скажімо, електроенергію чи газ, по суті, він розраховує на:

• якість постачання,

• стабільність постачання,

• успішне вирішення своїх бізнес-задач,

• швидкий доступ до розв'язання питань, пов'язаних з постачанням ресурсу,

• експертизу та досвід постачальника.

Критерії вибору постачальника – багаторівневий та багатогранний інструмент, тому підходити до них треба комплексно. 

Ціннісний підхід

Кілька разів на день у своєму житті ми робимо свій вибір. Обираючи продукт, послугу чи компанію, ми надаємо перевагу тим, які відповідають нашим цінностям.

Якщо компанія сповідує ті ж корпоративні й життєві цінності, що і її клієнт, будьте впевнені – їхня співпраця триватиме роками.

Найважливішими цінностями, які формують наш вибір, на які ми очікуємо від компанії, що пропонує нам свій товар чи послуги, є:

• Чесніть. Відкритість. Взаємоповага.

• Надійність. Експертність.

• Турбота. Допомога. Соціальна відповідальність.

• Ефективність. Комфорт.

Впроваджуючи ціннісний підхід до своєї бізнес-політики, будуючи відносини зі всіма стейкхолдерами на основі оголошених чеснот, компанії проявляють свій вищий рівень клієнтоорієнтованості. 

Складові успіху

Ознака професійного підходу компанії — не просто продаж енергоресурсів, не лише підбір оптимальної пропозиції, це ще й оптимізація використання цих ресурсів з одночасним навчанням працівників споживача. Консультації щодо аналізу цінової пропозиції на ринку енергоресурсів та можливостей оптимізації ціни підвищують компетентність представників клієнта.

Отже, які визначальні критерії при виборі постачальника енергоресурсів? Коли споживач  може з легким серцем підписувати угоду про співпрацю? Тоді, і лише тоді, коли компанія пропонує чесні й відкриті умови взаємодії, якісне і стабільне постачання, швидкий доступ до рішень технічних та юридичних питань, досвід, комфорт від спілкування та допомогу при розв’язанні нагальних проблем із — безумовно — індивідуальним підходом до кожного.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]