Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2023 12:22

Поки ДПС "думає", бюджет втратив 500 млн грн за півроку

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Новий кейс Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів - яскрава ілюстрація того, як бездіяльність Державної податкової служби влітає бюджету в копійку.

Новий кейс Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів - яскрава ілюстрація того, як бездіяльність Державної податкової служби влітає бюджету в копійку. 

Днями до нас звернувся Червонослобідський спиртзавод. Я була на цьому підприємстві ще рік тому і на власні очі бачила виробництво, яке по мірках українських спиртзаводів, достатньо велике, цивілізоване і перспективне. 

Однак, останні півроку підприємство вимушено не працює. І в даному разі цікаві причини чому. 

Щомісяця всі виробники підакцизної продукції мають проходити перевірки Державної податкової служби (ДПС). Червонослобідський спиртзавод на Київщині отримав ліцензію восени 2021 року і успішно проходив щомісячні перевірки протягом 15 місяців. А в лютому цього року у них різко виявили "порушення" і податкова анулювала ліцензію виробнику. 

Так, остання перевірка вирішила, що відеокамери знаходяться не на всіх етапах виробництва. Хоча щомісячні перевірки протягом 1,5 року перед цим такого «порушення» дивним чином не виявляли, а закон і підзаконка не уточнює переліку «всіх етапів виробництва», тож «етапом виробництва» теоретично бути будь-що. Завод додав камери на наступний же день. Але ліцензію у виробника все одно анулювали. 

Спиртзавод був вимушений зупинити роботу. Виробник не здався і одразу ж почав збирати новий пакет документів для отримання нової ліцензії. Тобто, ще раз провів переатестацію виробництва, сертифікацію лабораторії, сертифікацію продукції. 

У березні 2023 року новий пакет документів був поданий в ДПС, однак ліцензію виробництву не видають. 

Тепер ДПС, прийнявши документи до розгляду, вже кілька місяців думає. Без відповідей і дедлайнів, бо під час війни чиновники можуть “думати” безстроково щодо надання адмінітсративних послуг на деокупованих територіях. Навіть якщо це Київщина і вона вже понад рік деокупована. Податківці не зобов'язані надавати послуги в строк, а тому чекайте. Скільки - невідомо. Але хіба для цього приймалася ця постанова!?

До вимушеного простою через втрату ліцензії завод сплачував щомісяця близько 100 млн грн податків (!). Наразі підприємство не працює вже півроку. І поки податкова «думає», бюджет за цей час недоотримав 500 млн грн. 

Ще раз! Півмільярда гривень обходиться держбюджету “повільність” ДПС. 

З таким підходом податківців до працюючого бізнесу, як ми будемо збирати податки на армію!?

Вже звернулася до ДПС з проханням думати швидше. В даному випадку час - це гроші, при чому не малі. 

Більше того, в цьому контексті наша Парламентська спецкомісія по захисту інвесторів вважає за доцільне не лише розібратись, чому так довго і безрезультатно думає Податкова, а й за ініціативи члена нашої Спецкомісії депутатки Лариси Білозір внести зміни до злощасної постанови КМУ №168. 

Всі державні органи влади сьогодні мають бути зацікавленими у тому, щоб бізнес мав умови для роботи і працював. А не воротити носом та шукати формальні причини не видавати ліцензії. Чи створювати інші проблеми в роботі. За рахунок податків бізнесу сьогодні ми маємо можливість фінансувати нашу оборону. 

Тому ДУМАЙ-ТЕ, шановні податківці, швидше. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]