Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.10.2020 14:38

Електронний суд: гарний, поганий, злий

Адвокат

Особливості ведення справи в електронному суді.

08 жовтня в Україні святкується день юриста, тож вітаю всіх колег з професійним святом і бажаю, щоб невпинна діджиталізація лише допомагала у нашій діяльності.

Термін «Держава в смартфоні» вже давно став мемом в українському суспільстві, адже не проходить місяця, щоб не «висів» якийсь державний реєстр. Позавчора Президент презентував мобільний додаток «Дія 2.0», в ході якого зазначив, що це перший крок на шляху до побудови держави-сервісу. Може це й крок, однак, точно не перший, адже вже 2 роки функціонує підсистема «Електронний суд», яка була покликана прискорити та зменшити витрати на судові процеси.

Одразу спойлер – «не вийшло».

Електронний суд («ЕС») мав стати частиною Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка була покликана перевести паперове судочинство в електронне, надати можливість миттєвого обміну документами між учасниками справи, сповіщати їх про засідання та проводити їх за допомогою відеоконференцзв’язку. 

Блискучий стартап з типовою українською реалізацією: в одних судах ЕС працює майже на повну, в інших - частково, а треті – взагалі не реагують на подані в ньому документи. Склалася парадоксальна ситуація, коли в одному й тому ж столичному суді частина суддів нормально приймають документи через ЕС, а інші – залишають їх без руху, вимагаючи подати те саме у паперовому вигляді. Тож чи слід користуватися ЕС?

Знову спойлер – так!

В першу чергу, доступ до ЕС є корисним не тільки адвокатам, але й бізнесу (особливо, юрисконсультам), адже дозволяє з власного комп’ютера перевірити що відбувається з твоєю справою. По-друге, інформація про новий документ по справі з’являється протягом доби з моменту його подання, тож не потрібно навмання ходити до суду на ознайомлення, що в умовах карантину особливо складно і незручно.

Тож я це працює.

Насамперед, слід мати кваліфікований цифровий підпис та РНОКПП, адже на сьогодні справи підтягуються до особистого кабінету за ним. Навіть у разі подання позовної заяви у паперовій формі із зазначенням у ній свого РНОКПП та відповідного клопотання, працівник апарату суду ще під час реєстрації справи надасть Вам до неї доступ в ЕС. У разі ж якщо справа розглядалася ще за позовом, поданим у паперовому вигляді  без підключення до ЕС, в особистому кабінеті слід подати заяву про «підключення».

Візуально кабінет виглядає таким чином:

 

Що цікаво, дата надходження останнього документа (крайній правий стовпчик) майже завжди не збігається з реальним станом речей, тож слід кожну справу перевіряти вручну.

Також з недоліків слід зазначити усічений функціонал вбудованого текстового редактора (неможливість додати таблицю, діаграму, smart-art, вирівняти текст за шириною тощо), невдалі оновлення (час від часу вимикається функція повідомлень на email про нові події у справі), відсутність доступу до документів інших учасників, якщо вони подані в паперовій формі тощо.

В цей же час, переваги у цілодобовості подання документів, оперативності отримання інформації про їх подання іншим учасником, повідомлення про наявність судового рішення, а також хмарного сховища всіх матеріалів справи перекреслюють недоліки роботи ЕС. Таким чином його наявність є безперечно кроком уперед у розвитку судової системи, тож сподіваємося, що його функціонал буде суттєво покращений і незабаром будь-яка справа зможе пройти всі інстанції без друку жодного аркушу папера.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]