Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.10.2021 17:36

Про що домовились МВС та парламентська ТСК під час масштабної зустрічі з бізнесом?

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Місяць тому ми ініціювали велику зустріч бізнесу з керівництвом МВС та ТСК. Першу у подібному складі, форматі та масштабі

Тимчасова спеціальна комісія із захисту інвесторів (ТСК) посилює співпрацю з ключовими для вирішення проблем підприємців органами державної влади. Так, місяць тому ми ініціювали велику зустріч бізнесу з керівництвом МВС та Спецкомісією. Першу у подібному складі, форматі та масштабі. Сьогодні вже маємо перші вирішені звернення, які порушувались під час зустрічі – про це повідомляють учасники від бізнесу. Що зміниться у комунікації між ТСК та МВС – далі більш детально.

Меморандум ТСК vs МВС

Інвестиційна привабливість України сьогодні напряму залежить від якості роботи і неупередженості правоохоронних органів. Попри їх чисельність в нашій державі, Національна поліція – це все ще 90% усіх справ, які є в ЄРДР.

Крім того, за даними Офісу Генерального прокурора, 84% корупційних злочинів розкриваються саме  Національною поліцією. Яка, будемо відвертими, і забезпечена менше, ніж антикорупційні органи, і має величезне навантаження із розслідування інших типів злочинів.

Тим не менш, МВС і Нацполіція відіграють свою важливу роль у формуванні інвестиційної репутації України. Для ТСК з питань захисту прав інвесторів співпраця з МВС є важливим пріоритетом ще й тому, що маємо низку звернень бізнесу, які стосуються роботи Нацполіції.

Обговорити їх, а також озвучити питання інвесторів до МВС вдалося під час великої наради з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським за ініціативи Спецкомісії.  

У ній взяли участь 17 керівників МВС вищого рівня, голова Нацполіції, народні депутати-члени Парламентської Спецкомісії та представники більше 40 великих компаній, серед яких OKKO, Philip Morris, UPG, MTI, а також найбільші бізнес-асоціації, включно з Американською торгово-промисловою палатою, Європейською бізнес-асоціацією, CEO Club, Федерацією роботодавців України та ТПП. Відверто говорили про проблеми бізнесу, які накопичились в державі і потребують реакції МВС.

Результатом зустрічі стало укладання Меморандуму про співпрацю між ТСК з питань захисту прав інвесторів та Міністерством внутрішніх справ. У ньому ми зафіксували нові формати взаємодії по питаннях захисту бізнесу між Міністерством і Верховної Радою, та курс на зміну комунікації МВС по зверненнях підприємців.

Хто захищатиме бізнес

Для цього був створений Офіс захисту бізнесу в структурі МВС. З такою ініціативою під час зустрічі виступив міністр Денис Монастирський і одразу призначив відповідальних за цей процес посадовців.

Ними стали заступник міністра МВС Євген Єнін, керівник Національної поліції України Ігор Клименко, а також начальник Головного слідчого управління Нацполіції та його заступник, Максим Цуцкерідзе та Сергій Пантелєєв. Координувати цей напрям в МВС буде радник міністра Антон Геращенко.

Ключовим завданням новоствореної структури стане комплексне рішення проблемних сфер та захист легального бізнесу, який сплачує усі податки.

Для ТСК підписання цього Меморандуму є продовженням нашої системної роботи із побудови співпраці з ключовими для нас органами державної влади.

Так, вже маємо позитивний досвід співпраці та спільні вирішені кейси ТСК з Офісом Генерального прокурора. Де за ініціативи Ірини Венедіктової був створений спеціальний Департамент кримінально-правової політики та захисту інвестицій, відповідальний за  протидію незаконному втручанню в підприємницьку та інвестиційну діяльність. Його керівник Олексій Бонюк є нашим партнером та частим гостем на засіданнях ТСК.

За аналогічним принципом будемо будувати й нашу комунікацію з МВС. Тому свої звернення бізнес може направляти на адресу ТСК з питань захисту прав інвесторів у Верховній Раді.

До речі, результати реакції МВС на наші звернення можна буде оцінити й на найближчому засіданні ТСК у листопаді у Верховній Раді. Де ми публічно заслухаємо 3 справи із земельного рейдерства в Київській та Хмельницькій областях.

***

Ця зустріч продемонструвала готовність МВС брати на себе частину відповідальності у питанні формування інвестклімату в державі. Та дає сигнал для бізнесу, що, звернувшись до правоохоронців, він може розраховувати на справедливий розгляд звернення та отримати захист.  

Я розумію, що ми не зможемо вирішити всіх проблем бізнесу за лічені тижні, однак, системна робота та чесний діалог обов’язково дадуть результат. І тут наші позиції з міністром є абсолютно спільними.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]