Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.12.2022 15:41

Звільнення з посади директора під час війни

Підприємець, юрист, експерт міграційного права

Звільнення з посади директора підприємства, завжди було трошки проблематично, але у деяких випадках війна в Україні ускладнила цю процедуру звівши її до рівня складності “жах”.

І зараз і раніше для того, щоб звільнити директора, було потрібно отримати згоду на це від учасників товариства та призначити на посаду іншого “щасливчика”. Після початку бойових дій на території нашої держави процедура значно ускладнилась, бо у ситуації, що склалася, проблемою може стати не тільки пошук нового директора, але й відсутність зв’язку з учасниками зборів (наприклад, якщо вони громадяни рф, або вони виїхали за кордон, або просто зникли безслідно).

звільнення директора

Моя компанія супроводжує діяльність представництв іноземних компаній в Україні. В більшості випадків саме ми є тим самим директором, які закривають усі юридичні, податкові, бухгалтерськи та фінансові питання в їх українськими ТОВ та представництвами.

Таємниця неймовірного зникнення засновника-росіянина

Наприклад, до війни наш керівник займав посаду директора в компанії, одним із засновниківм якої був громадянин країни-агресора. Вже 25 лютого засновник-росіянин покинув усі чати у робочому месенджері, перестав виходити на зв’язок та з великою вірогідністю заблокував всі знайомі українські телефонні номери. Як в цій ситуації поводитись директору, який також поєднував робочі обов’язки бухгалтера та юриста? Доречі, під його керівництвом працювали два інших співробітники, яким також не вдалося зв’язатися з російським засновником після 24 лютого. Найкращою стратегією в такій справі буде звільнення співробітників, але таким чином, щоб у подальшому вони мали можливість оформити соціальні виплати у зв’язку з безробіттям. Для цього важливо зазначити точне формулювання причини звільнення, тобто найпростіший варіант “за власним бажанням” не гарантує отримання соцвиплат.

На той час на рахунку підприємства ще вистачало коштів для виплати заробітної плати та компенсаціїневикористаних відпусток. Отже, було прийнято рішення про переведення керівника на мінімальну зарплату та зменшення його навантаження до одного дня на місяць, після чого розпочалась процедура звільнення директора в умовах відсутності зв’язку з засновниками підприємства.

Я вже пройшов цей процес в період дії воєнного стану. Цей корисний досвід стане в нагоді для юристів, які стикаютьсяз подібними проблемами.

Форс-мажорні будні

Посада директора є найбільш відповідальною на багатьох підприємствах, отже саме на ньому замикається велика кількість бізнес-процесів – розрахунки з контрагентами, своєчасна сплата податків, виплата заробітної плати тощо. Також не треба виключати можливості втрати свого власного майна у ситуації, коли в результаті дій директора підприємство було доведено до банкрутства (порівняно нова норма, яку було введено в статті 61 Кодексу України з процедур банкрутства). Дивлячись на щоденні екстремальні умови в яких доводиться працювати основноійкількості компаній нашої країни, треба мати сталеві нерви, щоб займати посаду директора в ситуації, коли кожен день фактично підпадає під умови форс-мажорних обставин, але при цьому зв’язку із засновниками немає і вирішення найбільш важливих питань стає неможливим.

Тому загалом бажання звільнитися з посади директора може бути виправдане.

Але часто у цьому процесі присутня одна значна помилка, яка притаманна для багатьох керівників. Важливо розуміти, що навіть якщо директор є найманим працівником, це не дає можливість звільнитися з посади лише подавши стандартну заяву на звільнення.

Таку правову позицію, яка була сформована вже давно, Верховний Суд цитує і зараз, наприклад в свіжій постанові від 09.11.2022 року у справі № 761/20061/21 - “відповідно до трудового законодавства України, керівник товариства (директор), як будь-який інший працівник, має право звільнитися за власним бажанням, попередивши власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Разом з тим особливість звільнення директора полягає в тому, що воно відбувається за рішенням загальних зборів учасників товариства.

З урахуванням викладеного правильним є висновок судів, що позивач як директор товариства не має самостійних повноважень щодо вирішення питання про своє звільнення з посади директора.”

Тобто, воєнний стан звісно не змінив позицію судів про те, що скликання загальних зборів є обов’язковим етапом в процесі звільнення директора.

Крім того, якщо ви покидаєте директорське крісло, обов’язковиметапом є подальше виключення з державного реєстру відповідного запису про вас як директора. Не зробивши цього завчасно, легко опинитись в дуже складній ситуації, коли фактично ви вже не працюєте на підприємстві, а номінально продовжуєте займати керівну позицію.

