Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.02.2019 11:42

Позовна давність при поділі майна подружжя

Строк у межах якого, особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого права - називається строком позовної давності. Про нього і піде мова у цій статті.

Історія проста: зустрілися чоловік та жінка, покохали один одного та вирішили створити сім’ю. РАЦС, весілля, діти… Здавалось би «Happy End». Але жити довго та щасливо не вийшло. Постійні сварки, биття посуду та врешті-решт зрада чоловіка призвели до розлучення. Жінка вигнала негідника з квартири з усіма речами, а той особливо й не пручався. Пройшов час, чоловік схаменувся та вирішив спробувати відновити стосунки з колишньою жінкою. Та до квартири колишня дружина його не пустила, віддала залишки його речей та змінила всі замки в квартирі.

Пройшло майже 20 років і чоловік звернувся до суду з метою відсудити собі половину квартири. Згадав, що будучи у шлюбі, колись давав свої «сто рублів» на її придбання, а тому має рівні права з колишньою жінкою на квартиру.

От тільки дещо чоловік не врахував. Строк позовної давності минув. Саме тому суд відмовився йому присудити половину квартири. Що ж це за чарівний «строк позовної давності», який допоміг жінці відновити справедливість? 

Позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. 

Тобто, строк, у межах якого чоловік міг звернутися до суду, щоб визнати право власності на ½ квартири і називається строком позовної давності. 

Тому коли виникає потреба поділити спільне майно, необхідно пам’ятати, що термін подачі позовної зави обмежений. 

Тривалість позовної давності. 

Якщо особи перебувають у зареєстрованому шлюбі – позовна давність не застосовується. 

Будучи у зареєстрованому шлюбі кожен із подружжя може вимагати поділити спільне майно у будь-який час. Позовна давність до таких вимог не застосовується. 

Зовсім інше правило поширюється на осіб, шлюб між якими розірвано. 

Законом установлена позовна давність у три роки для осіб, які розлучилися. 

Початок позовної давності. 

Позовна давність обчислюється від дня, коли особа

- дізналася або

-  могла дізнатися про порушення свого права власності. 

І ці дві обставини повністю незалежні одна від одної. 

Дехто вважає, що строк позовної давності починає відраховуватися від дати розірвання шлюбу. Певний час такої позиції дотримувалися і деякі суди. Проте суди вищих інстанцій виправили цю помилку. 

При поділі спільного майна подружжя строк позовної давності відраховується НЕ з дати розірвання шлюбу, А з моменту, коли позивач дізнався або міг дізнатися про порушення свого права на таке майно. 

Що таке «порушення права»? - Це момент, коли між колишніми чоловіком і дружиною виникає спір стосовно цього майна. 

У випадку з нашим подружжям, строк позовної давності у чоловіка почав відраховуватися, коли його вигнали з квартири. Саме з цього часу він не міг користуватися квартирою, яка належала спільно йому і дружині. 

Наслідки спливу позовної давності 

Закінчення строку позовної давності є підставою для відмови в задоволенні позову. 

У той же час, навіть, якщо 3-річний строк позовної давності минув, позивач все одно має право звернутися до суду і суд розгляне його позов. 

Суд самостійно не застосовує позовну давність, а тільки якщо про це просить відповідач. 

Суд може застосувати позовну давність тільки за заявою відповідача. Якщо відповідач протягом розгляду справи не попросить про це, то суд може розглянути справу і поділити майно, навіть коли строк давності вже давно пропущений. 

Зупинення та поновлення позовної давності 

Навіть якщо відповідач і заявить про пропуск позовної давності, то це ще не гарантує, що суд відмовить у позові.

Законодавство передбачає декілька підстав, коли перебіг строку позовної давності зупиняється, а також коли позовна давність переривається.

Також, позивач може обґрунтувати перед судом поважність причин пропуску позовної давності. 

Якщо суд визнає поважними причини пропуску позовної давності, то він може поділити майно подружжя і після спливу цих строків. 

ОТЖЕу будь-якому випадку не варто затягувати з питанням поділу майна після розлучення. Чим більше часу пройде, тим менше шансів поділити це майно.

Якщо подружні стосунки не склалися, раджу вирішувати питання поділу майна одночасно з розірванням шлюбу і краще це робити з підтримкою сімейного адвоката. 

У цій статті висвітлено типовий варіант вирішення юридичної проблеми. Ваш випадок індивідуальний. Бажаєте якісно та оперативно вирішити сімейний спір, зверніться за допомогою до адвоката.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]