Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.06.2023 09:35

Які виклики потрібно подолати підліткам на шляху до фінансового добробуту?

Голова Правління MetLife в Україні

Саме майбутнє дітей визначить найближче майбутнє України. Тож як ми можемо допомогти нашому юному поколінню прямо зараз у побудові майбутнього та формуванні їхніх життєвих опор вже сьогодні?

Невизначеність, бажання заробляти та водночас брак мотивації: які мрії та проблеми мають сучасні українські підлітки?

Згідно дослідження, яке було провів на початку цього року БФ «Клуб добродіїв», 90% опитаних підлітків хочуть бути корисними Україні, причому 22%, або кожен п’ятий підліток  бачить свою користь в тому, що буде розвивати економіку країни.

Однак з внутрішнім станом підлітків не все складається настільки оптимістично. 87% з них зазначають, що з війною їм стало важко щось планувати на довгий період. 24% опитаних зараз найбільше хвилює невизначеність майбутнього, Кожен десятий юний українець відчуває матеріальну скруту та потребу в коштах – одночасно з неможливістю знайти роботу чи підробіток.

І хоча 43% українських підлітків мріють почати заробляти гроші просто зараз, 34% водночас зазначають, що їхній самореалізації заважають лінощі, брак мотивації та сили волі. 29% – не знають, з чого почати, куди рухатися та як планувати свій час. Тож можна зробити висновок, що головними складнощами українських підлітків, що заважають їхній самореалізації, є:

● невизначеність майбутнього,

● неможливість довгострокового планування,

● брак мотивації для початку роботи або приробітку,

● невміння визначити цілі та планувати час

Так, дещо з цього списку є класичними складнощами для підліткового віку, але зрозуміло, що саме через війну вплив таки  чинників значно посилюється. Про це свідчить ще одна важлива цифра з дослідження: вісім із десяти українських підлітків хочуть зрозуміти, як вони можуть підтримувати себе у ці важкі часи.

За цей час мені часто доводилось розмовляти на складні теми як з власною дитиною, так і з дітьми друзів та знайомих. І зараз я хочу поділитися тим, про що зазвичай говорю їм: про кроки, за допомогою яких можна підтримати себе та продовжувати розвиватись навіть у скрутні часи. Тож раджу і вам поговорити з вашими підлітками саме так.

Крок 1. Зміни погляд на сьогодення.

Коли на твої юні роки припала війна, ти можеш розгубитися та сприймати це, як катастрофу. Навіть якщо ти особисто не зазнав великих втрат, ситуація може сприйматися як неподолана перешкода для подальшого успіху. Таке сприйняття є цілком зрозумілим. А якщо спробувати не думати лише про сьогодення, а охопити довший історичний період? До цього траплялися ще гірші часи, але людство не лише вистояло, але й розвивалося. А щодо економіки, то вона починала стрімко зростати саме завдяки кризам. Так, в часи Великої Депресії у США було започатковано багато інноваційних бізнесів, які потім стали дуже успішними. Приміром, Hewlett-Packard (HP) або Texas Instruments.

Ба більше, чи не кожній успішній людині довелося проходити кризові періоди. І часто саме ці часи ставали потужним поштовхом! То може варто також використовувати складні часи для розвитку?

Крок 2. Визнач власну «зону відповідальності».

Є речі та обставини, що знаходяться поза зоною твого контролю. Це війни, політичні та економічні кризи, рішення уряду, поведінка дорослих тощо. Однак більшість того, з чого складається життя, контролюєш лише ти: емоції, бажання, навички, творчість, прийняття рішень. Тож варто спрямувати свою енергію на те, що тобі підконтрольне, включити це в зону своєї відповідальності.

Саме зараз важливо зосередитися на своїй освіті, розвитку, так званих soft skills – всьому тому, що може в майбутньому допомогти отримувати стабільний дохід.

Крок 3. Навчись використовувати обмеження.

Але як бути з тим, що ти не контролюєш? Адже просто не звертати не це увагу – неможливо… Нехай теперішні обмеження стануть конкурентною перевагою у майбутньому. Наприклад, жити в умовах фінансових лімітів – не дуже приємно. Але навичка скорочувати свої видатки до мінімуму за необхідності зробить тебе (та твій майбутній бізнес!) у подальшому майже невразливим до криз. Адже фінансова незалежність не обов'язково пов'язана лише з великими сумами грошей. Більш важливим є уміння розуміти та ефективно управляти своїми фінансами, навіть у складні часи. Там, де в інших буде катастрофа та депресія, в тебе – лише вдало скорочена частина бюджету.

Крок 4. Плануй прогрес, а не ідеал.

Так, довгострокове планування зараз є складним, а для багатьох – неможливим. Але навіть у стабільні часи, коли планувати начебто легко – чи всі плани втілюються? Чи не трапляється  перешкод та обставин, що перевертають все догори дригом? Та й ті ж самі стабільні часи – як ми тепер всі добре знаємо – можуть раптово закінчуватись. Щоб уникнути розчарувань, варто планувати не фіксовану ціль, а постійний розвиток, рух. А сама ціль нехай буде «маяком», який вказує напрямок цього руху.

Припустимо, твоя теперішня мрія – отримати хорошу освіту та мати успішний бізнес. Але теперішній фінансовий стан твоєї родини заважає про це навіть думати… Розбий цю ціль на невеличкі складові: добре підготуватися до випускних іспитів, потім – до вступних у виш, отримати знання для майбутньої  професії з безоплатних джерел, опанувати потрібні практичні навички, навчитися «продавати» себе та свої знання. Нарешті – навчитися заробляти перші гроші та свідомо ними розпоряджатися.

Крок. 5. Дій!

Ніщо з попередніх чотирьох пунктів не допоможе тобі без головного – без дій. Щодня відкривай свій план прогресу та роби принаймні одну дію, що наближує тебе до однієї з твоїх цілей. І пам’ятай, що вчитися діям, готуватися до дій – це також дії. Тож раджу прочитати або прослухати такі книги: Раян Голідей «Напролом. Мистецтво перетворювати перешкоди на перемоги», Нассім Ніколас Талеб «Антикрихкість. Про (не)вразливе у реальному житті». А для тих, кому, на жаль, довелося набути травмуючого досвіду: Віктор Франкл «Людина в пошуках справжнього сенсу». Усе це – просування великим та захоплюючим шляхом, довжиною у ціле життя.

І, напевно, всі ми – дорослі – знаємо, що жодні батьківські поради не спрацюють, якщо дитина не бачить їх втілення на нашому особистому прикладі. Тож якщо ви й самі відчуваєте розгубленість та втрату орієнтирів – спробуйте також пройти ці п’ять кроків.

Посилання на дослідження.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]