Покрокові дії

Для того, щоб правильно залишити посаду, треба пройти наступні етапи:

1. Аналіз статуту компанії

Перший крок, який дає відповіді на питання про особливості нюансів скликання загальних зборів засновників підприємства. У моєму прикладі ситуація була наступна – у компанії два засновники, які повинні разом приймати всі рішення, тому без згоди навіть одного з них, збори не вважаються правомочними. Статут важливо проаналізувати, оскільки в ньому можуть бути прописані особливості, які відрізняються від стандартної процедури за законодавством України. В моїй практиці була ситуація, коли в статуті було зафіксовано, що офіційне спілкування відбувається шляхом направлення листів на спеціальну корпоративну пошту, що дуже спростило процес скликання загальних зборів.

2. Заява на звільнення, запрошення на загальні збори

На цьому етапі розпочинається підготовка необхідних документів для майбутнього судового процесу, результат котрого буде залежати від того, як відповідально ви підійшли до реалізації цього завдання. Одним з головних майбутніх доказів є заява на звільнення з посади директора, відправлена на офіційні адреси засновників. Для економії часу одночасно із заявою раджу направляти запрошення на загальні збори, для вирішення питання про звільнення керівника.

Треба зауважити, що для використання цих документів в суді, їх треба відправляти за допомогою офіційного поштового оператора нашої країни. На щастя, рівень сервісу Укрпошти за останні роки значно покращився.

У випадку з українським засновником відправка листів пройшла без проблем, але з громадянином рф листування неможливе через те, що Укрпошта припинила всі зв’язки з країною-агресором. Це не означає, що відправляти нічого не треба, бо дотримання процедури скликання зборів досі залишається обов’язковим.

Цієї практики рекомендується дотримуватися навіть після початку війни, про що свідчить свіжа судова практика по справі № 922/1240/22, де позов було подано вже в період військових дій. Як зазначено в рішенні суду, “для прийняття відповідного рішення про звільнення директора Товариства із займаної посади, є необхідним скликання і проведення загальних зборів учасників Товариства. При цьому, дуже важливим елементом - є точне дотримання порядку скликання таких зборів.”

Крім документів з Укрпошти, ще одним доказом в суді може стати оголошення про загальні збори, опубліковане в одному з офіційних ЗМІ, у нашому випадку, в профільній газеті “Урядовий кур’єр”. Таким чином ви підтверджуєте, що використали максимум доступних методів виклику учасників ТОВ.

3. Проведення загальних зборів

Що робити, якщо ніхто з засновників підприємства не з’явився на загальні збори? Потрібно у призначені дату й час з’явитись на місце проведення зборів та скласти акт про неявку учасників компанії. Завдяки цьому фіксується факт присутності директора та неможливість проведення зборів, бо вони були проігноровані засновниками. В такому випадку відсутність рішення загальних зборів буде підставою для звернення до суду і звільнення директора в судовому порядку. Аналогічну правову позицію Верховний суд висловлював неоднократно, наприклад у постановах від 24.12.2019 по справі № 758/1861/18 та від 19.01.2022 по справі № 911/719/21.

4. Етап судового процесу

Підготувавши весь вищевказаний пакет документів, треба звернутися до суду, куди подається позов про визнання трудових відносин припиненими.

Раджу також додавати в позові і другу вимогу - про виключення запису про директора з державного реєстру. Нажаль з цього питання практика неоднозначна. Часто суди відмовляють у цій вимозі, посилаючись на її передчасність (адже вам реєстратор ще не відмовляв у виключені запису) або на те, що суди не можуть втручатися у функції держ. реєстраторів. Проте є і позитивні судові рішення з цього питання (особливо якщо сторона відповідача не з’являється і не втручається у справу). І в цьому випадку ви убезпечите себе від майбутніх суперечок із держ. реєстратором (який буде вимушений виконати рішення суду).

Рішення суду для цих відносин – заключний акорд фінального етапу звільнення з керівної посади.

Потрібні зміни в законодавстві

Таким чином, щоб піти з посади директора є два способи – абообов’язково отримати рішення загальних зборів, або звернутися до суду з вичерпним переліком необхідних документів. В останньому випадку заява про звільнення – лише верхушка айсберга. Особливості сучасної державної бюрократичної системи значно ускладнюють можливість швидко піти з керівної посади, змушуючи людину доводити в суді правомірність свого звільнення.

Найактуальнішою темою для змін в українському законодавстві є вирішення питань із засновниками з країни-агресора, бо на сьогоднішній день виконати всю процедуру дуже проблематично, в першу чергу тому, що не вийде завірити підписи учасників з рф на рішенні загальних зборів, аджеПостанова КМУ № 164 забороняє подібні нотаріальні дії за зверненнями громадян рф в Україні.

Передчуваємо довгоочікуваних змін у законодавстві та спрощення звільнення з посади директора. А поки що, якщо ви опинились у аналогічній ситуації, користуйтеся моїмипорадами, збирайте необхідні папери та готуйтесь до судового процесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]