Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2020 00:07

Криза довіри до СЕО компаній на глобальному рівні

Співзасновник агентства "Family Biz Evolution"

СЕО компаній отримали найнижчий рівень довіри (всього 29%) порівняно з політиками, науковцями, журналістами тощо, згідно результатів «2020 Edelman Trust Barometer».

Дослідження проводилося в 11 країнах (Канада, Китай, Франція, Німеччина, Індія, Японія, Мексика, Саудівська Аравія, Південна Корея, Великобританія, США) та мало на меті дослідити зміни у ставленні до влади, медіа, ГО та бізнесу протягом пандемії. 

Всього 29% респондентів відповіли, що довіряють СЕО бізнесу. В той же час, індекс довіри до політиків-лідерів склав 47%. Україна не брала участь у дослідженні, але моє припущення, що показники були б аналогічними. Українці зазвичай полюбляють бути в опозиції до всіх, хто приймає рішення, особливо, якщо це непопулярні рішення.

Для мене це тривожний індикатор в умовах кризи. Чи можна без довіри до СЕО будувати історію успіху в бізнесі та швидко виходити з кризи? Довіра між людьми – фундамент будь-якої компанії. Там, де є довіра – є ефективність співпраці, інновації, творчість та швидкість проходження турбулентності. Там, де вона відсутня, зявляються  відчуття небезпеки, скепсис, сумніви в правильності прийнятого рішення, саботаж, перекладання відповідальності один на одного.

Як підвищувати рівень довіри в умовах кризи та виходу з карантину? Комунікації, комунікації і ще раз комунікації. Відверті, прозорі, регулярні та на самі хвилюючі теми. Якщо у вас немає працюючої системи внутрішніх комунікацій, саме час приділити їй увагу.

- 75% людей, згідно дослідження, очікують, що СЕО будуть консервативними у питаннях виходу з карантину та не будуть примушувати людей швидко повертатися в офіси. Де можливо – створіть плавний графік виходу з дистанційного режиму. Пам’ятайте, співробітники з відчуттям страху будуть менш ефективними.

- Продовжуйте/почніть турбуватись про психологічне здоров’я колективів. Пам’ятайте, що люди по-різному вміють справлятися зі стресом. В деяких сім’ях, можливо, чоловік/дружина втратили роботу, немає з ким лишити вдома дітей, не залишає тривога про здоров’я близьких тощо. 

- Розробіть політику дій на випадок, коли хтось в офісі/на виробництві захворіє- якщо ви досі цього не зробили. Обговоріть її з колективами.

- Розробіть нові правила роботи в офісі на період виходу з пандемії. Наприклад, встановіть гнучкий графік початку роботи в офісі з 8 до 11, обладнайте додаткові скляні перегородки, забороніть зібрання в маленьких переговорних кімнатах, створіть з них додаткові приміщення – для обіду, оголосіть правила використання посуду на кухні тощо.

- Говоріть з людьми прямо та відверто.  Слова не повинні протирічити діям. Наприклад, якщо ви відправляєте людей у відпустки за власний рахунок, не потрібно за тиждень до цього писати, що компанія готова до будь-якої кризи та має достатньо запасів ліквідності.

- Повна прозорість в прийнятих рішеннях. Уникайте ситуацій, коли співробітникам ви кажете одне, а на зустрічах ТОП менеджменту -  інше. Будьте певні, ці протиріччя стануть швидко відомими великій частині компанії і почнуть ширитися «чутки».

- Визнавайте помилки в прийнятих рішеннях. Важливо, щоб співробітники бачили, що ви достатньо чесно аналізуєте ситуацію та не виправдовуєтесь. Лідер, який бере на себе однакову відповідальність за успіхи та невдачі, отримує додатковий рівень довіри.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]