Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.12.2020 15:55

Мільярди, повернені інвесторам: Перші підсумки Інвестиційної ТСК у парламенті

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

12 звернень бізнесу, взятих до роботи, чотири з них вже успішно вирішені, 6 засідань в парламенті, 5 відвіданих регіонів та 5 млрд гривень захищених інвестицій. Що встигла зробити ТСК за півроку?

12 звернень бізнесу, взятих до роботи, чотири з них вже успішно вирішені, 6 засідань в парламенті, 5 відвіданих регіонів та 5 млрд гривень захищених інвестицій. Ось стислі підсумки роботи ТСК з питань захисту прав інвесторів за перші півроку роботи. 5 грудня Спецкомісія відзначила півроку з моменту створення. Час пригадати, які звернення бізнесу вдалося вирішити успішно за цей період.

ТОВ "Еконія"

Обшуки в ТОВ "Еконія" стали однією з резонансних подій цього літа. Та причиною, через яку компанія, більш відома як виробник дитячого харчування "Малятко", звернулась на адресу ТСК з питань захисту прав інвесторів. Ми заслухали це звернення у серпні, пізніше – відбулась зустріч в Офісі Генерального прокурора за участі членів Спецкомісії, власниці ТОВ "Еконія" Ірини Варагаш та її адвокатів.

Сьогодні вже маємо підписане рішення Офісу генпрокурора про визнання слідчих дій Нацполіції у справі компанії̈ "Еконія" сумнівними. Виконана й інша вимога представників бізнесу – змінений орган досудового розслідування, слідство передано Державному бюро розслідувань.

В ТОВ "Еконія" впевнені, що тепер, нарешті, провадження, зможуть розглянути неупереджено та справедливо. А для спроб рейдерства, які не припиняються вже 12 років, зникнуть підстави.

Завод "Океан"

Власники одного з найбільших підприємств Миколаєва, заводу "Океан", поскаржились на адресу ТСК на безпідставний, на їх думку, арешт заводу. Він був накладений Печерським судом Києва у січні 2020 у рамках кримінального провадження 6-річної давнини.

Завод "Океан" – це дійсно унікальне для України підприємство. Найбільший суднобудівний завод, здатний виготовляти судна від маленьких рятувальних катерів до великовантажних танкерів та балкерів, унікальні буксирні судна, які можуть працювати як в температурному режимі Африки, так і Арктики. Ціною арешту для унікального підприємства стала втрата міжнародних замовлень на понад 280 млн гривень.

Після розгляду звернення Суднобудівного заводу "Океан" на засіданні ТСК та направлення нами звернень до органів державної влади, арешт майна заводу був скасований судом. А на початку листопада правильність висновків Спецокмісії підтвердив Верховний Суд. Який постановив, що банкрутство і продаж заводу з аукціону у 2018 році був законним, тож правоохоронцям більше немає що робити на цьому підприємстві.

Amstar Europe

Виявляється, в Україні інвестиційний проект на 5 млрд гривень та майже 1300 нових робочих місць може бути заблокований підписом архітектора райдержадміністрації. У цьому на власному досвіді переконалась компанія Amstar Europe.

Інвестор планував побудувати логістично-офісний центр поблизу с. Гурівщина у Києво-Святошинському районі. Земля належить АМSТAR на праві приватної власності. Але на етапі отримання місто-будівної документації з'ясувалось, що без відома інвестора змінилися межі села, як і цільове призначення ділянок.

Про що великого інвестора і власника 55 га не повідомили. Це заблокувало початок робіт, а сам інвестпроект на 170 млн доларів опинився під загрозою зриву. Завдяки увазі ТСК інвестор успішно отримав містобудівні умови і обмеження і може розпочати будівництво.

Mars Україна

Справа на мільйон доларів в буквальному сенсі, або ще один успішно вирішений кейс "грудня" – кейс компанії ТОВ "Ріглі", яка входить до сфери управління Mars Україна. Найбільший в світі виробник жувальної гумки після звернення на адресу ТСК зміг закрити свій спір з Податковою, який тривав 7 років.

З 2013 року компанія боролась за те, щоб їй повернули переплачені 27 мільйонів гривень податків, врахували ці кошти у майбутніх періодах. ТОВ "Ріглі" вже виграли цей спір в судах всіх інстанцій, зокрема, і у Верховному суді. Однак поки тривав судовий процес, Державна фіскальна служба (ДФС) була реорганізована в ДПС. І виконувати рішення суду мав вже інший державний орган.

Під час засідання ТСК ми запросили і представників інвестора, і керівництво Державної податкової служби, де обидві сторони змогли поставити один одному питання. Днями відбувся суд, який змінив відповідача з ДФС на ДПС, і, наразі, рішення суду вже виконане. Під час спільної прес-конференції це підтвердив директор з корпоративних зав'язків Mars Україна Руслан Скиба.

Насправді, ТСК з питань захисту прав інвесторів за ці півроку стала відкритим майданчиком, де заслуховуються проблеми бізнесу та одразу пропонуються шляхи їх вирішення. Наші успіхи в рамках ТСК стали можливими, в тому числі, завдяки залученню органів державної влади та конструктивним діям їх керівництва.

Тому, я хочу подякувати за оперативну та фахову реакцію на звернення ТСК Офісу Генерального прокурора, де, за керівництва Ірини Венедіктової був створений спеціальний департамент кримінально-правової політики і захисту інвестицій. Його керівник Олексій Бонюк – наш частий гість на засіданні Спецкомісії та надійний партнер.

Також хочу відзначити роботу голови Національної поліції України Ігоря Клименка та Голови Державної податкової служби Олексія Любченка за оперативну реакцію та готовність вирішувати проблеми бізнесу.

Впродовж перших півроку роботи в ТСК ми вивчали думку інвесторів не лише в рамках звернень та наших засідань. Ми також здійснили низку робочих поїздок у регіонах – Миколаїв, Одеса, Закарпаття, Івано-Франківськ, Хмельницький. Провели презентацію роботи нашої ТСК для консульств Угорщини та Румунії.

На цьому ми не зупинимось та продовжимо розбирати складні кейси та виправляти помилки минулих років, аби сьогодні бізнес зрозумів: держава налаштована на створення умов для бізнесу. Кожен вирішений кейс наближає нас до цієї мети.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]