Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2021 17:22

Новий закон "про страхування"

Народний депутат Верховної Ради IX скликання від партії Слуга народу

Замість "косметичних" правок – європейські стандарти ринку страхових послуг.

Одна з найбільших страхових компаній в США Metromile повідомила про наміри уже найближчим часом приймати оплату страхових полісів і виплачувати страховку в біткоінах. Для порівняння чинний український закон «Про страхування» був прийнятий 25 років тому. Зрозуміло, що чинна редакція не враховує останні тенденції розвитку світової фінансової інфраструктури, а закладені в ньому підходи до регулювання – морально застарілі.  

Однак, вже найближчим часом ситуація може докорінно змінитись: профільний парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати в першому читанні проєкт закону №5315 «Про страхування», співавтором якого я є.

Цей документ унормує діяльність страховиків, що стосуються договорів страхування, посередників та взаємодії зі споживачами. Для кожного українця це означатиме – менше ризиків і більше захисту, адже закон передбачає обов’язкове розкриття страховиком вичерпних відомостей про умови договору страхування, розмір страхової премії, коректну дату чи період, коли премія підлягає сплаті, наслідки, якщо вона сплачена з затримкою або взагалі не сплачена. Простіше кажучи, ніхто більше не скаже споживачеві: «А потрібно було уважно читати те, що дрібним шрифтом».

Ми не просто оновлюємо банківське законодавство, а й інтегруємо ключові вимоги законодавства Європейського Союзу, які Україна зобов’язана виконувати відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, а також принципи Міжнародної асоціації органів страхового нагляду (IAIS). 5315 дозволить Національному банку перейти від ліцензування окремих видів страхування до ліцензування за класами страхування. Так, страхова компанія, що отримає ліцензію на страхування за класами страхування життя (life страхування), не зможе бути ліцензованою для здійснення страхування за іншими класами (non-life страхування), і навпаки. Обсяг же ліцензії підлягатиме зміні – буде можливість додавати додаткові класи (ризики в межах класів) страхування до вже існуючих у страховика або поєднувати діяльність із вхідного перестрахування з прямим страхуванням. Крім того, страховик матиме змогу звузити обсяг власної ліцензії.

На законодавчому рівні визначаються повноваження Національного банку України зі здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за діяльністю страховиків відповідно до кращих міжнародних практик, що дозволить забезпечити функціонування ефективного ринку страхових послуг як невід’ємної частини економіки України та належний рівень захищеності клієнтів. Зокрема:

1) оновлення підходу до ліцензування страховиків;

2) удосконалення вимог до власників істотної участі страховика;

3) запровадження нового підходу в регулюванні діяльності осіб, які мають право здійснювати реалізацію страхових та перестрахових продуктів;

4) вдосконалення питань корпоративного управління, системи внутрішнього контролю та управління ризиками страховика;

5) запровадження нових підходів до необхідного наявного капіталу та вимог до платоспроможності страховика;

6) запровадження ефективних процедур виходу страховика з ринку;

7) оновлення процедур нагляду. 

І це реальний крок від нескінченних розмов в телевізійних ефірах: «Ох, чому ж в країні немає загального медичного страхування», наприклад, до унормованого, контрольованого, прозорого і цивілізованого ринку страхових послуг.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]